Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, December 7, 2012

Hasil Pembelajaran Qhayra Sepanjang 2012


Assalamualaikum semua.

semalam, balik keja terus gi amek cik Qhayra kite kat tadika..mmg rutin harianku kalo hari berkerja.cik Qhayra mmg tinggal di Tadika..*mengimbau sikit kenangan memula qhayra nak ke sekolah. akhir 2010, dalam bulan november kalo tak salah, waktu tuh qhayra tinggal gan bb sitter lagik. she called her "Ibu". 2010, qhayra berusia 2thn+ la..qhayra jns budak yang agak aktif,. petah bercakap, kalo petah bcakap makanya apa yg dia nak dia bgtau.

bab makan pulak ibu cakap slalu je minta macam² la. pagi² mmg siap minta makan, nak nasik lemak, la, roti canai la..kira ada ja benda nk makan, so masa tuh saya mmg bagun awal la siapkan makan tuk dia dulu, kalo tak sempat pon mmg saya belikan nasik lemak dekat gerai depan simpang umah saya. ibu plak slalu ckap "qhayra kalo p sekolah mesti cepat boleh", saya pon mula berfikir kata² ibu ada benarnya, so ari² saya tanya qhayra, balik umah mmg kiteorg sembang² la, banyak yang saya tanya dia,hihii.

bila tanya dia pon nk ke sekolah, saya pon oke,.lagipon masa tuh ibu dah taknak jaga dia dah, katanya ada keja nk buat, so dia ckp antaq la qhayra g skul. saya mula nk ajar dia ke skul, so ari² je balik sembang gan dia bekenaan skul, so satu hari tuh mmg dia betul² nk pergi skul, dlm masa yg sama mmg sy merisik² tadika yang dia duduk skg nih. penyelia tadika ckp oke la bawak la dia tinggal 2,3ari cmna..so, saya pon ikut cadangan tuh..

ohya, masa ari saya g isi form kemasukkan, saya bawak dia skali tau..ha tahu apa jadi?? kite nihh ingat nk tunjuk kawasan je, kasi dia tgk kws psekitaran skul dulu.. alih² dia taknak balik pulakkk..adey jiwa kacau jadiknya,. bila smpai je skul, terus dia larik ke padang mainan. di tgh² kws skul tuh ada la playground. nahhh ambekkkk..hahaa.. lawak betul. so saya pujuk juga la ajak balik. so termakan pujuk.

oke, keesokkan arinya, mmg saya kasi tinggal di skul. hinggatkan nk nangis, tak pon..sikit pon dia tak heran, suka lagi la dia, nanak pulak ada kawan ramai² betambah suka la dia..huhuu..aha, qhayra nih peramah orangnya, like her mama la..hikhik

sekarang hampir 2tahun qhayra tinggal di tadika tuh, cepat kan masa berlalu, akhir 2011, qhayra bawak balik juga la fail aktivitinya spajnag tahun, tapi mama lupa nk snap pic, huhuu. saya tgk fail 2011 tuh cuma lupa sungguh nk snap pic tapi smlm busan tak tahu apa nak buat, sesambil belek apa ada dlm fail 2012, mama snap pic² yang agak menarik aktiviti yang dia buat spjang 2012,. ^_^

Hak milik kekal Abadies
NurQhayra Qistina binti Isran 
 Buku aktiviti cik Qhayra.
satu a to z huruf kecil
satu lagi A to Z huruf besaw
 ini pulak buku latihan Bahasa Melayu dan English
 gunting dan tampal
 saya pon xpasti apa benda ini.
tanya qhayra, dia jawab buat gelang..huhuu
 squid = sotong
tampal gan tisu yang wana pink tuh,
 yang guna watercolour,
kalo kat umah compon saya tak kasi main.
huhuu, abes kotor umah lorrrr..hahaa
 ini best mama pon pernah buat masa dulu²..
bestnya masa kecik² kan..
compom u'all pon buat kan..
 itu guna batang pisang n star fruit kan..
 warna pensil, kalo kat umah pon cik qahyra guna warna pensil ja,.
 ini agak kiut, rabbit yang ditampal gan benang² bulu kambing..
motif nk dijadikan bulu² rabit tuh kot..hahaa
 konon² nk buat bulu² yang ada di muka singa la kan..oke no bad,
agak kreatif juga cikgu² qahyra nih.,.hehee
 lukis n warna layang² mgikut kreativitinya..
 part ini paling² kiut, secara tak langsung simboliknya
satu pic mama, papa n qhayra
maybe kebetulan la..
coz pic nih smua asing² bukannya skali.
pic perempuan tuh macam ala² freme.
gunting dan tampal juga
pakai kertas warna dan digunting bentuk ikan..

 ketapi juga merupakan gunting dan tampal
 ha ini dia bertaburan kertas² hasil aktiviti dia..
kalo nk snap satu persatu jenuh snap la..
so, saya pilih yang agak kreatif ja.
yang lain pon oke, cuma tak larat snap lorrr.

ha tgk banyak kan.
ini hasil pembelajaran, aktiviti dan hasil tangan cik Qhayra
sepanjang 2012.

awal Disember yang lalu, qhayra dah tukar class
masuk class 5thn daaa.
cepatnya masa belalu,
baru je rasa melahirkan dia, tapi skg dah besaw.
bahagia melihat pekembangan cik Qhayra.

kalo u all nak tahu, sebenarnya qhayra kat sekolah semuanya buat sendiri tau, makan, minum, buang air kecil dan besar pon dia basuh sendiri. mandi sendiri..pakai baju sendiri, semuanya bendalahh dia buat sendiri, tapi kan kalo balik umah jew, saya yag tolong buatkan kat dia, makan kbanyakkan nya  saya suap kdg² je dia suap sendiri. bezanya kalo dia suap sndiri mesti makan tak banyak..itu sebab saya suka suapkan dia.

part mandi n buang air kecil dan besaq saya tak harap dia buat sendiri, rasa macam tak cuci je dia basuh..huhuu.. adakah saya je yang macam itu atau u all pon mcm saya juga?? ermm itulah kan seorang ibu tetap rasakan yang anaknya masih kecil walaupon hakikatnya, anaknya itu sudah merangkak dewasa..masa terbayang² lagik saat melahirkan dan membesar qhayra walaupon dia tak sepenuhnya membesar gan saya..untungnya mjadi seorang ibu sepenuh masa kan?? tahu sepenuhnya pkembangan ank² mereka..kdg² sedih juga memikirkan ank saya, tapi apakan daya itulah kenyataan yang harus saya terima bahawa saya seorang ibu yang bekerja..

noted : panjangnya n3 arini..mmg ianya adalah sebuah tatapan cik qhayra satu masa nanti :) InsyAllah

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

30 comments:

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Cantik cik Qhayra mewarna..teratur jer..Moga membesar menjadi anak yg bijak..^^

Deqla manjew said...

bagus..boleh dipertingkatkan lagi..cehh mcm juri pulok...hihihi...ehh yg gunting dan tampal tu apsal jarang2? hihi.. :p

Chic Na said...

bijak cik qhayra ni. pandai berdikari lak kan. senang la mcm tu. tak de la DQ kena join dia sekali belajar kat tadika. sbb xleh tinggal. huhu..

~MommyAida~ said...

wahh menarik semua artwork Qhayra..mesti budak rajin ni..hihihi..semoga terus membesar dengan bijak ye syg..

Nyue said...

hahahhahaah...kreatif juga qhayra ni,,,hehehehe...bab tampal tuu nty cnfrm semakin baik..ehehehehe...

wisata bakti alam said...

kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

dya bunga said...

mcm rantai je..hihi

Si Matatajam said...

Seronok tgk perkembangan Qhayra...Khalish ni byk main lagi ha ha...Ibu ajaq tp dia suka blajaq sekerat-sekerat..

Cik Nur said...

alololo..sweetnya hasil tgn qhayra...
bila tgk, rindu pula nur nak main tepek2 mcm tu kan.. :)

qhayra budak cepat belajarkan.. pandai berdikari..

Masya said...

sangat kreatif sebab aktiviti ni merangsang minda mereka tau.. cikgu amir lah bg tau.. dr sini budak² akan menggunakan tgn dan otak mereka ligat berfikir untuk menjdi seorang yg kreatif

Mrs Velentine said...

bagus2,,pintar qahyra

Mrs Velentine said...

bagus2,,pintar qahyra

Mrs Velentine said...

bagus2,,pintar qahyra

lelamaisara said...

kan bagus g sekolah ..banyak benda boleh belajar..:)

alesya pon insyaallah saya nak hantar kesekolah tahun depan...

BaNu Syah said...

wahhh perkembangan yg baik..

kinara kinatara said...

wah...banyak nya..hehehe,..kina pom suka tengok adik kina punya fail..lelaki xp law mewarna sangat kemas...

ari 2 ade cikgu suruh warna aiscream..balik2 je umah terus ambik pensil colour..kina tanya dya nak wat ape nak mewarna katanya..kerja sekolah lah k.long..huhu..:)

tergelak kina tambah2 tengok aiscream dye 2 warna warni..bulat2 warna warnie..cone pulak elok je warna cokelat..huhu..

CintaZulaikha said...

brapa umur qharya yer???

Dayana Bahar said...

bagus aktiviti ni.. hehe cantik

LYAfrina said...

bgs.. teruja kan tgk hasil pembelajaran ank kita.. lya doakan qhayra membesar bagaikan juara...

eyh..lya pon gitu..walapon asya dh blh wak sndiri cam bsh buang air besar.. tp lya xharap kan dia.. sbb rsa cam x cuci.. mmg lya akan bersihkan.. kalo buang air..mmg sesekali, dia basuh sendiri... klo mndi pon..msih lya y mandikan..sbb tkt dia x sabun dgn bersih..

asya next year br nk sekolah.ntah camner..berdebar sgt

abahsofea said...

sekelas dengan amani :)

bagus la qhayra exposed dengan benda2 mcm ni..nanti mesti dia jadi orang seni..

syiela said...

seronok tengok aktivit anak2 kat sekolah...

akak jenis biarkan dorang buat sendiri... cuci sendiri dengan syarat lepas basuh tunjuk dulu dan kasi cium tangan tengok wangi ke tidak... kalau tak bau sabuk tu kena basuh lg sekali

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bagus...bijak ni..moga terus success

Mimie said...

semoga qhayra terus sukses

Cinta Misteri said...

Hasil keje tadika mcm sama je kan. Ank CiM yg 5yr punya file pun isi hasilnya mcm qhayra punye. Next yr last tadika, ingatkn nk masuk pra-sekolah kat sek.keb. tapi tk dpt.

N.Aima K said...

bestnya...tak sabar anak g sekolah juga..dpt tengok hasil mcm ni jugaa

shidaR said...

alhmdllah moga semuanya mudah dipelajri kan deq :)

mama aryan said...

bagus tu..belajar pandai2 ye qhayra

Yana Libra said...

biasalah tu sbg mak mesti risaukan anak dia kan..hehe..tp, kena try bg qhayra berdikari jugak kot? huhu..pendapat sy je..xkwen lg pun ..hehe :p

shuhadaothman said...

slow2 aja xpe kot kak. hehe. hasil tgok abg n kakak sendiri layan anak. hihih ^^

wan nurul hezrina said...

dari hasilnya nampak kreatif=)