Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, January 1, 2013

Suci Dalam Debu



Assalamualaikum semua.

pembuka bicara bagi tahun baru ini..jum nak kongsikan sedikit resipi yang mudah.. compom anak² suke, bukan anak saja gan mak ayah nenek, bak kata orang satu family lah."suci dalam debu" bukan lagu Iklim tuh oke, ini suci dalam debu yang boleh dimakan..hehee

entry ini macam biasa disimpan rapi dalam draf. puan belog tak sempat nk publish.hahaa kire oke lah ek, entry tahun lepas di bawa ke tahun ini.hiiihii.
korang kenal ka kuih yang saya maksudkan tadi..kalo tak kenal..sila la klik image di bawah tuk tumbesarannya oke.

suci dalam debu hasil tanganku
image dah lama dah..hikhik

bahan²nya adalah :
kulit popia (dipotong 4)
2 sudu besar nestum org dewasa
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula

cara² membuat
  1. Mula - mula, lipat kulit popia yang telah dipotong empat 2 kali dari bucu ke bucu. Pastikan ia tidak terbuka. Untuk melekatkannya, lebih mudah titiskan air di bucu kulit popia seperti gam.
  2. Panaskan kuali sehingga betul - betul panas.
  3. Masukkan kulit popia ke dalam kuali. Gorengkan ia sekejap sahaja kerana ia mudah masak. Jangan terlalu awa dan jangan terlalu lewat.
  4. Blendkan nestum, susu tepung dan gula bersama.
  5. Golekkan popia yang telah siap digoreng di dalam mixture tadi. Golekkan sampai habis popia goreng. Kalau tak cukup mixture, buat mixture yang baru dengan mengulangi langkah 4 tadi.

  6. Dah siap Suci dalam debu anda. Selamat mencuba.
kredit to ;My Resipi 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

32 comments:

Ayuni said...

sis, happy new year!

Yana Libra said...

xpernah tgh dan rasa resepi ni..huhu..sedap ke suci dlm debu ni kak? huhu~

Chic Na said...

mcm senang je nak buat. ni makan time tgk tv best ni. hihi..

nik ros said...

pernah buat .mmg sedap sgt..hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sedap2...nanti hantaq sikit kat rumah k huhu

elyna mirsada said...

ehehe..cam lagu lak suci dlm debu

Cik H.A.C.K.S said...

saya bt dengan tmbah srbuk cheese mmg sangat sedap~~~

~MommyAida~ said...

wahh mesti rangup sangat..manis2 gitu..anak2 pon suka kan..

L.O.V.E.P-QaH said...

Ooo suci dlm debu ke nama dia..penah rasa masa raya haritu kat umah kawan..pastu x penah jumpa lg dah :p

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Time raya selalu buat ni..memag sedap..^^

man said...

mcm sedap je..hehehhee

sHaRiNa eLyaNa said...

amboi..tajuk tu feeling betul heheh

Nisah Idham said...

akak suke kuih. jimat & sedap.. (^_~)

dya bunga said...

first time dya tgk kuih ni..hihi

BERT said...

kuih pe ni ... pestime tgk hihi.. epi nuyer ye mama qhayra

Cinta Misteri said...

hepi 2013.

tk rajinlah msk2 ni. tp klau u nk special buatkn utk CiM, alangkh bahagianya

UmmiSyarni said...

K.umi pernah buat jual.siap amek order kat dlm uum tu.mmg lariss.skng ni dh xdan nak buat.

kinara kinatara said...

wah best nie kak:)

nak cuba lah nanti:)

LYAfrina said...

best mkn time2 duk saje..time lepak..

happy new year si cantik ;-)

mama aini said...

`selamat tahun baru`..ehem pertama kali tgk kuih ni..thanks atas resepi ni..

Cik Aini said...

sedap!
mmg nm dia suci dlm debu eh..ai xtau la plak nm dia apa tp besalah makan.hihihi

next time kita jumpa tau,bila ai blk sana nti ai rojer2 hokayy =)

Mrs Velentine said...

dia mcm batang buruk juga kan

Arina Shamsul said...

wah sangat ringkap tapi dah terbayang kerangupan dan kesedapannya..hehehe.

terima kasih dear sbb dah perabis baca entri2 mama..hehehe..tengkiu.muah!

N.Aima K said...

wah kueh bangkit xpress pun boleh mcm nii

Deqla manjew said...

ni kalo mkn nyanyi lagu iklim ni mesti tmbh sdp.. hihi

Cik Nur said...

nanti raya boleh cuba.. :)

IntaNBerliaN said...

sedapkan... kak ina prnah buat.. mkn tak sedar tiba2 dah hbs.. hihii

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

senang jek resipi die,heheh selalu dpt mkn beli kt kdai,,sedapnye,,nnt kt umah nk cubelah,,tq kak

fieda said...

sedap ni duk depan tv kunyah2..

Si Matatajam said...

Simple tapi sedap ..akak pun dah pernah buat

mama aryan said...

mcm best je ye,biasa makan yg pedas je

Dayana Bahar said...

rangup tak>>>??