Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, June 19, 2013

Harini Check Up Bulanan


Assalamualaikum semua


kembali bersiaran, arini lambat sikit hapdate sebabnya, pagi tadi masuk kerja terus duduk kaunter dari jam 8 hingga 11pagi. then abes kaunter jer, terus ke klinik untuk check up bulanan..hehee

Alhamdulillah arini 26w 1days..check up arini ader merah pulok, HB rendah sikit 10.9. bulan lepas HB sangat oke. 11.9. kiranya check up 5bulan shj y xder tanda merah siott.. Alhamdulillah..sangat baik. di awal kehamilan lagi lah, masa 2 bulan, berat tak cukup, so merahhh. masuk 3bulan check up, berat  still tak cukup, then 4bulan HB pulok y sgt low 9.6 shaja..then, keesokkannya kena amek darah lagi skali, Alhamdulillah naik 11.7..

then, tekanan darah saya jenis rendah, baru saya tahu..misi tanya "tak pening² ke??" saya jawab tak..bukan apa bulan lepas punya check up, saya pitam kat klinik,. walhal semua rekod tulis pen warna biru oke..ini bermakna semua rekod elokla. bukan tak makan, makan tapi mungkin tak cukup tuk saya n baby..huhuu, seharian juga la pening, sy pon tak tahu, dlm masa y sama mmg saya tak lalu makan. rupenya, keesokkan harinya, saya demam..huhuuu.. dah tahu lah puncanya.. demam tuh sehari be4 besday KakLong ke 5thn. kalo yang belum baca, silalah kelik tuk membacanya..hehee

bab tekanan darah rendah tu, mmg setiap kali check up, hasilnya 100/60 or 100/70 sahaja..saya pon tak tahu tekanan darah yang normal berapa..hehehe xrapa nak bik tau..apa y penting saya rasa diri saya oke, xder pening²..hehee

ini dia wat hal pulok..vitamin mmg tak pernah tinggal, sebelum tido mmg saya akan makan..mmg sangat berjaga² dalam hal ini..dalam berjaga² pon jadi juga ek..hehee habuan la

opsss arini kan perut asek meragam jew, pagi tadi dah membuang skali. tgh arini skali pulokk..ermmm rasanya dek minum nestum semalam la..tau nestum apa..ekceli sy ada beli nestum 3in1 perisa coklat, dalam pek tersebut ada pek percubaan nestum jenis ginseng..kihkih..saya ingat 3in1 ginseng oke kot..saya pon minum..hehee, mungkin disebabkan itu kot.

tadi terasa nak tanya kak opismate, ginseng tuh kategori apa? then dia jawab jenis herba²..hahaa huhuu..hihiii gelak dulu..mmg sah kes minum nestum tuh..HB sy low arini pon kes ginseng juga la..adoyoiii sabo jelahhh.. lepas nih nak makan or minum apa² mmg kena berhati² la..

temujanji seterusnya
30/6/2013 : minum air gula
1/7/2013 : scan 28w 
4/7/2013 : jumpa pakar HSB
9/7/2013 : check up bulanan kt klinik desa.

pestime nak minum air gula, tak risau coz nk gi minum kt PKU, diorg kasi minum glukos ada 2perisa, anggur dan oren..yeahhh..segan kan nak ulang ke klinik 2, 3 kali..eerghhhh, leceh rasanya..tapi baby punya pasal, sabo jelahhh..baca alkisah pregnant saya yang lain..SINI dan SINI. hehee. oke lah korang..nanti kite hapdate lg yer..



sekian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

14 comments:

Nurzakiah Hanum said...

take care

Deqla Manjew said...

dulu mmbe slalu merungut psl minum air gula.. sebnrnya apa motif kena minum air gula tu eh ??

Lily@MamaZaraZareef said...

Awak kes darah rendah..akak plak dua2 kali peknen kes darah tinggi..induceler jawabnye kena pakse bby kuar awal..apepon,semoga semua kembali normal nanti k..

Fiza Rahman said...

Saya masa pregnant anak ke3 pon HB rendah. Salah satu petua nak naikkan HB minum jus jambu batu ☺☺

Take care sis.

Solehah Shamsuddin said...

Kenapa HB tu rendah ye? hehe sori solehah xtau :)

Rosmiza Ali said...

Seronoknya preggy.. Bilalah turn Mieza pulok.. Huhu~~

Rosmiza Ali said...

HISHOP! ;)

Cik Nur™ said...

Nanti kena minum air gula yea...
Nur xde pengalaman, tapi ramai yg kata tak best,...huhuhu

apapun, jaga diri ye deq...

aReLaN said...

selamat minum air gula ye. my wife kena minum 2 kali hari tu sebab umur 25 tahun.hehehe

Chic Na said...

sedap la glukos tu. cikna suka. hihi.. itu ke air gula yg selalu ibu mengandung kena minum?

Mrs Lurve said...

untungla minum air gula ada perisa..xla mual sgt nti

norhidana miswan said...

ujian time peknen ni mmg ada mcm2 kan, takpe utk bby apa2 pun rela...

Si Matatajam said...

Jaga pemakanan tu yek DQ... Hope Everything will be ok..

QueeN TerataI said...

waktu mengandung ni mkanan & minuman pun kena ada.. lg2 kalau time nak g chekcup tukan... hati2 lah dgn pemakanan yer.. silap haribulan tula yg tetiba darah rendah la.. darah tinggi la.. kencing manis la.. mcm2 la.. hehehehe

p/s: jom like page Queen... https://www.facebook.com/QueenTeratai.JSD kalau berminat nk beli set berpantang boleh cari Queen yer... ;)