Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, December 17, 2012

Paip Bocor Qhayra & Tips Mengatasinya


Assalamualaikum semua.

walaupon dalam keadaan kerisauan dan kesedihan mengenangkan ayah, namun juga kisah lucu tentang cik Qhayra,.

alkisahnya, sejak 2,3 arini saya cuba taknak kasi Qhayra pakai pampers waktu tido,. ekceli, mmg dia dah xpakai pampers, namun time tido dia kena pakai coz saya macam tak harap.kang "ke_c_ng" abes tilam.hahaa.

kebetulan pampers nya mmg abes, so pernah dulu saya sembang² gan dia ttg anak opismate saya, sama umur gan dia tapi budak lelaki, dah xpkai pampers time tido. so, dia kasi alasan gan saya nak abeskan pampers yang ada dulu.

sebelum ini, kalo dia pakai pampers pon kadang² tak rosak pon pampers tuh *pahamkan maksudnya dia takdak buang air kecil.jadik pampers tuh boleh digunpakai lagi.

kiranya dia kena tunaikan janjinya. so, saya xnak belikan tuk dia.,weekend kitorg balik kampung, 2malam di kampung mmg takdak masalah. Alhamdulillah semuanya lancar.

tapi semalam, paip bocor jugak akhirnya.. hahaa around 12am, tertiba jer saya ada ader bunyi, bunyi tuh cm dekat sangat gan saya. tgk² basah dahh.kejut dia pun tak bangun. so, saya biarkan saja, kalo saya kejut juga, dia bangun compom nangis tau. malas saya bunyi budak nangis tengah² malam tuh.
* utk pengetahuan semua, tido saya tak lena tau, asek pikir dia yang tak berpampers..huhuu. tapikan saya ada lapik "toto" keciknya masa baby dulu di bawahnya ada plastik. itu pasal saya biarkan saja.

around 4am, dia bangun. rasanya tak selesa kot.. bila dah bangun ada juga la nangisnya tuh,kui 4pagi oo..masing² org dibuai mimpi lagi..hahaha..

gan rasa ngantok dek lena tak jerap, bangun la saya..cuci semuanya yang basah tuh, tukar baju dia, bila dia nangis, automatik saya jadik nak marah.hahaa sabo jelah yang mama pon.

* xder niat nak marah dia. cuma pagi² kan biasa la,
mama minta maaf ya sayang,
mama pon tak sengaja ank marahkan adek, huhuu

bila selasai basuhan semua, tukar baju lain, pakaikan gan dia, masa tuh mood dia dah oke, siap senyum lagik..hahaha, saya ckap "koman la ank mama nih".. dia tiada sepatah kata hanya mampu senyum, maybe maseh mamun (kedah ckp gitu) hakhak.

malam nih punya part arap² xder lagi paip bocor..
mudah²an Amin :)

***************************************
di sini ada beberapa tips utk mgatasi anak kencing malam

1. Jangan marah bila anak TER - kencing..nampak tak TER itu. Maknanya dia tak sengaja

2. Jangan war – warkan masalah ini kepada orang lain kecuali orang yang dipercayai untuk sama – sama mencari jalan mengatasinya.

3. Menghebohkan masalah kencing malam anak akan menjatuhkan air mukanya, lagi la kalau anak itu sudah agak besar.

4. Dua jam sebelum tidur, jangan bagi anak minum. Tetapi kalau dia dahaga, bagi je la..jangan kejam sangat.

5. Bangunkan dia untuk ke bilik air dalam sekali dua di waktu malam,

6. lapik je tilam atau tempat tidurnya dengan plastik, agar tak bocor.

7.� kalau anak tu masih kecil, dalam umur 3 tahun ke atas, pakaikan je pampers, tak perlu bising.

8. kalau masih berumur belasan tahun dan masih TERkencing malam, bawa jumpa doktor, buat pemeriksaan kot – kot anak ada masalah lain.


9. Sila bersabar

10. Jangan kutuk – kutuk anak..tak baik

11. Dilarang keras memukul atau membebel ketika membasuh kesan kencing anak. Basuh sama – sama la, no hal kan…he he he

12. TERkencing...tiada siapa yang nak kencing malam dan mengotorkan tempat tidurnya termasuk anak anda. Tiada siapa mahu tidurnya terganggu dan tempat tidurnya dicemari.

13. ada yang kata anak ada masalah gangguan emosi seperti ketakutan kerana menonton cerita seram, dibuli, didera dan sebagainya. Elakkan dan cuba siasat masalah anak anda.

14. Anak kencing malam berpunca dari diri anda sendiri. Mungkin anda terlalu keras, meletakkan high expetation yang tinggi sehingga mereka tension.

 

Kasihkan anak, kasihani anak…Anda juga akan dikasihi Allah
sumber :
puan Google


*Ada penambahan silakan..perkongsian anda amatlah saya perlukan.

P/S : entry ini tak der niat nak malukan anak saya, cuma crita gan korang kot² dapat membantu manyelesaikan masalah saya. dan usah cadang pakaikan dia pampers coz tujuan n3 nih nak kasi dia berhenti pakai pampers,,hikhik. perkongsian anda saya dahulukan terima kaseh ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

23 comments:

Anum said...

great tips

Rai Ourkizuna said...

dalam proses belajar, gitu lah.. mmg kadang2 kita tengah ngantuk memalam ni termarah jugak..walau pun bukan niat nak marah pun..tapi maklumlah.. mata mengantuk..hehe..

aqil pun sampai skang masih ada terbabas..tapi da kurang sangat la.. dalam sebulan sekali atau dua bulan sekali gitu..cuma sementara dia nak biasa tu yg kena banyak sabar.. hehe.

CikZaniff said...

org kedah kata lagu tu ka..hihi..
nnti pandai la qhayra jaga bocor tu..:)

QA's ~ mamapapa said...

thanxs for sharing..teringin jgk nk train si kakak ni tak berpampers tido mlm tapi tak taula bila nk mula ,uhuhu!!

Cik Nur said...

ingatkan apalah tadi..rupanya masalah bocor lain rupanya.. :)

rasanya menda ni automatik la DQ..
kita dulupun tak ingat sejak bila boleh bangun kencing sendirikan..

jadi mmg xboleh nak salahkan ank2..

nanieybarnieylurviey said...

Biasa la dlm fasa 'toilet training" ;) kena sbr *cewah komen mcm ada anak lak nani nih* komen sbb ada blaja. If x train lek lok nnti ada lekatan personaliti ble besar nnti. :)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

tips bguna ni,hehehe

Busyra Bt Takiyudin said...

bagus2.. (:

fieda said...

mmg gitu..lumrah lah..kdg sukar nk kawal perasaan...hihi

Mimie said...

anak sy yg sulung stil xpndi lg ckp nak kncing...tengah melatih die nih...

bagus tips nih...kalo nk ajr anak memg kne byk sbr sbb diorg bukannye leh fhm skali...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Memang kena byk bersabar dalam bab ni...Qis mula² dulu macam tu jugak...sebelum tido mlm..pastikan dia buang air dulu..tapi pernah sekali terlepas..skrg ni Alhamdulillah..memang dah free diapers sepenuhnye..kat rumah pun memang tak sediakan dah pampers...

Deqla manjew said...

huhuhu... biase la termarah..tp kena control la kan..xpe qhayra, blajar lg eh.. :)

dya bunga said...

blh guna tips ni bila dah ada anak nnti.hihi

~MommyAida~ said...

hihihi..aida pon nak try pampers free for Aqil time malam sbb siang dia dah tak pakai dah..tapi bbile malam je, kita yang rasa cuak semacam..takut dia ter kencing jugak time tido..ni nnk tunggu pampers dia habis gak, pastu nak try la jugak tips2 yang ade ni..thnaks ye mama Qhayra...

norhidana miswan said...

heheheh nampaknyer pasni tiap mlm kene siap2 lapik plastik tmpt tido dia, lg2 musim ujan nih...

Chic Na said...

ala biasa la tgh praktis lg tu. tak lama lg ok la. bagus tips2 tu.

Mrs Velentine said...

Haikalayu masa umur 3 tahun dah x pakai pampers waktu mlm & tak kencing sebab Mv rajin bagi bangun bawa pergi tandas

::NureeN:: said...

ellesya mmg dh x pakai pempers tdoq mlm tp nureen la kena kerap bwk dia g toilet 2-3 jam sekali...
ada jugak nureen terlupa so mmg dia terkencing atas tilam la...
nureen tak marah tp nureen akan marah dia if dia tgh tgk tv tetiba kencing dpn tv sbb x mau miss crita cartoon.. mmg marah la...
2 3 ari ni nureen tgk ellesya mcm dh ok tau... kadang terlupa smpi 4 jam dia x kencing pon atas tilam...
rasa dia dh kerap kena marah kot ehhehee

Cik Aini said...

adehhh
sabarnye mama Qyaira..jgn marah..nti cepat tua..
tp besa lah kan pepagi ni kdg2 jd lupa kan.hehehe

sian Qyaira :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

xper slow2 la mmg kena sabar banyak2 sikit..

kinara kinatara said...

teringat kisah daku dulu kak:)

N.Aima K said...

saya pun nak train Daniel juga ni supaya x pki diapers waktu malam...

wan nurul hezrina said...

num 6 tuh mmg berkesan=)hehe