Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, October 31, 2012

Mereka Suke Pulut Inti


Assalamualaikum semua.

ehh sebelum tuh nak tanya u'olls tau ke pulut initi tuh aper?? tahu tak? tahu tak?
kalo tak tahu sila tengok image di bawah..

ini dia rupe pulut inti..
area korang panggil apa pulut inti nih??
kot² la ader nama lain ker..boleh la kongsi²..hihii
sharing is caring, kan..kan..
atas ini intinya adalah kelapa (org kedah panggil nyiok )

 ader jugak pulut inti yg di makan dengan serunding..
tak kisah la serunding ikan ke, daging ke, ayam ke. apa² yg bley dimakan la..
ader jugak owg makan gan susu..
ha saya la tuh..hahahah :)

actually, cik qhayra n mr, papa mmg suke sgt gan makanan nih.
area kiteorg ader satu kedai yg menjual pulut ini.
pastuh boleh dikatakan ari² 2branak nih g beli pulut.
kedai tuh juga ader jual tapai tau..

pernah juga saya buat n3 tentang tapai.
kalo belum baca sila klik SINI

 beselera betul tgk cik Qhayra makan..

kdg² dia yg minta nak makan..saya oke jew, asalkan dia mau makan,.
saya kasi jew.
semalam pon balik dr kg, mak sy ader masakan pulut,
pastu mak buat pulak inti
beselera la cik Qhayra makan..hikhik

oke, cukup takat ini saja cerita merapu saya.

noted :
opis sy didatangi audit SIRIM
dan saya masih sempat hapdate blog..
yeahhh terbaekkk. !!hakhak

Ya Allah tlg lembutkan hati auditor..
doakan kami berjaya menambat hati auditor.

sekian (!)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, October 30, 2012

GSF : Thankz Anty Wanie


Assalamualaikum semua.

murah rezeki cik Qhayra, coz ader jugak yg mengingati dirinya. terima kaseh banyak² anty wanie aka ibu Qalieff..tentu semua ahli gsf kenal sangat gan anty nih kan?? anty sangat terkenal gan sifat pemurahnya..

semuga anty dan keluarga sentiasa murah rezeki dan diberkati Allah swt selalu ya..dan buat qalief sentiasa sihat dan ceria selalu :)


kata anty, pemberiannya sempena ari lahir cik Qhayra yg ke4 aritu.
anty tak dapat hadir, masa majlis cik Qahyra aritu (sila klik link tuk ke majlis Qhayra) coz qalief tak sihat.

Alhamdulillah, 
bertambah lagi koleksi bebear cik qhayra
tengokk..cumeiii tak anty???hikhik
padan jew anty, pandai anty agak yerr,.

tima kaseh byk² atas ingatan g diberi..
dan terima kaseh byk² atas segalanya tentang ari kejadian tuh.
"rahsia kite".hikhik

sekian (!)


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Kek Batik Mama


Assalamualaikum semua.

khabare..khabare anda semua??diharap berada dlm keadaan sihat n tak penin² lalat akibat makan daging y byk..hikhik.

oryte, korang tahu ke apa tuh kek batik?? tahu kan yg ader biskut marie tuhh..tau tak??kalo tak ntahu tgk image bawah nih..kek batik y xberapa nak jadik..hakhak.. korang pandai buat tak?? kalo pndai sharing² la..
ini dia kek batik buatan saya..tak cantekk..

oke la walaupon tak berapa nk jadik elok, tak smpai satu hari jew dah licin dek diorg.. sapa diorg tuh?? ekceli, SIL n MIL sy byk belikan bahan² tuk wat kuih muih dan kek..sejak 2, 3menjak nih SIL saya giler sangat nk masak memasak kuih muih dan kek. mau taknya, MIL antaq SIL sy gi blajar kat KEMAS. apa lagi dia..sibukla nak try wat..hukhuk

dlm masa yg sama, MIL tahu saya agak pndai la nk buat kek nih walaupon tak rapa nk jadi, so dia belikan bahan² tersebut. bila dah beli baru gtau sy, nk suh sy wat. sy pon no hal la. aritu jugak, raya ke3 aidil adha, SIL wak kek apa nama ntah?? marble kot (sy rasa la marble coz dia cm ader 2layer, coklat n vanila) lupa nk snap pic. so sy pon tanya MIL, bukan beli ka barang² tuk kek batik. so, MIL pon bwk kuar la bahan² y sememangnya nak saya buat.huhuu..

mau taknya, abang ipar, adek ipar n mr. papa sendiri mmg suka sangat² kek nih..tu yg dia nak saya wat tuh.. tu yg saya cakap tak sempat kek tuh nk membeku dlm peti ais pon dah abes dikerjakan diorg..tak dak pulak complen kata tak sedap malah MIL nk sy wat lagik, makanya saya anggaplah bahawa kek sy sedap..hakhak buley ke macamtuh??hikhik..

tempeklah lagi sekeping kek batik tak molek.hikhik

agak² u'olls sedap ke tak ek??
tgk ke rupe tuh ermmm macam tak lalu jew kan??hahaha

kalo nak rasa jemputla meh rumahh..hehee

sekian (!)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, October 29, 2012

Cerita Aidil Adha (Sebelum & Selepas)


Assalamualaikum semua..

salam aidiladha..selamat bekerja kepada yg dah bekerja..yeahh kite pon keja la arini..maaf agak lewat hapdte blog..arini rasa malas nk keja..maklumla cuti 3hr, so baloq liat la, bangun pagi tadi pon lewat.hikhik..oke terus ke cerita.

AMARAN : N3 ini agak PANJANG n Byk Gambaq..hikhik :)

sehari sebelum raya. kite 3branak balik terus selepas keja. keja aritu balik jam 1 tau..hehe dapat pelepasan..syiokkk..malam khamis tuh mmg packing siap² semua baju yg nak dibawa balik..

otw balik smpai jew tol utan kg, ujan mula renyai²..depan kiteorg tuh mmg nmpk awam yg sgt itam. ati mula bimbang. arap² sempat la smpai rumah MIL. ekceli, sy nk beraya di umah mak sy. tapi blik umh MIL dulu coz nak amek baju cik Qhayra n bb Nisrin (anak buah) yang MIL buat. belum sempat sampai umah, ujan yang tersangat² lebat hinggakan tak nampak terus jalan. pernah sy cerita pengalaman bawak keta sorang² masa dekat n3 INI.

kiranya ini kali kedua la jadik cmtuh..mujur kali ini mr. papa yang bawak keta..mau tak jenuh sy teriak sorang² la. cik qhayra duduk dlm keta diam tak terkata..huh mmg tersangat² takut la.. banyak jugak keta yag berhenti di bahu jalan. sy ada suh mr. papa behenti jugak, tapi dia tetap nak teruskan pejalanan, masa tuh mmg dah dekat dah gan umah..nak berenti pon tak padan la katanya.

sampai² di umah MIL punggahhhh..air penuhhh di halaman umah..sudahhh..tgk image di bawah.terbaekkkk..hahaa

air terlalu cepat.. mayb disebabkan saliran peparitan di kawasan tuh tersumbat menyebabkan air bertakung.. naseb la nak wat cmna..halaman umah n dapur jew masuk air..mujur bukan ruang tamu n blik menjahit MIL.kalo tak jenuhhh..
tgk itu budakkk..suda tara berani turun daaa..bukan dia takut, mayb dia geli kot.. nanak pulak mama warning awal lagi.. air kotor malas la nak kasi dia main..hukhuk
masa otw nak blik umah mak saya.
sempat jugak la ronda² tgk kawasan sekitar.
ini antaranya..hukhuk..
nasebbb la..
lega la mama coz balik beraya di kg sendiri..hihii..tak kalut la nk cuci umah..hahaha.. apa daa pnya menantu. naseb baik dapat MIL yg baik hati n memahami..hihii.. kata MIL dlm jam 2pagi air dah surut, masa sy col tanya..Alhamdulillah ujian Allah.
baju ini lah yg MIL kite watkan.. kain disponser oleh ayong, tokey kain..hihii..
baju dah sama owg cakap 2 beradik. macam sarung bantak tak..hahaa..
ekceli, sy salah paham, ayong suh MIL wat pijama tuk bebudak 2org nih..sy hinggat baju kurung. naseb buat baju kurung kalo buat baju tido, kang mama cakap bantal pulak tido sebelah..hakhak..merapu dehh..
cik Qhayra yang suka sangat nak mengasuh..suke sangat nk suap bb makan, hayunkan bb dlm buai, mcm²la dia nak buat,.diri sendiri pon tak lepass lagii ader ati nak jadi bb sitter..hukhuk.
ini anak kawan sekampung y menetap di Key El.
jumpa pon tak jarang² dahh..
cumeiii betul ank dara sorang nihhh?? geram tgk..
Qhayra panggil Chaca.

masa nih siap² nk g kenduri korban umah sedara sebelah MIL,
ader jugak piv raya cik Qhayra, mama punya pic raya tak hinggat pon nak snap.. terlupa gan malasss sama. tak semangat raya la katakan..hikhik

oke, itu serba sedikit kisah raya kiteorag.. tak meriahh pon raya nih kan?? tak brapa mengisah sangat la bab² nak bergambaq nihh.. raya nih asek makan daging jew, semua kenduri dagingg..hahahaa.. nama pon korban..mana da owg korban ayam daaaa..hakhak..dah la taknak merapu lebih² la..

sekian (!)


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Saturday, October 27, 2012

Tahniah Tuk Diri Sendiri


Assalamualaikum semua..

post tentang raya datang kemudian yer..hihii nak ucap tahniah tuk diri sendiri coz berjaya mendapat cemerlang dlm penilaian prestasi (SKT) bagi tahun 2011. ekceli, sijil nih baru bermula tahun nih rasanya, coz tahun² lepas pon agak tinggi tapi tahun nih lagi tinggi oke. tapi tak dapat pon sijil bukan sy jew semua kawan² gitu. tak pulak tahun nih, mugkin diorg nak motivation staf kot tuk bekerja keras lagik.hahaa. then tahun nih percapaian lebih tinggi lagi berbanding tahun² lepas, tau kenapa?? ha meh sini nak cite.. 

bg yang belum tahu, jangan salah pulak k, ini penilaian prestasi bukan anugerah perkhidmatan cemerlang (APC). bagi mereka yang keja gomen akan tahu la semua benda² alah nih..bagi yang belum tahu, APC adalah anugerah yg dikurniakan atas pencapaian terbaik tahunan berupa wang tunai RM 1k dan sijil penghargaan tahniah..sy belum pernah dapat lagi APC nih..agak susah juga nak dapat coz ianya melibatkan cadangan dr Boss kemudian dinilai Ketua Jabatan dan seterusnya dinilai Pihak Pendaftar..lagipon ianya merupakan persaingan yang agak tinggi gan staf lain.hukhuk..banyak lagi faktor² kelayakan APC nih, cuma sekadar nk bezakan APC dan SKT.

berbanding pula dengan penilaian prestasi (SKT), setiap ujung tahun kiteorg akan isi borang SKT tuk dinilai oleh boss bahagian masing²..dlm borang nih macam² yang ditulis berkenanan gan kerja kite, program, kursus, ceramah, seminar dll yang kite prnh hadiri dan sumbangan kite kepada jabatan atau universiti. selesai semua penilai pertama (bos bahagian) akan nilai kemudian penilai kedua (bos jabatan). naseb la bos nak kasi berapa yng disuka berdasarkan kerja² kite.

melalui SKT pulak baru nak bley naik pentas (APC), kalo cukup syarat yg diletakkan maka naiklah pentas dengan bangganya..hikhik..tak semua org leh dapat siottt..insan² terpilih jew akan dapat..inilah yang dikatakan rezeki masing².InsyaAllah saya pon akan dapat jugak nanti..tapi tak tahu la tahun mengkala lagik..hakhak *pujuk diri*

yang saya dapat atas nihh adalah sijil ucapan tahniah kerana mendapat cemerlang dm SKT lepas..hikhik, oke la tuh kira ada jugak yang menghargai kiteorag nih walaupon tak dapat naik pentas,,hikhik..

sekian (!)



Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Thursday, October 25, 2012

Salam Aidil Adha


Assalamualaikum semua..

di sini saya nak ucapkan selamat menyambut hari raya Aidil Adha, maaf zahir dan batin.arini dapat balik awal jam 1.00 tghari..hikhik.. 

kite raya dulu then baru pulun baca buku..final Exam bermula 4 hingga 8 november 2012..doakan saya ya. ^_^

jum layan pantun di bawah.hikhik




Pergi ke masjid bersama bapa,
Diajak bersama rakan dan taulan,
Selamat hari raya Aidil Adha,
Salah dan silap harap dimaafkan

Berhati-hati dijalan raya,
Biar lambat asalkan selamat,
Selamat Hari Raya Aidil Adha,
Kepada semua Muslimin & Muslimat

budak-budak main dilaman,
jaga-jaga main mercun;
seri singgah rumah tuan,
minta sikit daging korban.


Indah langit kerana awan,
Indah laut kerana kebiruan,
Indah Aidilfitri kerana kemaafan,
Indah Aidiladha kerana pengorbanan,
Selamat Hari Raya Aidiladha!

sumber : abg google

alamak,
post nih jadi tak cantek la pulak.maklumla copy paste.
u'olls abaikan lah benda² yg tak elok di mata yerr.
baca isi kandungan nya suda..hihihii

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, October 24, 2012

WordLess #7 : Karipap Gergasi


RM 1.00 satu biji..

KO ADER????!!

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, October 23, 2012

Cik Qhayra Pon Dapat


Assalamualaikum semua 

n3 nih jugak n3 yang basi. ahakss, dekat n3 INI sy ader gtau yang saya dapat free badge, dari abg yang saya yg order sesuatu yang nak diberikan utk kalian..

then malam tuh sy g amek, kebetulan cik Qhayra ikut sekali, nak menjadi rezekinya, dia pon kasi free badge kat cik Qhayra..hikhik

untung kiteorg dapat free benda kiut nih. cik Qhayra pulak sibuk nak pakai bawak gi skul..cari nahas la kalo bwk gi skul. berebut gan kawan² tak ke jenuh namanya, kang cikgu ckp mama dia yang tak reti..hukhuk.

kiut tak?? 
tapi sayangnya, "adik" yang dia dapat tuh adek lelaki.hihii..
naseblah, nak wat cmna..nama pon free,.
lagipon masa kami sampai abg tuh sibuk, banyak sgt order yang dia kena wat.
jadinya dia amek jew badge yang sedia ada..susah la dia nk lukis lain coz dia mmg amat sibuk, maklumla malam tuh malam penutup pesta konvo.
so ramai la bebudak yang berebut nak suh dia lukis,.
tapi, tak kisahh la adek laki² janji benda free..hehee..
makaseh yang abg badge,,

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, October 22, 2012

Ma Kaseh Cik EN


Assalamualaikum semua..

Dalam jam 2.30ptg tadi, kakak opismate ader col, ckp ader pos ekspres sampai tuk saya..
ermm pelik, saya tak pulak order barang online, selalunya kakak nih akan col bila saya ader orderkan sesuatu melalui on9..

saya ader jugak ckp syikin lain ke?? maklumla opis saya nih ader 3 orang nama syikin.ahakss mau tak kot silap ke?? sy pon tanya lagi compom ka kak?? syikin razak, nama pak saya razak, ramai syikin tapi bapak lain²..akak tuh cakap yerla..ader lagi ke syikin razak kat sini.adeyy terkena la pulak aku.ahaksss.

masa ondaway naik nak gi amekk barang tersebut, ati masih lagi terfikir² apa barangnya dan sapa yang bagi..biasalah kan manusia, selagi tak nmpk n tak pegang benda tersebut lagi tuh duk menjadi tanda tanya.hikhik

terus jumpa kakak tuh..then kakak tuh kasi smpul pos ekspres, kakak tuh sempat tanya saya "ha betol ke tak??" tgk pada nama tuh mmg khas tuk sy la.hukhuk.

tak nyempat² nak ke tempat duduk, smbil jalan buka isi kandungannya, upenya gift dr Cik Eintan Nurfuzie. hikhik..terkejuzz sy..tak terkata.

kitnyerr keychain cik en nih..

makaseh banyak² cik EN sudi kasikan gift nih tuk sya..
baik hati cik En.

note :
cik En kasi jugak ek alamat cik En.
saya pon ader sesuatu nak diberikan sebagai tanda kenang²an.


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Sunday, October 21, 2012

Tak Tahu Kenapa (!).



Assalamualaikum semua.

arini nite duty, so lambat la sikit hapdate blog. n3 ini merupakan n3 tentang diri sendiri.

pada hari jumaat malam sabtu yang lalu, otw balik kdr kampung, singgah kejap dekat mall tuk beli barang keperluan sikit..hinggat nk soping jugak baju cik Qhayra 2,3 helai, maklum la nak raya, last² belek punya belek tak dak satu pon tak berkenan. then turun ke keperluan dapur pulak, penuh troli beli barang,,hakhak jangan tertipu coz troli tuh kecik so barang yg sikit pon nmpk banyak..hikhik.

bila dah selesai bayaq, gagah lagi belek baju cik Qhayra kot² ada yang sangkut, mau tak beleknya, depan pintu nak kuar mall tuh, mmg ader offer kain baju budak², menempek jugak la si mama nihh.hak ka pantang tgk baju budak² nih..tapi aritu mmg sy tak sangkut pon baju yang dilihat, agak pelik jugak..hukhuk.

dia lagi besaw pd benda tuh
agak lama jugak duk belek, tiba² rasa pandangan jadi kelam, bukan terus pengsan sekali skala je pandangan tuh kelam, kepala mmg pusing, bila lileks ok lagi, terus kuar mall gtau mr. papa yag saya rasa pening, masa tuh mr. papa tgh tunggu cik Qhayra naik benda alah tuhh yang bubuh coinz tuh..

saya naik keta, then singgah makan char kueh tow dekat kawasan berdekatan mall. mr. papa order makanan dulu, sy n cik Qhayra sempat ke satu butik mmg sya selalu beli baju² di situ, belek punya belek melekat jugak 2 pasang baju tuk cik Qhayra untuk hari raya nih..untung la dia..hari raya haji biasanya kiteorg dah tak dak tema² nih, maklumla raya pon tumpang² jew,.baju pon caca merba lah, cik Qhayra wana pepal, mama warna peach n mr. papa tak tau lagi wana apa..hukhuk.masa ni kepala duk memusing² jugak, tapi tak teruk, still duk gagah diri lagi.mau taknya, nak soping punya pasai..hikhik

lepas beli baju, terus gi makan dalam masa yang sama, mama dah janji nak jumpa rakan seperjuangan tuk tlg antaqkan asimen dia., lepas je kawan sy smpai, km terus balik.masa dlm keta tuh, kepala yang memusing tadi memusing lagik..apa aku cakap nihh kepala aku pon pusing sama la..hukhuk..tak sempat nak sampai umah..tudung hapa kemana aku cabut dehh..masa tuh tak tertahan² lagi peningku sampai mr. pala terpaksa berhentikan kereta di tepi jalan tuk aku buang abes isi segala macam yang aku makan tadi..wuueekkk.. tak tahu kenapa, aku jadi begitu.

sampai di umah terus ku baringkan diriku. tapi still mata tak leh nak pejam. asal pejam je kepalaku lagi² memusing..bila tak tertahan lagi, aku telan lagi 2biji panadol activefast. lepas telan jew panadol tuh, aku terus ke blik air, muntah lagik, abes isi perut ku keluar, rasa dah memang kosong sangat tak berisi,.bila dah keletihan sangat, terus aku tidor dengan nyenyaknya..bangun seawal jam 6pagi keesokan harinya, kepala masih lagi berpusing, hinggakan aku tak dapat pergi kerja aritu.

utk pengetahuan semua, saya gagahkan jugak diri tuk bangun dan iron baju nak jugak mai keja semalam. tapi naseb tak baek coz kejap je oknya, then jadi balik pusing memusing kepala nih..keputusannya saya terpaksa lah MC.

pagi tuh jugak dalam 8pg, sy siap² n ditemani mr, papa ke hospital berdekatan, sampai kat wad kecemasan terus saya dibawa masuk bilik kecemasan selepas mr. papa wat pendaftaran n doktor pon cucuk la drip water,  abes jew sebotol air tuh terus saya bangun n tanya bila saya boleh balik.. ahakksss, lawak betol, mau tak bangunnya satg dia tambah lagi sebotol jenuh aku..hakhak..so aku pon bagun cepat² la nak gtau yang aku dah okeh..ahakssss..

doc pon tak cakap pon apa punca masalahnyer..dan saya pulak lupa nak tanya..hahaahaa..lagipon tak der rasa sakit pon tu yang tak tanya..hahaha :P
 alamak kabur la pulakk
itu air yang masuk dlm badan sya.
 tempek muka cik Qhayra je yang sudi menemani mama..
muka mama malu aihhh dalam keadaan yang tak oke itu..hahahaa
 ader tangan je, tuan tangan xderr..hikhik

kuar wad terus balik ke umah MIL, lena seharian..puass hatiii..hukhuk..
itulah dah lama dah sihat, Allah uji bagi tak sihat pulak.
Alhamdulillah sy dah oke, sya dah datang keja dah arini..

sekian (!)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Thursday, October 18, 2012

Sepetang At Opis Mama

Assalamualaikum semua..

kat enrty INI ader saya gtau bawak cik Qhayra datang opis selepas pertandingan mewarna selesai..kebetulan aritu isnin so, children corner at my opis buka, then kasi dia menempek di situ la..hikhik

memula tuh notty gak dia, mau taknya busan nak kasi dia baca buku cerita pon dia bukan pandai membaca lagi, pastu kasi pensil n kertas utk dia nulis, tulis la kejap, bila dah lama menulis naik busan semula, notty lagik la.

tak tahu nak wat cmna..baru teringat ada tenet, so, buka youtube la mama..terus jari jemari taip di ruangan search at youtube tuh "Upin dan ipin".. ahaksssss..inilah ubat dia sebenarnya..

cik qhayra mmg minat sungguh gan cite upin & ipin nih.dah lama dulu saya cite dia suke tiru ayat upin&ipin cite "Geng" tuh..boleh terjah di SINI ya.sekarang ni,asal balik sekolah jew trus buka tv9 tgk cite upin&ipin.biar sepuluh kali ulang pon duk tgk situ la..bukan 10x rasanya, dah lebih 10x kot..skali gan mama layan..kalo u'olls nak tahu, masa saya mengandungkan cik qhayra memang setiap petang sy tgk cite upin& ipin. masa tuh dekat nak raya tahun 2008, upin & ipin baru kuar kan??1st cerita diorg kan??igat lagik tak??

pembawakan masa dlm kandungan kot yang sampai sekarang cik Qhayra terpengaruh..ntah betul, ntah tidak.hukhuk, sampaikan dulu angah panggil cik qhayra ipin, mau taknya qhayra jenis takdak rambut, masa umur dia setahun lebih pon dia ramput tak banyak lagi tau..sampaika saya susah ati la, macam² bubuh kat kepala dia nak kasi rambut tumbuh.

Alhamdulillah skg dah normal dah cik Qhayra..dah berambut la.hikhik.rasa sayang pulak nak potong rambut dia tuh, masakan susah tumbuh rambut dulu, bila dah panjang sayang pulak la nak potong. seingat saya baru 2x potong rambutnya, 1st dulu masa umur dia seminggu cukur rambut, n kali ke2 pulak kes nak samakan rambut dia je..hingga sekarang tak potong lagik.

iskk merapu pulak saya, crite panjang berjela.hakhak..maaf yer ambil masa korang nk baca n3 merapu saya nih..hikhikk..

kyusuk betul kalo leh tgk upin & ipin nih..kalo di rumah suruh wat apa pon jangan arap nak buat kalo upin & ipin nih tak abes..di opis pulak, lega la sikit  duduk diam gini, kalo tak jenuh bercakap..tak larat nak larang, haknu nak kacau, hakni nak kacau, penat..kering tekak dibuatnya.
ini pulak hasil kekreatifan cik ton, selaku tauke SKK..hikhik.. tapi lawak kan kalo cik Qhayra pakai, ruangan muka tuh besaw suda..hukhuk.. apapon anak mama tetap kiut..hakhak..puji anak sendiri la pulak.hahhahaa..cukuplah merapu di sini..lain kali jumpa lagikk ekk..adiosssss (!) 

*****************************************************

ohya lupa nak gtau, Cik Qhayra tak menang pon aritu, mana nak menangnyerr ramai sangat yang masuk dan lawan pon gan budak 5 & 6 tahun. dia dapat adiah saguhati, tapi mama pulak tak gi amek sebab penganjur tak panggil suh gi amek pon..hukhuk..tak der rezeki cik Qhayra :)
Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, October 17, 2012

Mewarna Lagik


Assalamualaikum semua.

n3 nih jugak merupakan n3 yang dah basi bak kata Kak La aka DeqLa kite nihh..mau tak basinya cik kak oii, saya nih macam² cite nak kongsi gan anda semua, tapi memandangkan agak sibuk, terpaksala dahulukan mana yg penting dulu,.hukhuk

tak kisah la basi pon, memang nak cite jugak..hahaa..tak kisah la u'olls nk baca ke tak, janji ia menjadi satu diari yang amat berguna buat anak kesayangan tunggal saya ini..hikhik, [abaikan ayat agak poyo ini..]

8 Oktober 2012, satu pertandingan mewarna & melukis diadakan di padang kawad, Palapes UUM anjuran Pusat Penginapan Pelajar (SAC), Jabatan Hal Ehwal Pelajar, UUM anjuran bersama AD@P utusan Malaysia. 

bila dah nampak je emel nih terus angah tanya mama tak bawak cik Qhayra gi mewarna ke..saya nih bukan jenis buka emel sangat pon. bila diberitahu baru terhegeh² nk tgk emel la..selalu je aku nih kena marah, kalo bab blog tuh cepat lah kata angah kepada aku..hikhik.

mula tuh ingat dah malas nak bawak dah coz col pihak yg terlibat tak angkat fon pon.mmg compom tak bawak la..pastu terasa kesian pulak la mek a'ah tuh..kan ke dia suke mewarna. angah cakap mau tau kot rezeki dia menang ker..hukhuk..sehari sebelum kejadian saya pon col tanya nak bawak anak..diorang ckap ok.ermm keesokan harinya, bawaklah cik qhayra ke tempat pertandingan tuh.

mama n cik qahyra menjadi orang pertama yang sampai, urusetia pon tak sampai lagik..hahaa..kata je kui 8pagi, alih² 9pagi pon tak stat lagi mewarnanya..

ohya, lupa plak..rupanya tadika cik Qhayra pon hantar jugak wakil..huhuu, tapi semuanya berumur 5 & 6 tahun jew..ermmm cik qhayra gan anak staf sorang tuh jew 4thn. yg lain semua 5 & 6 tahun..nasebla qhayra oiii..

dan hati mama mmg dah rasa dah susah nak menang nihhh..lagipon budak mmg ramai, mau taknya 3tadika yang dijemput..maklumlah pertandingan nih agak besar jugakla..tgk ke "anjuran bersama" pon dah tahu dahh..

jum arr layan gambaq di bawah..dah tak tahu nak cite apa dah..kang busan pulak nak baca..hihihii., ader jugak cite ketidakpuasan hati..tapi abaikan saja n biarkan ia menjadi pengajaran utk masa akan datang..ahakks poyos gilerr ayat..
menunggu ketibaan geng AD@P Utusan Malaysia.
gambar diorang kuar paper siott, tapi saya tak tgk pon paperbila..
hahahaa..
antara bebudak yg hadirr..ramaii kan???

dah stat wana dahhh..
pulun qhayra pulun.
dah lenguh tunduk
berdiri pulakkk..
hampir siappp..
dahh siap.
hasil kekreatifan cik Qhayra.
ngehhh,, tempek pic 2branak nih jap..
muka sapa lebih besaww agaknya??hikhik

tepat jam 12tgh mama bawak cik Qhayra balik, last² aritu dia tuang sekolah n duduk gan mama di opis..buktinya di sini..untuk pastikan dia tak "buas" di opis mama, mama kasi ubat diam tuknya..nak tau ubat apa mama kasi..tunggu n3 lepas ini..hikhik
 
sekian (!)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, October 16, 2012

Edisi Ketaq Lutut


assalamuaikum semua

selamat malam..nak cite sikit..ekceli saya bru sangat sampai umh..abes class td jam 6.20 ptg trus blik kg tuk amek mr.papa n cik qhayra..utk makluman semua setiap kali class saya mmg berulang dari kampung..bila kelas abes jam 12mlm maka tidorlah saya seorang diri di rumahh..hikhik

ari jumaat malam aritu saya tuang kelas.hihi bukan xp p tapi balik awai..hakhak.tepat jam 9.30mlm terus sy kuar..hikhik lgipon lecturer ganti jew aritu coz lecturer sebenar gi Key eL.,so mmg dah planing lerr siap pakai seluar coz nak terus blik kampung..mlm tuh rasa badan kuat sikit jadi blik la sya..

jam 11pagi keesokan harinya, bertolak dari Alor Setar ke kelas pulak..kelas arini sampai jam 6.20petang. aritu ujan yang sangat lebat..waduhhh takut siiii..

kuar sampai Changlun upenya tak ujan dlm uum jew ujan..perjalanan diteruskan sehingga ke tasek (tol RM 1.60)..smpy di situ ujan mula turun renyai²..makin ketaku jalan, makin lebat ujannya..erghhhhh, ati mula bimbang..ekceli, saya kureng sikit memandu dlm ujan coz mata kurang jelas disebabkan silau yang tinggi. ati mula naik gabra..

perjalanan diteruskan, lepas jer tol utan kg, ujan lagi lebat..sehingga keta yang dipandu rasa macam tak larat je nak jalan walhal aku nih bukanya berat sangat..memandu sorang tak taulah kot ader yang numpang..mujur dia tak tunjuk rupe tak tau jenuhhh pangggsan aku..hikhik
tak pernah ku rasa begitu takut sebelum nih. pestime rasa macam nk lucut jantungku. macam di ujung nyawa tau..ujan lebat sesangat² smpai jalan tak nmpk..aku rasa macam nak teriakkk dahhh..macam nk turun jalan kaki la,.pikir pulak macam nak berenti tepi jalan, bila pikir balik lagi bahaya aku berenti..radio semua aku tutup..takutnya Ya Rabbi, Tuhan je Maha Mengetahui.mulutku tak henti² mengucap dan baca ayat kursi.dah pandangan kabur dek ujan, sesekali silau mataku dek cahaya kilat dan guruh yang kuat..bertambah² takut aku..

tawakal bawak juga keta pelan² hingga sampai..sampai jew tol AS selatan, keta pulak jem teruk..mmg penatt arr..kebass kakiku menahan clutch..bayangkan perjalananku dr changlun ke AS megambil masa selama 1 1/2jam..6.20ptg smpai umah jam 8mlm.

sampai jew umahhh terus masuk toilet kes nak buang air kecil yang ditahan dari tol RM 1.60 lagik..nak berenti buang takuttt, so tahan la sampai umah..naseb malangnya jem pulakk,.mujur tak terbuang dlm keta kalo tak jenuh jemur keta tuh berhari² la..hikhik..

ohya, lupa pulak, masa mr.papa col tanya ada di mana, saya ckp dengan agk marah la coz tipu sy kata tak ujan tapi ujan..bukan renyai lebat pulak tuhh..eee geramm aihhh..Sori yerr dear tak sengaja marahkan mu..ahakss..

lepas kuar dari toilet terus saya merebahkan diri dalam bilik. kaki kiri mmg still kebas lagi..masa merehatkan diri, cik qhayra pun menempek skali temankan mama..dlm masa yang sama, saya layanz lagu Muara Hati Dato Siti & Hafiz.syiok la mama layan siap pesan gan cik Qhayra "mama nak tido jap ek, adek jangan kacau tau". qhayra pon ok. then saya cuba nak lelapkan mata tapi tak berjaya..tengok² nper la budak sbelah nih diam je, jenguk² upenya dia yang tido dulu..ermmm..dia yang layan lagui tuh lebihh sampai terlena,,hahaaha..

dah tak buley tido, saya bangun nkg mandi, sebelum tuh saya gi tanya MIL, Qhayra tak tido ke siang tadi?? jawapannya, dia tak tido pon..ermm patutla tido awai kalo tak jangan arap la..ermm sabo jelahh..anak terbiar dek mama yang sibuk..sian anak mama..mama minta maaf sayang, coz tak der masa yang anak mama..sian sungguh gan anak aku sowang nihhh..

 sian anak mama yg sangat keletihan
sedihh bila tgk masa dia tido.


noted :
n3 nih adalah n3 ari sabtu aritu..
sempat taip separuh jew,
arini baru sepenuhnya..

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Friday, October 12, 2012

Terima Kaseh Ayong

Assalamualaikum semua.

salam jumaat..jari jemari pantas menaip di dalam kelas, ahaksss..jangan marah teacher..ekceli, tadi masuk opis jap, then sempat jugak la edit pic n masukkan dalam blog, cuma tak sempat nk stori mori pulak..apa susah save ke draf n now, nak publish la..hukhuk

n3 nih jugak merupakan n3 yg tertunggak.nak post macam2 cite tapi kan paham2 jew banyak kekangan sgt. agk sibuk mmg tak sempat sagt nk hapdate.

n3 nih ditujukan khas buat ayong, tima kaseh banyak2 ayong coz belikan cik qhayra baju n juga guitar nih..lihat image dibawah yerr..
cik qhayra bersama gitar pembemberian ayong.
ayong kasi 2 pasang baju sebenarnya.
tapi mama sempat snap baju yg ini saja.hikhik
dah penat posing la..lapo la pulak..jemput makan semua..
eeee.. cik qhayra makan aper tuh???
nampak semacam jew..hahahah..

kalo u'olls nak tau itu merupakan makanan kegemaran dia..maggie masakan mama or papa..hahahaa.qhayra kalo makan maggie tu abes sebungkus tau..!! hinggatkan boleh la makan tumpang2 gan dia..last2 mama kena masak lain. saya pon taktau macamna dia leh suka..saya biasa2 jew. kadang2 kalo lama sangat tak makan dia akan minta..mmg tak elok tuk bebudak kan tapi nak wat cmna dah dia suka..saya pon kasi jelahhh..tapi bukan hari2 oke..2bulan sekali ke, baru saya bagi..hukhuk

errmmmm nampak beno dia sangat kelaparan..

mmg macamtuh la ari2, kalo balik dari sekolah..paham2 jelah kite balik keja pon lapaq dia telah lagik la..makan tengahari jew tau..kdg2 sian tapi nak wat cmna kan, kite nih ibu yang bekerja, so nak tak nak balik jew mmg kena get ready makanan.sejak 2,3 menjak nih makanan mmg banyak yang saya beli jew di kedai..bukan malas tapikan balik jew dia terus nak makan, jadi tak sempat nk masak., 

ok setakat ini saja untuk arini, kalo sempat bley la BW ya..wassalam (!)



 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, October 10, 2012

GSF : Hapi Besday Big Boss


Assalamualaikum semua.

hadey hapdate blog lagik..arini mmg naik shaik betul la..asek nk hapdate jew..dah tuh terjah geng GSF semua pakat2 duk wish kat Mama Arina, so aku pon nak jugak menempek tuk ucapan selamat buatnya,.taknak panjang lebar..terus ke bawah ya..

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Mama Arina
Allah selamatkan kamu

Boss sila tinggalkan ALAMAT boss ya.
saya nak pos kan hadiah..
supriseeeeee..!!
hikhik



Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tima Kaseh Awak yang Tak Bernama



Assalamualaikum semua.

eh arini banyak pulak yang saya post ekk..ermmm nak shaik kot..hakhak.
juz nak ucapkan tima kaseh buat HAMBA ALLAH nih coz sudi betulkan 
kesalahan saya di entry INI dan saya juga ada post jugak n3 tentang pembetulan saya di n3 INI.
selepas saya wat n3 kiut tuh, baru saya prasan dekat shout sya nih.. tu pon setelah diberitahu oleh kakak Kesayangan saya.

maaf untuk pengetahuan anda semua,
sy kurang sikit membaca dekat Shout ini.
sesapa yang dah terjah saya, dan minta saya terjah semula 
pastikan tinggal jejak di ruangan komen yang disediakan..

bila dah di ruang komen, masing2 berbahasa sopan dan santun la kan..mau taknya, komen tuh ader nama.then nak cakap lebih kurang pon tak buley la..hikhik..*kata2 ni tiada kaitan gan n3 di atas, maaf kalo agak kasar yer.

kite hanya manusia biasa yang belajar dari kesilapan.
itulah belajar namanya.
semua orang pernah buat silap kan??
tak semua manusia dilahirkan bijak dan terus pandai..
betul tak u'olls yang saya sayang sekalian..

saya terima apa saja kata2 anda..
tima kaseh semua..
Hanya Allah saja yag bisa membalas budi dan jasa baik 
dr Tuan Hamba.

sekian (!)
adiossssss ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Model SKK [Comel Siot.]


n3 khas buat ayoong..hikhik

Ayong..gini upe costum tuhhh..
ader 3 jenis nih saja.
kawan aku cakap boleh,..

okey??



SKK tuh singkatan drpd Sudut Kanak-kanak..
mesti hairan kan knapa pulak ada SKK kat opis saya ek??

kepada sesiapa yang belum tahu, ekceli saya bekerja di Gedung Ilmu aka Perpustakaan..tu la sebabnya ada SKK..hikhik. lagi mau tanya kew??hukhuk

adiosssss..(!)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)