Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 22, 2011

New Born NurQhayra Qistina

Tanggal 26 Mei 2008, lahirnya puteri kesayangan mama bernama NurQhayra Qistina bermaksud "Cahaya Kebaikkan dan Keadilan" . Dilahirkan di Pusat Rawatan Mahsuri, Jitra, Kedah Darul Aman, pada 5.46 p.m. seberat 3.45kg..
 
Image sebelah yg diambil oleh Angah melalui kamera telefon Motorola L6 setelah beberapa minit putri mama dilahirkan.masa nih mama dah keletihan yg amat sangat sampaikan doktor xkasi pon mama tgk bb..mama dah x sedarkan diri..selepas itu papa pon mengqhomatkan putri mama..terima kaseh papa coz papa berasa di sisi mama saat mama melahirkan putri kesayangan kita..mama mengalami konstraksi tak lama tp teruk jugak..mama masuk 'labour room' jam 7a.m..rasa sakit sebenarnya dari jam 6a.m. lebih kurang tp ingat sakit2 biasa jer..malas nk ke klinik lagi, pastu 'TokTon' (nenek Qhayra) suruh mama minum minyak selusuh titisan akhir sampai ada cairan merah yg menandakan mama dah nak bersalin, barulah mama ke klinik..hehee..penakut sebonarnyerr..tapi sehari sebelum sakit tuh mama da gak keluar cairan sampaikan mama tak berani nak pergi kerja..arituh jugak mama ke klinik dr. Noriah, Jitra n dapat mc.bila check up, doktor cakap belum nk bersalin n cairan tuh bukannyer pecah ketumban..pada malamnyer pulok cairan tuh masih lag keluar, mama takut n ke klinik Mahsuri, di mana mama dah refer utk bersalin di situ..

Dr.Hamimah check mama malam tuh, n dia ckp baru buka 2cm..Doktor ty samada mama nk stay situ ke balik, of couse mama ckp nk balik coz masa tuh mmg tak sakit..hehee..
Berbalik cerita kat labour room..masa sakit tuh, YaAllah, Tuhan Maha Mengetahui, sakit yg teramat sangat..mau taknyerr..masa nk tunggu bukaan dia, adusss sakit yang tak tau nk cakap macamna, tak tau nak habaq org kata, rasa sendiri baru tau.masa nih, mama baru tau betapa susah ibu mama melahirkan mama..dalam lebih kurang jam 1p.m. kalo tak salah mama, drip water mama tercabut..cuba bayangkan masa tuh mama tinggal sorang2, papa balik rumah gan tok coz tok balik nk mandi n ambil barang sikit, pastuh mama panggil nurse tapi nurse tak dengar, n loceng kecemasan pon tak dak.terasa perit jugak la.masa nurse sampai tuh, di lantai mmg penuh dengan darah mama.nurse pon apalagi cuak arr..kalut dia masukkan drip water tuh balik n lap semua darah2 yg penuh di bawah tuh..ha baru tau, tinggai lagi mama sorang2 kt situ mama dah tak peduli semua tu, lantakla pa dia nak buat, yang mama tau mama sakit teramat menunggu putri mama keluar.

yang terharunya, apabila papa sampai semula, papa lagi la terkejut dengan melihat saki baki darah mama tuh.mama dapat melihat riak wajah papa yang menunjukkan rasa bersalah coz tinggalkan mama sendirian. takpa nak buat mcmmana, benda nk jadik mama x salahkan sesiapa pon.dah memang ditakdirkan benda tuh jadik kat mama nk buat camna kan..!!Jam 2p.m. bukaan mama baru 4cm.mak aihh, lambat lagi ke??bila la anak mama nk keluar nih..sakit mama makin menjadi2, anak mama makin memberontak nk tgk dunia, sakit x tertahan2 lagi nih..Tuhan saja yg tahu, dalam hati xsudah2 berdoa agar Allah mempermudahkan segalanya.yang bestnya masa terlalu sakit tuh MakTok ( nenek Qhayra sebelah papa) bagi minum air teh kelat + telor ayam kampung, huh mama telan jah..tak hinggat apa dah, yg tau nk bg putri mama nih keluar cepat2 ajer.dah tak sanggup menanggung derita nih.masa tuh bagilah apapon semua mama telan.masa mama preggy 8mnth, mama dah ready ubat homopati warna pink mengikut petua ubat tersebut memudahkan kita bersalin, ubat tuh dimakan 5min sekali masa konstaksi.

mama ingt lagi masa tuh, mama hampir terlena kerana letih teramat menahan sakit, apabila terlena jah sakit tuh menyerang semula, sakit tuh berlarutan sehingga akhirnya jam 4.30p.m.doktor check n semua dah get ready menunggu baby keluar.proses meneran pulak 1 hal, mama xdak tenaga utk push kerana perut mama hanya berbekalkan air soya 1/2 gelas jah, itu pon titisan terakhir jugak.peritnya taktau nk crita, Tuhan saja yang tahu..di luar labour room, tokTon, wan, pakNgah n angah setia menanti penuh kesabaran dan mendoakan kesejahteraan mama bersama putri mama. papa pulak peneman setia masih disisi memegang erat tangan mama, memberi sokongan kepada mama hingga akhirnya jam 5.46p.m. Alhamdulillah mama selamat melahirkan zuriat pertama mama seorang putri yang sungguh chumei.masa putri mama keluar, tali pusat pulak terbelit di kaki..mujurlah doktor dan nurse semua cepat bertindak..Alhamdulilah semuanyer selamat..



sambungan di SINI































Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

2 comments:

Si Matatajam said...

Ala comelnya dia... Auntie M suka tgk pict Qhayra nampak gigi dua batang tu... He he nampak notti2 gitu...

9n0L4 said...

mak oiiiii, hisap jari kaki. luar biasa. hehe.