Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 19, 2013

"Contest" Carian Nama Bayi

Assalamualaikum semua..

maaf lama suda belog tidak berhapdate..bizi sesangat gan projek baru kat opis..so mmg xder masa nk hapdate blog la. rindu gan nak terjah belog kalian..insha allah ada masa nt sy ke umah kalian ya..oke tutup cite tuh..

berbalik kepada tajuk arini ekceli, buat pertama kalinya saya nak anjurkan satu contest y diberi nama "CONTEST CARIAN NAMA BAYI". saya masih xder idea nak kasi nama kt baby saya y bakal lahir tak lama lagi.. memandangkan saya maseh mencari2 nama yang sesuai.. apa kata kalo kalian bagi cadangan..

oke cara nak join contest ni.. mudah sahaja, kalian hanya perlu tinggalkan komen kalian di kotak komen di bawah.. nama bayi tersebut mestilah beserta dengan maksudnya skali.. ini bagi memudahkan saya tahu maksud nama tersebut.. tak perlu la saya tercari2 pulak maksudnya kan..

syarat-syaratnya; 
  • nama mestilah 2 perkataan
  • cadangan nama bayi perempuan mestilah bermula huruf Q or K.. K apabila dijawikan akan menjadi huruf Q juga. betul tak?? sila betulkan saya jika saya salah.. sila lihat contoh di bawah.
  • bagi nama bayi lelaki pulak mestilah bermula huruf N dan Q.
  • korang boleh beri cadangan sebanyak mana yang korang suka.. tiada had yerr.. heheee
  • tiada tarikh tutup selagi mana nama tersebut belum boleh menawan hati saya..hihii

nama perempuan 
contohnya : nurQhayra Qistina
saya nak double Q manakala 

nama lelaki pula
contohnya : NurQhayra Qistina
pangkal huruf mestilah N dan Q

perbezaan nama perempuan dan lelaki, pangkal huruf bg perempuan juga N sebenarnya cuma N tu saya nak letakkan NUR sama spt nama kaklongnya.. bagi lelaki pulok.. kalo boleh mmg nak letakkan NUR tapi macam xsesuai je so saya nak juga pangkal hurufnya N selain daripada NUR.. sebab itulah berbeza bg nama lelaki dan perempuan..

boleh faham kan maksud saya..
so dah faham bolehlah korang bagi cadangan gan saya.. 
sharing is caring..
mana tau nama2 yang korang kasi ada yang saya bekenan..hehee

ohya, Hadiah Istimewa disediakan bg nama yang menawan hati saya..
korang bolehlah hebah-hebahkan contest ini pada rakan blogger korang y lain.
harapan saya, muga-muga ader la nama y saya bekenan nanti..hehee
apa tunggu lagi.. sila lah bagi cadangan anda sekarang..
chewahhh ayat tak bley blahhh.. macam iklan dlm tibi pulok..hehehe..

semuga berjaya tuk kalian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Sunday, July 7, 2013

Rezeki Mak Buyung

Assalamualaikum semua

kembali bersiaran.. tentang entry INI, maaf bukan sengaja keluarkan perkataan² yang tak elok gitu. bila keadaan dah terlalu tension, kepala serabut sampai dah tak tahu nak pikir, jadi macamtuh la.. rasa nk lepaskan geram dan beban yang ader tu.. korang mungkin pernah alami.. itu la pentingnya kesabaran yang tinggi dan iman yang kuat.. saya hanya hamba yang lemah lagilah jahil, mudah terperdaya gan bisikan syaitan dan hawa nafsu. iman mudah goyang,. itu dah tahap maksimum la kalo dah sampai keluarkan kata² gitu..maaf andai ada yang terasa entry ITU, agak kasaq.

panjang intro, rileks²kan minda, tenangkan jiwa, tengok picture mengidam mak buyung ini.. ALhamdulillah, apa y mak buyung ni teringin nak makan semuanya dapat, ada juga kadang² tu, rezeki datang tanpa diundang.
laici fresh n jambu kedut² from Bukit Gantang,
tenkiu Ayong

ader juga satu hari tu, member pesbuk upload pic laici fresh ini, masa tu dah trigin juga nak makan, tapi serius saya tak nak pandang lama² pic dia tu, coz area saya jarang sekali jumpa buah laici segar gini, selalunya saya makan laici dalam tin tu ja, punya takut teringin y susah nak dapat so, amek keputusan diam n tak tgk pic tuh.. kebetulan nk jadi rezeki, my sis col, dia bkursus di Perak, ondaway balik beliau singgah di Bukit Gantang, then beliau col tanya saya nak kirim apa².
saya bukannya jenis tau sangat ada apa kat situ, then, saya tanya dia, ada ape kat situ, dia cakap buah²an..selalunya mmg tahu ada buah jambu merah gan jambu kedut tu ja, tup² dia cakap ada buah laici bila saya tanya ada buah apa..hehee, terus kirim suruh dia beli lorrr..tunggu lagi..hikhik
  
ini buah durian Mardi, masa beli ini buah derian tak jenuh, kira dapat makan buah mardi ni sedap gilaaaaa..hehee, bila dah buah jenuh, terigin pulok nak makan derian kampung yang isi puteh, korang tahu ke cmna buahnya,? ok buah derian kampung sangatlah sedap, saya sangat la suke derian jenis kampung ni..isinya warna putih dan tak tebal, beza gan derian kahwen, isinya kuning dan tebal. seperti image di atas.
Alhamdulillah, dapat makan semua yang nak, derian isi puteh, saya beli gan opismate, dari dusun bapaknya, wahhh sangatlah sedap, rasa seperti ice krim..sedap sguh..tapi sayangnya lupa nak snap pic.
makan sampai muntah, penuh bonet keretaku hingga ke kusyen belakang..
makan jangan tak makan..

opsssss, bukan mak labu ni yang makan oke,
ini Ayong n Mak Sedara kite wat kenduri arwah ayah + kenduri nak sambut puasa.
ini pulokk, mee goreng basah Cik Yana, opismate buatkan
rezeki tanpa diundang
 ini pon rezeki tanpa diundang,
Cik Yanz, opismate y kasi.
 ini mmg terigin sangat nak makan,
mmg minta Angah tlg orderkan.
Mr n Mrs Pavlova.
sedap, rasanya seakan ice krim..hehee
bukan mkn abes sebiji pon, skadar nak rasa je,
last² cik Qhayra n papa y habeskan..
mmg betul, ramai y cakap manesssssss..
so, tak berapa elok tuk ibu mengandung.hihii    
 otak² ni mmg saya cari di awal kehamilan dulu,
dapat sekali makan pastu nak lagi, bila ke gerai tu asek tak buka je,
sekian lamanya, baru dapat balik..hahaa tapi keinginan nak makan tuh dah  tiada.. makan juga walaupon tak trigin oke sebabnya dah ader depan mata..hehee 
ini mmg diorder, kes tgk rakan pesbuk juga, promo raya, then saya minta la org yang sama saya order pavlova buatkan tuk sya.hehee AGAK² KORANG BERAPA BIJI YANG SAYA MAKAN?? kalo pandai cubalah teka..dalam ini ada lebih kurang 30biji..
 
 image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, July 2, 2013

Harini Sial


Assalamualaikum semua..

mmg agak sial arini..
komen korang yang berpuluh-puluh tu, aku terdelete
sangat la tak dak mood..
post entry ini terus log out..
menyampah betul.
bila kepala serabut gini la jadinya..
so, BW lepas semuanya oke..

sekian

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Buah Tangan Sarawak


Assalamualaikum semua.

Buah tangan daripada Sarawak. Angah, kakak saya yang nombor dua ada seminar kat sana, so, anak² buah termasuk anak saya sendiri, dapat la habuannya..heheee. tak nak celoteh panjang² tengok jew apa yang diorg dapat.. gambaq dibawa menceritakan segalanya.hehee
sangat teruja mereka mendapat habuan, posing bagai..ada lagi pic dalam simpanan saya, cukuplah sekadar satu keping nih tuk tatapan kalian..hehee.
nak mereben apa pon tak tau, ekceli tak dak modal nih..hehee, so nk stop di sini la..kihkih :) 

ohya, terima kaseh banyak² yer angah, atas ingatan yang diberikan, terima kaseh daun keladi, nanti beli lagi..huhuu ^_^

 image by Instagram


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, July 1, 2013

Maksud Nama Qhayra

Assalamualaikum semua

sesaja buka nuffnang, 
main klik sana..main klik sini..
tak tahu nk tengok aper.
terkelik button keyword 
tengok² ader juga yang search nama maksud Qhayra.

so terasa, nk share maksud nama cik Qhayra kite nih.
  nama penuh beliau NurQhayra Qistina binti Isran

Nur = cahaya
Qhayra = Kebaikkan
Qistina = Keadilan  

   Alhamdulilah, berdasarkan nama beliau, mmg dia seorang yang baik dan adil.
bab adil buktinya, dr baby (kecil), beliau mmg tak der pilih kasih or berat sebelah dengan kedua² belah keluarga, sebelah keluarga mama nya n papa nya. kiranya dua² belah dia oke, xder nangis² ler, kan kadang² budak² ader juga yag dia memilih kan..paham tak maksud saya.. cmana nk explain..hehee

ko buat² paham la ek..kite xtau nk cakap camna. nk kata cik Qhayra selalu balik umah maktok saja pon tidak, umah tok sebelah mama pon tidak..kalo ujung minggu cuti 2hari, 1malam akn tido umah maktok (sebelah papa), 1mlm lagi akan tido umah tok ton (sebelah mama). maybe peranan mama n papa dia juga la.. mmg kiteorg selalu cmtuh..hehee. 

bab baiknya pulak, bagi saya mmg Qhayra seorang anak yang baik.. bila saya larang dia dari buat sesuatu benda, mmg dia tak buat..bila main mainan nya or buka buku menulis, mewarna dan sebagainya, beliau akan simpan semula barang² yang dipunggah tu.. selalunya mmg saya latih dia begitu. Alhamdulillah, bg saya dia mmg anak yang baik.. 

so, itulah serba sedikit perkongsian saya tentang maksud nama, buah hati pengerang jantung, anak dara kesayangan hamba..NurQhayra Qistina.. mungkin ejaan nama kot agak susa sikit, tapi sebutan tetap sama :) banyak lagi cerita menarik tentang Qhayra, rajin²lah kelik tuk baca di SINI. 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Sunday, June 30, 2013

Hapi Bezday Angah


Assalamualaikum semua..

nak wish Hapi Belated Birth to my dear sis,
 Angah 29hb June 2013 semalam..
ekceli dah draf entry ni, cuma tak sempat nak publish..
sori yer angah..
lewat sikit.

smg panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki,
berkekalan n berbahagia hingga ke akhir hayat 
di sisi keluarga tercinta.
smg sentiasa diberkati dan dirahmati Allah swt
Ameen :)









Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, June 26, 2013

Baby Sirkulasi 2013

Assalamualaikum semua

semalam cuti, arini baru masuk keja.. sori lambat hapdate + lambat BW.. kihkih.. terus kepada tajuk utama, sebenarnya, sangat ramai tau yg pregnant tahun ini.. oke, yang saya nk share di sini, baru satu bahagian saya, bahagian Sirkulasi, belum lagi satu library.. kalo satu library ramai lagi tau.. lagipon diorg due lebih kurang saya juga..ujung tahun..

setakat lani nak share pic baby sirkulasi sahaja.. coz mereka semua dah deliver pon, saja nak tayang pic baby diorg..semua comel² belaka deh..jum kite layan pic shomel² bb diorg.. mereka semua adalah opismate saya, satu bahagian oke..
memula sekali, deliver 03.01.2013
bb gurl : Dayana Nur Azra berat 3.5kg
 bb kepada Shafizawatie.
kedua, boboy, deliver 16.03.2013
spesial pnya bb nih, coz lahir sama besday saya oke..
nama : Muhammad Aflieq, berat 2.78kg
bb kpd : Aziera
ketiga, deliver 12.05.2013
bb gurl : Aleesya Dania, berat 3.35kg
bb kpd : Chik As.
nak tahu cerita lanjut bolehla ke blog beliau.
keempat, bb gurl juga, deliver 19.06.2013
berat 2.78kg
nama Airis Liyana Sofea
bb kpd Cik Ton
 kalo ikutkan cikton deliver 2 julai, tapi disebabkan ada beberapa masalah y dihadapi so, doctor induce..apapon, Alhamdulilah semuanya selamat..

setakat lani bb boy baru sorang..kalo kalian perasan kitorg semua saling berganti.. y 1st bsalin, lum sempat masuk keja, zira deliver, then, begitula seterusnya..hehee smuanya dah slamat, Chik As n Cik Ton masih lagi dlm bercuti.. iskk berdebar pulok menanti my turn..eee hope semuanya dipermudahkan.. Ameen :)

Insha Allah, nanti saya hapdate Baby Perpustakaan Sultanah Bahiyah 2013. tapi kena tunggu semuanya deliver la termasuk org yang sedang menaip ni.. heheee ^________^
 

warga gsf pon ramai yang pregnant.. hehee, menanti penuh sabar, Kak Dieyana, Big Boss gsf Mama Arina, dan Kak MV.
hope kalian semua sihat sokmo ya :)  

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, June 24, 2013

BookMark From Busyra

Assalamualaikum semua


Alhamdulillah rezeki berblog, banyak adiah, pemberian kenangan yang saya dapat sepanjang berblog..buktinya kalian boleh baca di entry SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, dan banyak lagi, cuma dah tak larat nk view satu persatu n copy paste link kat entry ni..heheehee..ramai blogger yang ramah tamah..seronok berkenalan gan kalian semua..

gift kali ni berupa bookmark, saya dapat daripada pemilik blog Busyra Takiyudin, bersama nota yang kecik seperti image di ats..boleh klik image tuk tumbesarannya.. ekceli tuk dapatkan bookmark nih, bukannya join segmen blog beliau, cuma saya perlu komen je satu entry yang beliau buat, then komen lagi satu entry yang saya suke..hehehee..cam gitu lah..sy cuba, try test jew, tak sangka terpilih juga..itula namanya rezeki.hehee

Adek Busyra ni orang kedah juga,.cuma dia agak jauh sikit gan saya,.saya area Alor Setar --> Changlun, tapi beliau area Pendang..kitorg belum bkesempatan lagi nk jumpa..bila masanya saya pon xtau..insha Allah, kalo ader jodoh jumpa la kite..hehee

apapon terima kaseh banyak yer dik, atas pemberian dan tanda persahabatan kite di alam maya..insha Allah, smg persahabatan ini terus kekal hingga ke syurga :)

sekian ^_^ 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Sunday, June 23, 2013

Petua Mengetahui Jantina Bayi


Assalamualaikum semua.

kembali bersiaran..arini lewat sikit coz nite duty..ekceli, skg nih tengah bersemangat nak menyusukan bb sempenuhnya. so sibuk la jari jemari ku menaip tips penyusuan sepenuhnya, tips merangsangkan susu, tips penyimpanan susu dan lain² lagi lah yang berkaitan gan BrestFeeding ni..

hasrat di hati macam tuhla kan..tapi kite hanya merancang Allah jua yang tentukan..Insha Allah..penuh harapan segalanya yang terbaik tuk baby nanti.. agak sedikit ralat masa kaklong dulu, coz kaklongnya, kejap je BF then, belum abes pantang dah stop..ada la masalah yang dihadapi then, biasalah bb sulung tidak banyak terdedah macam sekarang..kalo boleh kali ini nak fully BF la..insha Allah.

oryte berbalik pada tajuk utama, sedang seronok gugel²..then, terjumpa petua ni..so saya pon nak share juga gan kalian semua..petua ni saya jumpa di SINI,.saya copy n paste oke, then saya edit mengikut keadaan diri saya..ngeh..ngeh..katanya :


1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan
saya rasa perut saya tak tajam..bulat saja.. = PEREMPUAN
2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...
KakLong punya nipple mmg terbelah = PEREMPUAN
3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.
tidor saya di awal kehamilan melantang, sehingga sekarang, coz saya sakit di celah paha bila mengiring, skg ni ader sikit² mengiring kanan, kiri tak boleh mgiring sangat coz selalu sakit celah paha n tak selesa = TAK SURE
4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.
ini mmg TAK SURE la..huhuuu
5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.
ini pon TAK SURE, sebabnya skg mmg suke mekap n bergaya, tetapi masa KakLong dulu, saya tak nak mekap langsung..tetapi perempuan..ini baby suke mekap pulok..errrmmm
6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.
ini pulokk, garisan saya terang, tegak dan mmg tak putus = LELAKI..errmmmm
7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..
ini pon TAK SURE, tapikan pregnant kali ini, saya lebih berseri berbanding kakLongnya dulu..masa kakLongnya, sangat la rasa hodoh muka ni..heheee = LELAKI

8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan
buku lali saya warna biasa saja,,nk kata putuh bersih xder la pulok, nak kata licin tu, mmg kulit pon xrapa nak licin..kihkih.. tapi yang pasti xder la pulak kehijauan tuh..muaahhaa..ader ke org kulit wana ijau..hikhik.= LELAKI
 
 9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..
ermmm, kalo pegang anak kakak yang baru lahir, gegurl, mmg dia taknak gan saya..then, semalam ader juga bapak sedara sebelah papa, anak paklangnya, bb boy, then pegang dia oke sja..errrrmm sah = PEREMPUAN




******************************
ngeh..ngeh..mmg sah la gegurl, semuanya banyak dapat gegurl..aritu pon  dah disahkan, memula jumpa doc masa 18w, doc cakap macam kakak dia..then 24w, skali lagi doc cakap nmpk burger dia..macam kaklongnya juga..heheee.

tak kisah la apapon yang penting, baby sihat tubuh badan sempurna akal dan fikiran..then, mama selamat melahirkan dia..AMEEN
Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Saturday, June 22, 2013

22 Jun 2013 : Dalam Kenangan | Besday Mommy Fieda


Assalamualaikum semua

harini 22 June 2013, betul kan..arini juga genap usia Arwah Ayah 54thn..dan hari juga dah 72hr dia pergi meninggalkan kami..rindu gan Arwah Ayah..hanya doaku sebagai pengubat rinduku padanya..setiap kali teringatkan arwah Al-Fatihah aku sedekahkan.. namun mampukah ia menghilangkan segala rinduku padanya.. hanya Allah Maha Mengetahui..

aku bersyukur ke hadrat Ilahi.. Ayahku telah selamat semuanya, kembali ke tempat abadi (1959-2013).. tentang dia, kita dah tahu selamat semuanya..tapi, kita masih hidup belum tahu arah tuju kite, keadaan kematian kite, dan sebagainya.. adakah bekalan yang dibawa cukupdan memadai?? takut bila mengenangkan semua tuh kan??ntahlahh..mudah²an kita semula tak leka mengejar dunia semata².biarlah ianya setimpal di dunia dan di Akhirat..mudah²an juga amalan kite diterima Allah swt. Ameen :)
gambaq kenangan ini semasa 1st time arwah ayah admit warded 
pada hari raya kedua tahun lepas, (2012)

kisah beliau admit warded tahun lepas saya kongsikan di SINI dan SINI. manakala kisah tentang ketiadaan beliau pula saya kongsikan di SINI, SINI, SINI dan SINI..saya belum bekesempatan lagi nk bercerita tentang kenduri tahlil 3mlm serta kenduri arwah beliau..hanya saya kongsi masa kenduri arwah 40hr saja di SINI. hehe insha Allah, andai ada kesempatan nanti saya kongsikan segalanya dengan kalian.

semuga arwah tenang dan bahagia di sana serta Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas arwah ayah saya, Abdul Razak bin Rokiah dan menempatkan beliau di kalangan orang² yang beriman,.ameen :)

*****************************************
SELAMAT HARI LAHIR 
kepada pemilik belog


tak lupa nak wish besday to mommy Fieda arini..tak sangka besday beliau sama gan hari lahir Arwah Ayah..so lepas ini, senang la nk ingat besday kak Fieda :)

semuga panjang usia da
sentiasa murah rezeki serta
 sentiasa dirahmati Allah swt
semuga akak berbahagia hingga ke Syurg
Ameen :)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Friday, June 21, 2013

Keyword Harini

Assalamualaikum semua


nahhh tempek dulu printscreen keyword yang dicari.

muahhaahha lawak kan..sabo jelahh.

eh nak tanya korang ader ke nama produk "Maharany" tuh di pasaran??
ini bukan kali pertama yang diorg search nama tuh..
selalu juga saya dapat keyword ini..huhuu



sekian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Thursday, June 20, 2013

Alkisah Cik Qhayra Yang Bijak


Assalamualaikum semua

hamboii harini rasa macam nak menulis pulok..selalunya satu hari satu entry jew kan..hehee, idea tengah mari nih..so cepat jari jemari ku menaip apa yang di fikiran.

cerita pada satu hari, tak ingat lorr masa dan tarikhnya, masa ondaway nak balik kampung, kaklong tanya "QNI" tuh apa mama?? mama jawab tak tahu la..opsss lupa nk cakap skg ni mmg kaklong sibuk nak mengeja apa² sahaja yang dia nak..tapi dia tak pandai so, mama or papa akan jadi mangsa yang dia nak suruh eja..contohnya, dia suruh saya eja 'tirai'..macam gitulah maksudnya.

dan lagi satu, dia akan tanya kite huruf yang dia nampak..contohnya "KFC" singkatan drpd 'Kentaki Fret Ciken" gitu la..pernah juga masa kiteorg ronda²  tengok umah kiteorg aritu, dia tanya "MPLE" tu apa..di sebelah kanan highway yang kiteorg lalu tuh ader kompleks UPP..tulisan kompleks UPP penuh, maksudnya panjangla perkatan diorg tapi, bila tulisan besaw² so, dia sempat nmpk huruf jelahh..mklumlah tak reti lagi mengeja apatah lagi membaca..

masa tu saya tak tahu lagi huruf yang dia tanya tuh dr perkataan koMPLEks..mama blur bila dia tanya 'MPLE' sebabnya di sepanjang laluan mana ada sigboard huruf tuh.. tengok² juga saya nih kat mana ada huruf tuh..tgk tak jumpa, last² jawapan saya "Tak Tau", then ondaway balik lepas tgk umah, saya tanya, perkataan tadi kaklong tgk kat mana?? dia pun tunjuklah, perkataan tu asal dr koMPLEks UPP..adoyoiii..lepas tu baru saya explain gan dia bahwa kena baca bukan amek huruf sahaja..huhuu, so dia pon oke.

bebalik kepada cerita "QNI" tuh, sekali lg tanya gitu, sepanjang jalan balik ke kampung mmg xpernah jumpa oke huruf² tu. bila dia tanya..dlm kepala saya "pulak dah budak nihh"..bukan apa tak tau nak jawab..so, jawapan mudah "mana ada huruf tuh, mama tak tau" senang..

dia cakap ada lah..saya pon tanya apadia dah ada..korang tahu apa jawapannya, dengan slumber dia jawab :
 Q = Qhayra
 N = Norashikin
 I = Isran
muahahaha, mama n papa tergelak, papa lebih gelak la coz saya macam terkena suda..huhuu.. sejak berumur 5thn dan exspeacily, nak jadi KakLong nih makin bijak pulok dia..cakap pandai dia tuh usah katalah kan..mmg kite kata gini, dia jawab gini..cmtuh..tak tahu nak cakap apa prasaan saya..korang yang anak² dah besaw sure paham gan prasaan saya ni..mungkin bangga, terharu, gembira dan sebagainya..

opsss lupa plak nk gtau, sekarang kalo di jalanan, saya akan suruh dia gtau plat no kenderaan yang melintasi kereta kami..Alhamdulillah, huruf² semua dah boleh kenal dan boleh tulis, cuma kadang² latah dia tuh ader juga la,.tulis terbalik..part tuh jadi juga tapi kadang² je..
kenangan scan 4D kaklong masa 7bln dlm perut mama..
V
V
V
V
V
V
V

sekarang sudah sebesar ini dia..
pantas masa berlalu,.

Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan.. skg ni, sejak nk jadi kaklong, selalu je nak tido gan papa..tak tahu la dia berasa hati ke apa..tapi tgk dia ok saja..kadang² mr.papa nih dia suke tido depan tv ruang tamu umah. saya pulok suka tido dalam blik.. so, cik Qhayra, dah boleh berenggang sikit la gan saya..kalo tak jangan arap la. asek bkepit bawak ketiak mama je. kadang² terfikir juga..takkan dia cepat hati sebab mama ada baby kot, iskk tak mungkin la..rasanya sebab nak tengok tv lebih..itu punca nak tido depan tv gan papa tuu..

pernah juga kalo dia tido gan saya, kakinya, mmg selalu je hentam perut saya nih.. selalunya, saya akan gtau dia, bila dia bangun.. diolog saya "kaklong, tendang baby semalam". dia senyum tanpa kata..mengkin sebab tuh sama kot dia taknak ganggu tidor saya.

bagi saya, elok juga la dia berenggang² gan saya sikit, bukan apa, memudahkan saya sekiranya berlaku emergency apa² yang memerlukan saya tinggalkan dia.. contohnya, masa saya admit warded nanti.. itu la yang dikatakan segalanya Allah permudahkan.. secara tiba² je dia jadi matang dan boleh diharap..hope bolehla dia jaga babynya gan baik nanti..Ameen :)

panjangnya entry saya petang ini..itu la jadinya bila idea mari..ngeh..ngehhh..

sekian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)