Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, June 2, 2013

Pengalaman Preggy Kali Ke2


Assalamualaikum semua.

Diharap kalian semua sihat hendaknya..Alhamdulillah mak buyung arini sihat saja..hehee..ingatkan arini nk cerita ttg kenduri arwah Ayah vs Besday Party cik Qhayra yang ke-5, namun apakan dayanya bila opis dah blok pesbuk..pic cik Qhayra dalam pesbuk dehh..so, kena hold dulu la nmpknya..

so, arini saya nk cerita pengalaman kali ke2 preggy, opsss be4 tuh, nak gtau kawan² semua, komen u'olls saya belum publish okeh, tahu kenapa?? saya nak reply komen kalian satu persatu tau..skg belum bkesempatan lg ya..bila ada masa terluang nanti sy cari korang..itu sebenarnya tujuan saya tak publish komen korang..

lagi satu, lepas ni saya akan bahasakan cik Qhayra gan nama "kak Long".. memandangkan beliau bakal menjadi kakak so, saya bahasakan diri dia kak long..hehee excited dia, excited lagi mama lorrr..hehee

preggy kali ni, mmg lain terus masa preggy kak longnya..rasa lain, makan pon lain²..kurang makan, tak berselera macam kaklongnya dulu..bak kata org mmg tak sama langsung..bayangkan masa tak tahu preggy pon dah mmg muntah² dan byk bergerak cepat mengah..

bau makanan tak boleh langsung, paling teruk kalau bau ayam goreng..mau kat situ saya nk muntah..hahaa..ingatkan ayam mmg tak boleh makan..mujur la sampay 4bln saja..then, skg mmg mkn ayam saja, lain² macam tak selera..

tau sekarang nih, saya makin kurang makan nasi puteh,. nak makan jenis nasi yang berminyak sikit la..cm nasi kandar ke, chicken mandy ke n nasi mamak..hahaa..plg tak tahan nasik mamak la..mau taknya seumur idup mmg tak mkn nasik mamak tau..jejak kaki masuk kedai mamak pon tak okeh..ini mmg sgt pelik bin ajaib..minggu lepas ari² makan nasik mamak gan kuah masak itam dan ayam goreng..arini pon sama..nasik mamak + kuah itam + ayam goreng..menu tghari tadi meggi goreng mamak..menu peberat buat masa skg..sblum nih mmg gemar cari chicken mandy..dalam sebulan tuh mmg ada la makan nasi arab tuh..ntah la,.

bila pandang nask puteh mmg xder selera nak makan..dulu balik kg jew, berselera makan walaupon hanya ada ikan rebus cicah air asam..tp kali ni, tgk air asam pon naik satu macam..pelik kan peel org preggy nih..mana yang tak suka jadi suka, mana yang suka jadi tak suka pulok..hahaa,.

seingat saya masa preggy cik Qhayra aka Kak Long, xder la memilih makan sampai gini..mkn jew apa y ader, ini kan memilih betoi..dah la memilih, kalo makan banyak n habis xper, ini tak mkn sikit jew..tak berbaloi pulak rasanya gan sikap memilih tuh..masa kaklong, saya suka makan ikan darat..tau ke ikan darat tu yang mana??cthnya, ikan keli, ikan puyu, ikan haruan dll..preggy ini tak der selera pon bila sebut benda alah tuh..huhuuu..

 ini dia rupe nasik mamak yang menjadi pilihan..
ini 1st time makan nasik mamak..


masa bb 20w, saya bleeding pulok..tapi tak teruk, 6hb Mei, lepas mahgrib, ada macam ketulan period..tapi macam xsure, coz masa kat toilet, air dibuka sambil..itu yang xsure, then macam perasan je ader titisan darah tuh, tapi macam tak sure juga la..hehee..

so, saya col my sis, jam 10mlm jugak..dalam masa yang sama takut jugaaa.. hahaa..then kakak suh gi hospital lorr..ekceli sya dah letih dah..mau tak nyer dalam masa yang sama saya nak final exam, jadi tak larat + malas sama..bukan saya buat mudah tapi saya masa rasa gerakan bb.. itu y myebabkan sy tak berat sgt la nkp hospital..kalo mmg tak rasa gerakan mmg terus saya pergi..

keesokkan harinya, bagun pagi nk siap gi keja, mmg tak buka air paip siap², then memang ader keluar lagi sekali ketulan itu..mmg kali ni bukan perasaan saya, mmg compom..siap gi punch, terus ke PKU (pusat kesihatan universiti). so doc pon cek, dia ckap xder apa², fetal heart oke, then dia bg mc + vita obimin..blik umah saya rehat, sampai naik krem kaki tangan tau coz, asek tido saja..then, ptg tuh skali lagi keluar lagi..mula naik susa ati lorr, lepas mghrib jew terus ke HSB..bila masuk kecemasan, diorg scan, katanya uri nmpk rendah + baby songsang..so, diorg suh refer Pakar HSB keesokkan harinya..


esoknya jumpa pakar, katanya bleed tu, faktor keguguran, namun bila dia cek keadaan saya, takder la nk gugur coz, rahim tak buka pon..hehee.then, ada ler sikit nmpk uri rendah, tapi masih kecil bila bb besar uri akan naik. xder la masalah berat sgt..so, saya dapat mc 9hri bermula 8hb MEi hingga 16Mei 2013..tudiaa..puaihhh, tapi kan xbest pon duk umah pasainya sibuk nak final exam..huhuu saya exam 13-14hb, then 16-17hb Mei 2013. tak rehat sangat la..stress nk periksa lagi lorrr..tapi Alhamdulillah juga la jdi cmtuh..ader hikmah la kan..tak der penat sgt bila kite dlm mc nih..untung² :)

u see..memula weight tak cukup..then hb low..

tapi sekarang Alhamdulillah, dah xder apa² masalah dah..Insha Allah mudah²an sampai bersalin ler..Ameen :) 4 Julai nanti ada temujanji gan Pakar HSB kes aritu, rasanya kali ni xder apa² dah kot..insha Allah..
tempek pic muka tembam nih..
masa ni 20w preggy..
snap pic dalam mc..hehee. 
gagah la mama nih..

oke, u'olls nt kite update lg ek..
adiosssss :)

 image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

14 comments:

Cik Nur™ said...

kira mengandung kali ni selera terus berubahkan...hihihi

Lily@MamaZaraZareef said...

eh..pregnant eh..apasal mcm br tau eh..hehe..nway,congrats k..:-)

Chic Na said...

layankan aje dq. baby nak makan tu. hihi.. nampak berisi sket. ;)

Tihara said...

alhamdulillah, bagus ada selera..moga dimudahkan segala urusan. insha Allah

Yumida Huda said...

moga dipermudahkan urusan sis hamil n melahirkan anak nnti
aah..lama yumida x bertandang ke sini
since terputus talian internet tahun lepas...5 bulan x beronline..huhuhu..sedih!
alhamdulillah...feb thn ni talian internet dh disambung balik..yey!

IntaNBerliaN said...

NS MAMAK TU SEDAP EK.. HEBAT BABY KALI NI SUKA MKN YG MAMA DIA XPNH MKN SBLM NI.. HIHII

BTW, KAK INA DOAKAN SEMUYANYA SIHAT.. NSB XDA PE2... TAKE CARE TAU :)

Mimi Azirah said...

setiap pengalaman pregnant memg tak same kan...

intanfirdaus247 said...

xpa dq baby nak mamam macam2 ..hehe...yg penting sihat..:) kan kan

Kesuma Angsana said...

apapun jaga diri & baby yer !

Che Rosliza Che Mat said...

Anak pertama dan kedua...waktu pregnant memang tak sama...Semoga bersabar...Orang tua cakap...kalau mabuk teruk..mudah bersalin....tak tahu betul ke tidak...

LYAfrina said...

setiap kandungan mmg berbeza..apa2 pon lya doakan moga Dq sentiasa diberikan keishatan y baik & utk baby gak..smoga mbesar dgn baik

Deqla Manjew said...

bertuahnya DQ dpt rasa pengalaman lagi.. kesian DQ.. muka mmg nmpk lesu je tu...

Puan Siti said...

CT pernah merasa kandungn pertama hanya utk 3 bln lebih... sedehkan...

QasehnyaRania said...

sib baik tak da pape kan.risau je baca pasai ketulan tu.

kutip pengalaman dari meber2 :)

jaga diri tau