Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, February 16, 2012

KERENDAHAN HATI


Memandang Setiap Individu Unik, Istimewa dan Penting

Peribadi yang rendah hati biasanya memandang bahawa orang lain memiliki keunikan dan keistimewaan, sehingga dia sentiasa membuat  orang lain merasa penting. Kerana sesungguhnya setiap peribadi adalah istimewa. Setiap orang adalah unik dan berhak untuk dihargai. Manusia adalah peribadi yang harus diperlakukan khusus. Manusia adalah makhluk yang sangat sensitif. Jika kita meragukan hal ini, lihat diri kita sendiri dan perhatikan betapa mudahnya kita merasa disakiti atau tersinggung.
Jika apa yang kita pikirkan mengenai orang lain berubah, maka sikap dan tindakan mereka terhadap kita juga akan berubah. Kerana manusia sangat sensitif satu sama lain dalam banyak hal, kita biasanya sangat peka terhadap apa yang difikirkan oleh satu sama lainnya. Jika hubungan kita dengan isteri/suami, kekasih, teman, rakan kerja atau orang tua kita tidak sebagaimana kita harapkan, cubalah lihat lebih jauh ke dalam fikiran kita, apa yang sesungguhnya kita fikirkan saat ini tentang orang tersebut. Kita pasti memiliki hal-hal atau gambaran yang sangat negatif atau positif tentang seseorang.


Mendengar dan Menerima Kritik

Salah satu ciri kerendahan hati adalah dapat mendengar pendapat, saranan dan menerima kritik dari orang lain. Sering dikatakan bahawa Tuhan memberi kita dua telinga dan satu mulut, yang dimaksudkan agar kita lebih banyak mendengar daripada bercakap. Kadang-kadang hanya dengan mendengarkan saja kita dapat menguatkan orang lain yang sedang dilanda kesedihan atau kesulitan. Dengan hanya mendengar, kita dapat memecahkan sebagian besar masalah yang kita hadapi. Mendengar juga bererti membuka diri dan menerima, suatu sifat yang menggambarkan kerelaan untuk menerima kelebihan dan kekurangan orang lain mahupun diri kita sendiri.
Demikian halnya dengan kritik, harus sentiasa dipandang sebagai saranan untuk kita belajar dan berusaha. Kritik harus kita pandang sebagai sumber kita untuk mengembangkan diri, bukan untuk menunjukkan kita salah atau benar. Apapun bentuk dan cara penyampaian kritik harus sentiasa kita pandang positif dalam proses pembelajaran yang berlangsung terus menerus dalam hidup kita. Banyak sekali dari kita yang memandang kritik sebagai hal yang peribadi yang menunjukkan kelemahan dan kegagalan kita. Padahal sebaliknya kritik menunjukkan kemenangan dan kedewasaan kita dalam menghadapi setiap tentangan dan kesulitan.


Berani Mengakui Kesalahan dan Meminta Maaf

Salah satu ciri kerendahan hati adalah sentiasa berani mengakui kesalahan dan meminta maaf jika melakukan kesalahan atau menyinggung perasaan orang lain. Manusia rendah hati adalah manusia yang sangat peduli dengan perasaan orang lain. Bezakan dengan mereka yang sentiasa peduli dengan apa yang dikatakan orang lain. Orang seperti ini bukan rendah hati, tetapi rendah diri atau tidak memiliki rasa percaya diri, sehingga dia selalu khuatir dengan apa yang akan difikirkan atau dikatakan orang lain tentang dirinya.


Rela Memaafkan

Rela memaafkan merupakan ciri seseorang yang rendah hati. Bahkan dalam setiap agama dikatakan bahawa kita harus memaafkan kesalahan sesama kita, kerana Tuhan juga mengampuni dosa-dosa kita. Sifat ini tidak selalu kita temui dalam kehidupan seharian kita. Masih banyak dari kita yang tidak dapat memaafkan orang lain dan sentiasa hidup dalam dendam dan sakit hati. Rela memaafkan lebih ditujukan kepada kepentingan diri kita sendiri, untuk menghindarkan kita dari sakit penyakit dan tekanan dalam kehidupan kita.


Lemah Lembut dan Penuh Pengendalian Diri


Ciri yang jelas dari orang yang rendah hati adalah sikapnya yang lemah lembut (gentle) dan penuh pengendalian diri (self control). Dia tidak pernah membiarkan emosinya tidak terkendali dan lepas kontrol. Dia tidak menunjukkan kemarahan dengan sikap kasar, kata-kata yang tidak baik, atau melakukan tindakan fisik. Kemarahan dia tunjukkan dalam rangka mendidik orang lain. Kemarahan atau kekecewaan yang dirasakan sentiasa dapat dia kendalikan sepenuhnya, dalam erti bukan dilupakan, diacuhkan atau ditahan (supressed), tetapi dilepaskan dengan pasrah (released). 

sumber : blalang group

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, February 13, 2012

Kembali Merujuk


assalamualaikum..

setelah sekian lama menyepikan diri..arini terasa nk jenguk kembali blog tercinta ini..

wahhhh rindu sesangat gan blog nihhh..selama tak buka blog nih macam2 hak jadi dalam idup mama. (dugaan dari Allah Taala)
ada yang sedih ada jugak yang gembira, n banyak hal jugak yang ingin dikongsikan bersama..rindu bangat gan semua reader2 sekalian..

so, nantikan lah apa benda yang ingin mama post nanti  ^__^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Thursday, February 9, 2012

Qhayra Masuk Ward Lagik

Assalamualaikum all^^

cite nih dah agak lama sebenaqnya, tp mama still nk post coz teringat tujuan sebenar mama berblog adalah *buat tatapan khas utk anak mama sendiri, NurQhayra Qistina apabila dia dewasa kelak, so walaupon n3 nih dah lepas, sy tetap nak postkan jugak..

tanggal 03 hingga 06 Februari 2012, arituh ditempatkan di wad melor 5B HSB.. kali ke3 anak mama masuk wad..kali ke2 di n3 mama yg lalu, memang bersabaq jelah sementara nak besar kata orang macam2 hal jadi..1st masuk ward masa bb, kuning yang tinggi, keduanya demam yang terlalu lama, ke3 plak kakinya bermasalah..sebelum nih mama ader cite tentang kaki dia yg bermasalah, tak pasti ianya ader kaitan ke tak gan n3 nih, rasanya tak kott..be4 dia jadik gini, mama bawak dia gi mandi ayer terjun..huhuu..mayb air terjun sikalang tak elok..kan brita ader gtau kencing tikus lerr..ermmm, tak taulahh..mama anggap itu dugaan drNYa..

SesungguhNya Allah memberi dugaan yang mampu dipikul oleh umatNya
(kasi sejuk ati ckit..hehee)

opsssss, mama bley peace yerr, coz bkn mama yg sakit..
heheee..jgn marah yerr cik Qhayra,
masa nih kitorg baru check up di Poliklinik Mutiara, Jln Sultanah, AS
dah siaapp check up, doktor kasi surat suh refer Hospital,
ermmm mama n papa trus bwk cik Qhayra ke 
Hospital Sultanah Bahiyah Alor Star
fokuskan kpd kakinya yang bengkak + merah itu
itulah penyebab dia dimaukkan ke hospital
aloloo, muka anak mama yg sedihh,
menunggu giliran..cian diaa..
mujur cepat jugak doktor panggil coz cik Qhayra emergency kes..
kritikal
dah siap check up, makanya, 
cik Qhayra pon berhanimun la di sepital nihhh..
bermalam la cik Qhayra selama 4hr 3mlm..
termasukkk mamaa dehhhh..
dah pakai tag, masa nih blum masuk jarum lagiikk..
dalam jam 10mlm la baru diorg kejut masukkan jarum..
dah siap pasang jarum, cik Qhayra baek cos tak nangis pon..
but,
mama pulak yg pitam deh darah yg diorg amek tuh..
erghhh penin + kelam mata..
mama pon taktau mama mabuk darah..huhuu
mujur tak kena usung gan kak misi tuh,
mujur jugak diorg tak marahh..hehee..
lawak sguhh
at 12am*tgh mlm cik Qhayra dikejutkan lagi 
masukkan drip ubat, bukan air k, drip antiobik,
1st day tak nangis lagik..gud gurlnya dia.. 
2nd day, still tak nangis bila di drip antibiotik
mmg btoi² gud la bb mama..
setiap 8jam dia akan di drip..
3rd day, mula meronta² taknak masukkan drip
mama mula nak marah tp still sabaq yerr..
nangis tak mau² la..
mula terasa sakit dek di drip tu..
nak tau kenapa dia nangis begitu kuat..
jawapanya :
tangan yang da jarum tuh dah bengkak..
makanya, begitu la sakitt..
dia nangis sambil cakap "sakit mama..sakit ..."
cian sesangat² gan dia.
Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, February 8, 2012

Kali Ke2 Qhayra Masuk Sepital

Assalamualaikum all^^

Kenangan yg tak bisa dilupakan apabila Qhayra deman dlm tempoh yg agk pjg
smpy kena tahan kt Wad Melor 5A, HSB, Alor Setar..
19-22 November 2010 (3hr 3mlm)..

masa nih dia baru masuk 2yrs old
Saja upload pic ni nk wat kenangan..huhu
KENANGAN TUUUU...:)
Layan Picture yang sempat mama snap ek..
cian dia..
cucuk tambah air laalalalaaa..
lena keletihan
mmg kesian tgk keadaanya..
sayu ati mama nihh
wahhh makin sihat..
siap berpeace lagikk

wif papa dehhh..
papa leh datang melawat jew..
tak bley tunggu la..
mama jew leh temankan cik Qhayra
masa nih dah makin sehat..
dah nak bley balik la..
tapi kahaknya still ketegaq tak mao kuar,
so, kuar wat kena refer balik PKU (pust kesihatn Universiti)

maaf, picture yag agak kurang sopan dehhh
pas kuaq wad..

masih xsihat
kmudian kena sudut gas ubat bg pecah kahak
slama 4 hari pg n ptg..
dkt PKU

itulah kesah anak mama..sementara nak besaq macamtuhh la..

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)