Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, December 19, 2012

Qhayra Tanpa Pampers Days 6


Assalamualaikum semua..

sepatutnya n3 dikeluarkan semalam, memandangkan mama excited nak main teka² so hold kejap n3 ttg qhayra, kalo ikutkan semalam hari keenam qhayra tanpa pampers masa tido.

merujuk kepada n3 INI, saya ada mengikuti beberapa tips yang melatih Qhayra tanpa pampers, dan ramai juga yang memberi pendapatan. terima kaseh para ibu² dan "bakal ibu" sekalian.

hari kelima beliau, mmg baik tiada sebarang kebocoran, tahu kenapa?? kerana dia tak minum susu. oke saya cerita pelan² ya. ari isnin petang, balik keja dengan hanya tukar baju, kiteorg terus balik kampung..mr. papa hal, lagipon balik coz maktok ada belikan ole² utk km anakbaranak from Bangkok..so, aritu balik tanpa bawak balik susunya. kiranya dia cuma makan nasi sahaja.. malamnya ondaway balik dia tido terus dalam kereta, then, sampai umah, saya kejutkan dia masuk rumah dan sebelum tuh suh dia ke toilet dulu buang apa yang patut n tukaq pakai baju tido.

around 4pm, lagi sekali dia bangun dan ke tandas, selepas itu, minta juga gan saya nak minum susu. alahai kesian pulak gan dia. mau taknya, seharian tak minum susu.. saya bancuhkan susu, kasi dia..tiada sebarang kebocoran yang berlaku. Alhamdulillah, pencapaian yang memberangsangkan.cik Qhayra kite nih kalo korang nak tahu, bila dah perut kenyang, lepas minum susu, lena pon nyenyak la. paginya mama keja dan di pulok ke sekolah, susa la dia nak bangun, almaklumla perut kenyang kan..kite pon macam tuh jugak bak kata orang "perut kenyang mata pon ngantok" lorr macam ular sawa kekenyangan..huhuu. kejut punya kejut akhirnya bangun juga dia.. itu pon puaih la mama nih haa..

hari keenam, iaitu semalam. sekali lagi paipnya bocor daaa..huhuu. kali ini dia minum susu. makan nasi lepas maghrib, suda makan, 15min kemudian, minta susu pulokkk daaahhh.. oke mama stil steady, apa dia nak mama kasi.huhuu, minum abes sebotol, mama siapkan barang² keperluan qhayra dan keperluan mama esoknya. rutin harian, pas maghrib dan makan mama iron baju keja dan masukkan baju qhayra tuk ke sekolah.

lepas je mama layan cite "terlanjur cinta" saya dan qhayra pon get ready tuk sleep.ngantok bahh..hikhik. walaupon satu saat saya sayangkan tido saya.hahaa..maaf yer mmg jenis tido awai kecuali kalo ada cite best, baru tido lambat, tapi kalo ngantok sangat² mmg tak layan tibi la..huhuu.lebih sayangkan tido tau..huhuu

dalam sedapnya duk tido, tiba² rasa basah..hahaa. sabo jelah, saya tak pasti pulok jam berapa sebabnya tak pulok tgk jam..bila kejut dia tak bangun, so biarkan lagi, cuma saya bersuara, bangun la cuci dan tukar seluar, hinggatkan dia tak sedar, rupenya sedar., so bangun la dia gan mamunnya, tukar seluar yang basah.bila semua selesai, tido balik. 

ekceli, mmg kena sabaq banyak sikit la dalam hal ni. saya sebagai seorang ibu adakala letih juga bila terjaga tengah malam. ohh terlupa pulak ada lagi satu petua yang agak baguslah, sapukan minyak gamat or lagi bagus minyak But-but HPA. di perut bawah pusat. saya pon ada try, tapi kan benda ni amek masa.. 

perubahan qhayra agak memberangsangkan,  

1. apabila dikejutkan tuk cuci dan tukar pakaian basahnya dia tak lagi menangis. itu yang paling bagus bagi saya.
2. dia dah mudah terjaga apabila dah basah. itu pon selepas dah bocor. ini juga satu pencapaian yang baik coz b4 ni, dia susah nak jaga.

harapan saya, agar selepas nih dia mudah terjaga sekiranya nk ke toilet. cuma sekarang ini dia macam tak menentu,. susah nak jangka. pantauan ttg minum susu sebelum tido pon adakalanya dia tak buang, adakalanya dia buang..ermm, itulah susah nak jangka dia,. saya mmg tetap mencuba walaupon saya letih sangat..huhuu. dalam minggu ini sehingga minggu depan adalah tempoh percubaan bg dia. kalo lah tak berjaya juga. mmg jalan paling baik dan bagus adalah sediakan pampers gan dia.huhuu.

insyAllah mudah²an ada lah keajaiban dan perubahan darinya, fuh, mama menaip ini gan penuh harapan tau..

noted : n3 ttg penjumpaan gan Kak Dieyana KIV dulu, insyallah petang sikit saya up..BW umah korang pelan² saya sampai oke.


sekian. wassalam

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

37 comments:

Mimie said...

semoga Qhayra terus maju hahaha....chaiyok3

mama aryan said...

insha Allah lepas ni ok la cik qhayra tu..akk pun tgh nak mengajar adam tu juga

Cik Aini said...

xpe..pelan2 kayuh ye Dq..
cik Qyaira pun pelan2 ok lah tu..bg masa kat dia noh..
jgn marah2,nti cepat tua..kang ai jumpa x kenal lak.hehehehe

dya bunga said...

lepas ni msti qhayra mudah terjaga bila nk g toilet

Cik Aini said...

ehem2...
dah jawab dah solan kat si debar tu.hihihi

Deqla manjew said...

chaiyok2... pas ni qhayra x yah dah pakai pampers trs... biase la tu kan, kite masa kecik2 pun mengalami kebocoran.. haha

Lelaki Ini said...

kena tabahla kan..
baguslah ibu macam ni.

Nyue said...

fuhh..mama yg gigih ni...insha' allah qhayra lps xakan menggunakan pampers ag..huuu..budak2 ni mudah belajar kalu diajar..xelok jugak sentiasa bg pakai pampers kan...huhuhu...

xsabar nak tgu perkembangan qharya seterusnya..

izan mama mia said...

Mia pun camtu..kadangkala ok jer kadang terjuga..

::NureeN:: said...

cayuk2...
sama2 kita train anak2 kita :)

lelamaisara said...

saya pon nak ajar alesya supaya tak pakai pampes lagi....

Nisah Idham said...

lama2 lepas ni, senang lah.. tak perlu bwk pampers byk2 dah..

congrats cayang Qhayra

LiYa HaNiF :: said...

Qalesya pun dah start tak pakai pamper.. tapi kalau dok tinggalkan dia ngan daddy mesti daddy dia pakaikan jugak.. ^_^

Cik Nur said...

kena latih pelan2..
lama2 oklah..dan terbiasa..

caiyok qhayra..caiyokk..!

ieda said...

alhamdulillah
memamng agak menguji bila mula2 nak mengajar anak2 tanpa pampers ... tapi berbaloi bila dia dah banyak berubah ..
specially x nangis bila dia terjaga kan .. sama macam zahrien ..
kalau akk sblm anak2 tidur memang akak paksa mereka kencing dulu .. lepas tuu , kalau mereka still nyusu , lepas mereka susu akak gerakkan mereka kencing dulu sblm sambung tidur

bak kata org tua2 kita ibu bapa memang kena banyak berkorban masa dan nyenyak tidur tuu ekeke

bila fikir2 semua tuu , x nak dah beranak kecikk ekeke .. sbb skrg dah selesa tidur nyenyak ekeke ;)

Mrs Velentine said...

deq kena rajin bangunkan qhayra utk ke tandas...2-3 kali mcm tue...MV buat dkt anak2 alhmadulillah...

Chic Na said...

paip bocor sekali sekala tu takpe la. kesilapan teknikal. hehehe..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam kak..

hihi...support semangat akak nk free diaperskan qhayra.. xpe kak.. mula2 mmg agak meletihkan skit.. qhayra gud girl :)
cma utk kak seri dah sudah cuma mlm je blm blh lg.. sekarang ni berjuang utk adik faiz plak.

chaiyok2 kak..
oh..terima kasih share psl kebaikan minyak tu..

salam kenal dr cma :)

kinara kinatara said...

dulu mak kina ade cakap guna pepatung letak kat pusang mang xkan kencing malam dah..:)

huhu..
kina sangat takut pepatung sebab 2lah..:)

nanieybarnieylurviey said...

Da ada progress... Yeayy.. Xlame lagi ok la tu :) slowly..

aReLaN said...

oooo..bagus gak ni untuk bakal papa like me.hehehe

shidaR said...

bagus qhayra pasti blh :)

BERT said...

lame2 tu nti mst qhayra pandai dah tak berpampers.. chaiyok2 mama qhayra ya

Si Matatajam said...

Bagus perkembangan ni DQ..Khalish pun dah lama M ajar free diapers ni..Alhamdulillah. Semuanya ok..sebelum tidoq suh dia shuuuu siap2 hi hi..

MAZLIZA ABD RAZAK said...

BAGUSA LA,..ANAK SAYA YANG PER-1 TU 3 THN, SIANG TAK PAKAI MALAM MASIH PAKAI. SEBAB DIA MINUM SUSU..TAKUT BOCOR (",)

MAZLIZA ABD RAZAK said...

BAGUSA LA,..ANAK SAYA YANG PER-1 TU 3 THN, SIANG TAK PAKAI MALAM MASIH PAKAI. SEBAB DIA MINUM SUSU..TAKUT BOCOR (",)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Deq's Qienz..Tahniah tuk Qhayra!..good gurl...jimat sikit duit tak yah beli pamperkn?(^_^)

sHaRiNa eLyaNa said...

yala..sngla nak jaga lau pndai jga diri :)

sHaRiNa eLyaNa said...

done hotlink n churp2

Cho Zila said...

anak akak dulu selambajer tidur walaupun basah.. geram.. oklerni berjaya nantitu..

N.Aima K said...

baca entri ni terus rasa bersemangat nak train Daniel thnk u dear ;)

9n0L4 said...

jumpe kak dieyna kat maneeeeeee? :)

wan nurul hezrina said...

akk ada tips.try bila dia tido asingkan dia kat tilam lain..kalau tido toto letak plastik atau tikar getah bawah montot atau bawah badan dia..ok tak?trylah nnt lama2 dia biasalah mmg kena bsabar=)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

lama2 nanti mesti qhayra ok...sabar yer

Dayana Bahar said...

good job qhayra... hehe terkenang- kenang keletah qhayra masa berjumpa.. sayang tak dapat dipertemukan dengan Hannah...

shuhadaothman said...

chayok2 qhayra. hehe. takpe, lama2 mesti ok :)

intanfirdaus247 said...

akhirnya qhayra kena juga pakai pampers..hehe