Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, December 16, 2012

Doakan Kesihatan & Kesejahteraan AyahandaKu


Assalamualaikum semua..

selamat pagi Ahad semua.. pernah saya ceritakan yang ayah saya tak sihat dan dimsukkan ke warded di entry INI. semalam skali lagi ayahanda tersayang dimasukkan di warded. kali ini di Hospital Alor Setar. sebelum itu, segala urusan kesihatan ayah sudah telah dipindahkan di hospital Alor Star berikutan masalah kesihatannya yang berpanjangan. so, apabila berlaku lagi kes kecemasan atau sebagainya, mesti dirujuk di Hospital lama.

macamna saya nk ceritakan tentang ayah, saya sendiri tak tahu..ok pelan² saya cerita ya,, kalo xpaham buat² paham la k.

memula kisahnya, ayah mmg sakit, hampir setahun lebih. pernah ke merata klinik masih tak ok. then pernah juga ke HSB sebelum semua ni. bila doktor HSB cek, cakap xder apa, then kasi ubat, balik makan, stil x ok. tapi ada doktor pesan kalo tak ok, datang balik.

ayah saya bila rasa ok sikit, dia xp cek lagi. lama kemudian rasa sakit balik. kakak sulung bawak ayah ke PMC. bila ke swasta, ceknya lebih sikit tau, doktor PMC x-ray, dan didapati paru² berair, then, bawak result tuh ke HSB, kena masuk wad 3hari di HSB kemudian dipindah ke Hospital Alor Star (hospital lama). masa di HSB, diorg saspek tibi, so ayah dikuarantin, takut bjangkit pulak gan orang lain.

ari ke4 di hopital lama, diorg buat "endoscopy" melalui hidung.apa itu endoscopy sila ke SINI utk maklumat lanjut. mmg dapat report yang ayah paru² ayah ada tumor, tapi maseh kecil, peringkat awal. bila nk jadi cmtuh diorg nk tebuk kawasan berdekatan paru² tuk ambil sampel dibuat uji kaji. tapi malangnya, ayah takmau. katanya nak berubat kampung dulu. mungkin beliau pon takut, jadinya kami tak salahkan ayah, kalo kite ditempatnya pon kite takut. petangnya ayah dibenarkan pulang setelah minta izin dari doktor.

lanjutan kes aritu, ayah still tak sihat..dah ikhtiar cara kampung pon tak jalan. pada 9hb lalu, skali lagi kakak sulung bawak ayah ke PMC, kali ni doktor buat CT scan.info tentang CT scan sila ke SINI. result dah keluar, didapati tumor ayah makin besar dan kali ini mmg jelas kelihatan. so skali lagi ke hospital utk rawatan lanjut. rekod dah ada, so mmg kena masuk ward lerr.. so, semalam ayah ditahan di ward.

arini, 16hb jam 9pagi, kalo ikutkan kawasan bedekatan paru² akan ditebuk utk amek sample tumor nak di uji kaji. tapi tadi Angah (kakak kedua saya) col gtau tak jadi buat, coz doktor terbabit ke SP. bila pulak nk buatnya belum dapat info lagi. semalam mak saya yang jaga ayah, anak²nya dah balik sebabnya arini suda keja. lagipon kakak sulung sy maseh bercuti, kalo ada sebarang masalah esoknya saya cuti la. semuanya tunggu berita dari mak.

sedih dan sebak mengenangkan ayah. skg nih dia semakin kurus. dahla mmg asal pon tak besaq, bila berpenyakit kurus semakin kurus sangat..kami hanya mampu berdoa agar ayah sembuh seperti sediakala.

update : masuk semalam katanya ayah kurang asid dalam badan so, semalam diorg masukkan asid tersebut seperti masukkan drip water. baca lanjut ttg tanda dan kurangnya asid dlm badan. sila klik SINI.

*gambaq ayah ada tapi ada masalah takleh nak masukkan.insyaAllah nanti saya masukkan oke,.

noted : kawan² dan rakan² blogger sekelian, doakan kesehatan dan kesembuhan ayahanda saya seperti sediakala..Ameen :)

slow² saya balas komen anda satu persatu ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

28 comments:

cik dah faridah said...

semoga ayah deq qienz sehat sejahtera..runsing kan hati ni bila org tersyg x sehat..ayah cik dah pun sama..lum sehat sepnuhnyer lg...

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

saye doakan semoga beliau cepat sembuh n sihat spt sedai kala kak,,amin,,

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

saye doakan semoga beliau cepat sembuh n sihat spt sedai kala kak,,amin,,

mama aryan said...

moga ayah den qienz diberi kesihatan yg baik ye

Mrs Velentine said...

semoga ayah deq cepat sembuh

Solehah Shamsuddin said...

Insya-Allah ayah akak akan cepat sembuh.Amin...

Si Matatajam said...

Semoga ayah DQ cpt sembuh

Dunia Wilma said...

Kuatkan semangat ya Deq's Qienz...
Semoga terus tabah menghadapi dugaan ini...

nik ros said...

moga ayah awak cepat sembuh yea

syiela said...

sabar ye Deq's Qienz.. moga ayah sembuh sepesrti sediakala

Chic Na said...

semoga ayahanda DQ cepat sembuh & kembali sihat macam biasa. banyak2kan berdoa.

intanfirdaus247 said...

Semoag ayah DQ cpt2 sembuh..ameen

Cinta Misteri said...

InsyaAllah, CiM akan doakan yg terbaik untuk ayahnda DQ.
Harap DQ tabah dan banyakkan berdoa

mummY daniSha said...

doa banyak2 ya...semoga ayah awak cepat sembuh,amin

shidaR said...

moga semua bjln dgn lncr dan ayhanda deq sembuh :) amin ~

Yana Libra said...

moga ayah akak cepat sembuh..

shuhadaothman said...

salam kak. sabar ye. In shaa Allah. Semoga semua berjalan lancar & ayah akk bertambah sihat :) Sama-sam doa.

elyna mirsada said...

moga ur father cpt sembuh,amin..

are_lin@yu said...

semoga ayah dq cpt sembuh ya..kna masuk asid?huh..first time ayu dgr..apa2 pn moga ayah dq cpt sht sprti biasa..

LYAfrina said...

lya doakan moga ayah awk kuat & sembuh seperti biasa... amin..

Tentang Kita said...

semoga ayah saudari sihat hendaknya.....

Deqla manjew said...

dah tentu kami mendoakan kesihatan ayah DQ.. sabar byk2 yer..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sabar bebanyak..moga cpt sembuh

izan mama mia said...

mg cepat sembuh....In shaa Allah

etuza said...

asalam..simpati dengan keadaan ayah kamu, semoga cepat sembuh..berdoalah selalu untuk ayah..

Cik Nur said...

maaf lambat singgah..Nur sentiasa doakan yg terbaik buat ayah DQ...

Mrs Lurve said...

insyaAllah moga semenya selamat..

wan nurul hezrina said...

semoga cepat sembuh kay..akk kan dq teringat lah arwah abah akk bila baca entry dq nie..mmg tau mcm mana rasa sedih n risau tgk dia tak sihat..