Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, June 18, 2013

Alkisah 25week Suda Alhamdulillah

Assalamualaikum semua..

arini tak der keja..nak publish gambo masa kite mengandungkan anak kite yang kedua..boleh camtuh? ahaksszz..ciwi sungguh la..almaklumlah alahannya suda tiada, makanya seronok tak keruan asek nak bergaya n bergambo saja. 

seingat saya masa mengandungkan kaklong dulu, muka alahai sangatlah comot..bak kata org kedah "belemoihhhhh" tak dak dah..bayangkan bedak di muka langsung tak boleh nak pakai..lagi pakai bedak lagi lah rasa comot..apatah lagi nak mekap, pakai dah la kan..berbeza sangat dengan yang ini, kite asek nk menjaga kecantikkan saja..jaga muka, cuci muka, pakai toner, pakai krim malam dan siang..suke mekap², pakai pp merah dan suka wangi-wangian..rasa macam badan bucuk cikit je, gi mandi la..kiranya nak sentiasa bau wangi je..hihii..iskkk sgt la berbeza..huhuu
 23weeks 6days, maseh slim ooo..hehee
entry INI, suda saya cerita bagaimana alahan saya, nafsu makan saya dan sebagainya..arini nak kongsi sepanjang 25w. tak der la byk sgt, cuma selera makan macam kurang sikit..semasa di awal kandungan dulu, bau ayam pon tak boleh kan, bau pon xboleh, compom la tak makan..hehee, skg ni asek makan ayam goreng saja tau..kalo makan nasi kandar pasti dgn ayam goreng..then, selalu jew tak tahu nak makan apa..last² nasi ayam jadi pilihan. selera makan kurang sikit, selalu je mgalami masalah tak tau nak makan apa..then, selalu juga makan nasi goreng, sebelum pregnant, saya bukan jenis suka makan nasi goreng oke, selalu je kalo mkn nsik goreng perut masuk angin aka kembung..

bila dah mgandung, segalanya berubah, mana y tak suka jadi suka, cthnya nasi kandar mamak..hahahaa ini yang paling² lawak, smua org heran sebabnya, mmg sy xprnh mkn nasi kandar mamak..ini pertama kali dalam idup oke,. skg makin kurang dah nasi kandar, atas nasihat kawan², takut juga kan selalu makan pon, kang tak pasal lekat darah tinggi ke apa² pulok..hehee

24weeks, 
di kala kebusanan melanda aka tak der keja.muahahah

ekceli, pic masa ini saya puasa..hehee ganti puasa lol..ada 5hr nak kena ganti, so tgh berusaha la..Alhamdulillah semuanya selasai..2minggu lepas 3hr berturut² saya puasa bermula isnin sampai rabu..hari pertama oke, bangun sahur, makan roti gan susu..then, ari ke2 tak bangun sahur, tak sedar alarm bunyi, sedar² dah pukul 6..ini kes dah bangun jam 2pg coz kaklong nak buang air kecik..bila dah tido, harussss la tak jaga..tapi tak lapo sangat tau, coz hr pertama puasa saya berbuka gan nasi kandar mamak juga, makan banyak oke.so xder rasa lapo.then hari ke2 sy berbuka gan nasi goreng paprik, yang lansung tak berselera.,huhuu, saya makan sikit saja..masuk hari ke3, tak bangun juga sahur, kejadian y sama juga berlaku, letih ke hapa ntah, mmg tak dengaq bunyi alarm langsung..sedar² dah jam 6pg..uuwaaaaaa..

mmg sangat la tak larat hari ke3 tuh, tapi saya kuatkan juga semangat, bukan hapa dah niat kan..kalo niat puasa ganti mmg tak boleh bebuka kan..so nak tak nak, mmg saya puasa juga..then masuk keja je, perut berkeroncong tak mau² la..gan baby pon menendang² semahunya, barangkali memberontak kelaparan..hahaa..Alhamdulillah berjaya juga saya habiskan puasa saya haritu..hehee

atas nasihat kakak opis ini, dalam keadaan saya begini, dia bagi cadangan agar saya tak puasa direct..biar berselang seli xper.. so sy dengar la nasihat dia..puasa pon tinggal 2hr je lg, so hari khamis, minggu lepas saya puasa pulok, then minggu ni saya abeskan satu hari lagi..hehee Alhamdulillah selesai juga hutang puasa saya..

selalu juga saya bercakap² gan baby, kite belajar puasa yer, nanti satu bulan kite kena puasa..hehee..arap² tahun nih saya puasa penuh la..berharap sangat agar Allah berikan kekutan kepada kami..ameen :)
mmg xder keja. lokasi dlm toilet opis..ahaksss

ramai yang menegur, perut kecik, tak nampak..mmg diakui perutku sangatlah comel biarpon dah masuk 6bulan.lihat pic di atas sudah lahh..kena snap pic menyiring baru nak nmpk perutnya..hehee..mak kite pon tegur, katanya, "masa kaklong aritu besaq juga rasanya, hakni nmpk kecik pulok"..ermmm saya pon tak tahu lorr. tapi berat saya dah mencecah 50kg rasanya..last month timbang dah 49.4kg..esok nak check up bulanan, mesti naik 50kg dah..heheee..ntah saya pon tak tahu..

masa kaklongnya, berat terakhir sy sebelum bersalin 50kg sahaja..ha bezakan..ini baru 6bln dah 50kg..mmg sangat berbeza..hehee..beza sangat la beza. tapi kan bb gegurl juga..2org doc scan cakap "macam kaklong"..hehee inilah kan lain² mgandung lain² rasanya, biarpon jantina sama..hehehe

sekian ^__^ 

 image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

24 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi
singgah baca entry jap...

Kakzakie said...

Kuatkan iman insya-allah dapat puasa penuh. Masih early stage kurang sikit lapar berbanding kalau dah akhir-akhir tu memang laparlah memanjang..

ieda immi said...

mummy yg comel !
gugurl punnn gugurl lahh
janji sihat sehingga ke kelahiran dan membesar dgn bijakk kann .. aminnn ;)

nuyui a.k.a miss YUI said...

maintian comel gtu =)

lia said...

selim bebenor ni... kot kuar dating pon, org ingt anak dara ni tau...

Cik Nur™ said...

Tapi serius la perut tu mmg xnmpk mcm 6 bulan...nampak mcm 3 atau 4 bukan je...

Bab puasa..kalau larat teruskan..kalau x...jgnlah puasa..mmg diberi kelonggaran buat ibu² mengandungkn....

Bab mkn pelik2 tu..mmg adat kot untuk para ibu mgandung..selalu suka pada apa yg xsuka...hehehe..

Ehh..nur ni komen mcm nur ade pengalamannn je..hekhekhej...

mama aryan said...

omeynyer perut ibu mengandung nih...
apapun yg penting semuanya selamatkan..

akak ni dok scan kata jantina tett..tp bila org yg tgk perut kata jantina tuttt...jd akak tunggu je baby lahir nanti

are_lin@yu said...

beznya dgr cita mummy preggy ni..hihi..xsbr plk.haha..dq pregnant pn ayu bat dr dq tau..hihi..prgnant nti xtau lah nk brt mna.haha

Deqla Manjew said...

comelnye ibu mengandungggg.... =D

nuha ahmad said...

berseri ye sis nampaknye hihi

Mimi Azirah said...

alahai comel je perut tuh

Kesuma Angsana said...

hehehe comey je perut ala2 kate middleton gitu hehehe

Miszyuyu said...

hai jom join contest saya.. http://yuyukstandalone.blogspot.com/2013/06/contest-mereka-tagline-jelitawanis.html

el said...

slim giler mcm x peknen je
jeles tgk hahaha

dulu tiga2 org time peknen..alhamdulilah..selera mcm sllu jugak...hahahaha

Solehah Shamsuddin said...

akak ni kuyus sgt kot, sbb tu peyot xnmpk.hehe tc for baby ye,tc for yourselves too ok.solehah syg akak :)

Tihara said...

alhamdulillah, seronok baca kisah orang pegnen ni, experience :)

aReLaN said...

huhuhuu....wajah berseri bila pregnant ni kan. jaga kandungan leklok la ye. nanti lahir, leh kawan ngan my Lea

Chic Na said...

konfem baby suka melawa ni.. hihi.. take care mama & baby ye. ;)

Fiza Rahman said...

Comelnya perut ☺☺

Myra Jay said...

Meamng perut tak nampak, tapi okla boleh 'sembunyi'..heheee :)

watyz said...

salam singgah... comel la hai ibu ngandung ni. jgn paksa diri kalo x bole tau...

Lily@MamaZaraZareef said...

Haah,comel je perut..tp takpe,yg penting bby sihat kan..akak dulu time peknen zara memang suka sgt mekap. Time peknen adik biasa2 je..hehehe

Mrs Lurve said...

bru tahu preggy pulak..tahniah..xnmpk sgt pun perut..moga kedua2nya sihat

Si Matatajam said...

Comelnya perut mamaqhayra ni..