Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, June 15, 2013

BB1M : Rezeki Cik Qhayra

Assalamualaikum semua..

sememangnya entry saya banyak entry yang dah lepas aka tertangguh.. almaklumlah, aritu berhenti seketika berblog.. itu la padahnya, last² semua update entry yang lepas. tapi nak juga bercerita kan.. taknak juga ketinggalan nak kongsi gan kalian, n of kos tuk tatapan permata hati saya, Cik Qhayra, Insha Allah :)
 tempek pic baucer buku jap

Alhamdulillah, rezeki drpd Allah swt dapat baucer lagi.. masa tahun lepas dapat RM150, tapi saya tak hapdate apapon coz baucer tuh, saya kasi gan member coz dia penjual novel. dia beli novel guna baucer saya, then duitnya dia kasi gan saya..hehee. tahun ini dapat RM250. ermm byk tuh. puas juga membeli..

utk kali ini, mmg saya tak "jual" baucer tuh, sebabnya niat saya mmg nak beli buku² yang boleh membantu pembelajaran kak long.. Alhamdulillah, hasrat dan niat tersebut tercapai..suke la kak long mama..

mama ni lagi la suke kalo dia rajin nak belajar..mayb sebab mama sama sibuk belajaq, dia pon sama naik la..nanak kan time saya studi tuk final, ermm time tu la, dia mai menempek nak buat keja dia juga..kalo time saya wat asimen oke lagi kan, dia mai menempek pon.. ini time final, mula la saya naik serabut..hehee.. 

dugaan juga la bila kite studi time dah berumah tangga n beranak pinak.tapi Alhamdulillah, saya still maintain..tak sampai tahap "gila" lagi..hahaa kalo sampai tahap tuh compom berenti mengaji..hikhik..(Ya Allah, minta dijauhkanlah benda² cam gitu ek) opssss sekadar selingan..hikhik 
1st koleksi y saya beli

masa 1st beli tuh, saya abeskan RM100,. beli buku tuk cik Qhayra, ank buah saya..(image seperti di ats) bukan apa, nak bwk kampung nak main cikgu².. tujuannya, tak kasi diorg notty² kat kg, almaklumla bila bkumpul ramai² kan mulakan main tak hinggat dunia..puas la mama², umi, abi, ayah n tok ton nak mengepung..huhuu. itu tujuan saya. 

selain buku² tuk diorg, saya ada juga beli kertas exam, pencil case dan kertas A4 y berwarna-warni..bukan apa kes nak kasi cukup² gan belian baucer tuh..kalo tak rugi kan.. then, timbullah idea nak buat goodies box gan menggunakan kertas warna-warni tadi tuk sebeday kak Long tempoh hari..kalo nak tengok rupe goodies box tuh cmna.,sila lah ringankan jari utk kelik di SINI.hehee.

bila idea tu timbul, mulalah yang lain² pon nak buat sendiri, so, skali lagi ke kedai buku yang terima baucer beli pulok keperluan lain yang digunakan tuk wat topi, banner dan sebagainya. segalanya saya guna baucer buku..membeli keperluan tuk besday kak long, saya abeskan RM50. maseh ader lagi balen RM100.
tgk buku cik Qhayra kite, versi Malay, English n Arab

baucer buku tamat 31 Mei 2013..sehari sebelum abes tempoh tuh..saya n mr. papa kalut la mencari buku..ondaway balik kampung kami singgah di salah satu kedai buku di Alor Setar..dapat la belikan kaklong buku seperti image di atas..semua buku² ader vcd yang boleh dipasang..ermm senanglah dia nak belajar kan..yeahhh habes licin baucer mama tuk cik Qhayra..rasa puas hati sangat dapat abeskan baucer tuh tuk anak kite..

sedikit pon takdak rasa mnyesal or membazir, coz lepas ini adeknya pulok boleh guna buku² nih kan..Insha Allah..smg anak² mama n papa dapat belajar menjadi pandai dan berjaya di dunia dan di akhirat..harapan setiap ibu bapa di dunia kan..hehee..

sekian ^_^

image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

14 comments:

Kakzakie said...

Beli buku memang tak rugi sebab dia tak akan basi boleh disimpan lama dan boleh diulang-ulang. Mas kecik inilah kena jinakkan dgn buku biar dia rasa sayang nak tinggalkan buku.

Dayana Bahar said...

Nak beli gak buku bacalah sayang kat Hannah tu...

ieja amieja said...

assalam..beruntung qhayra ye dpt buku2 mama belikan..moga mamanya kuat n tabah n menjadi inspirasi utk qhayra nnt..sy sndr pun x larat nak smbung study spt adik beradik sy yg lain..solute utk awak :))

Etuza Ezawarna said...

tahniah menghargainya..kadang kita terduga Allah beri rezeki secara tiba2

NoEn said...

banyaknya buku k.long...mesti dia suka

Cik Nur™ said...

bagus mama habiskan untuk kaklong..seronoklah kaklong dapat buku byk kan.. :)

Chic Na said...

seronok qhayra dapat buku mengaji.. ;)

QasehnyaRania said...

alhamdulillah.rezeki.

blaja rajin2 e cik qayra.nanti jadi cth dekat adik ye :)

nik ros said...

berguna baucer buku tu kan. beli buku untuk anak2..hehe

Lily@MamaZaraZareef said...

bestnye qhayra dpt byk buku..:-)

Deqla Manjew said...

wwyh apa ni citer dah basi.. sakit perot baca.. hahahahhaa... ;p

mama aryan said...

seronok kak long dpt banyak buku kan, belajar rajin2 ye

Kesuma Angsana said...

rezekilah tu ! gunakan sebaik mungkin

Si Matatajam said...

Bestnya dapat voucher buku tu.. Camna nak dapat yek.. Utk bebudak skool ja ka