Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, June 23, 2013

Petua Mengetahui Jantina Bayi


Assalamualaikum semua.

kembali bersiaran..arini lewat sikit coz nite duty..ekceli, skg nih tengah bersemangat nak menyusukan bb sempenuhnya. so sibuk la jari jemari ku menaip tips penyusuan sepenuhnya, tips merangsangkan susu, tips penyimpanan susu dan lain² lagi lah yang berkaitan gan BrestFeeding ni..

hasrat di hati macam tuhla kan..tapi kite hanya merancang Allah jua yang tentukan..Insha Allah..penuh harapan segalanya yang terbaik tuk baby nanti.. agak sedikit ralat masa kaklong dulu, coz kaklongnya, kejap je BF then, belum abes pantang dah stop..ada la masalah yang dihadapi then, biasalah bb sulung tidak banyak terdedah macam sekarang..kalo boleh kali ini nak fully BF la..insha Allah.

oryte berbalik pada tajuk utama, sedang seronok gugel²..then, terjumpa petua ni..so saya pon nak share juga gan kalian semua..petua ni saya jumpa di SINI,.saya copy n paste oke, then saya edit mengikut keadaan diri saya..ngeh..ngeh..katanya :


1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan
saya rasa perut saya tak tajam..bulat saja.. = PEREMPUAN
2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...
KakLong punya nipple mmg terbelah = PEREMPUAN
3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.
tidor saya di awal kehamilan melantang, sehingga sekarang, coz saya sakit di celah paha bila mengiring, skg ni ader sikit² mengiring kanan, kiri tak boleh mgiring sangat coz selalu sakit celah paha n tak selesa = TAK SURE
4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.
ini mmg TAK SURE la..huhuuu
5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.
ini pon TAK SURE, sebabnya skg mmg suke mekap n bergaya, tetapi masa KakLong dulu, saya tak nak mekap langsung..tetapi perempuan..ini baby suke mekap pulok..errrmmm
6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.
ini pulokk, garisan saya terang, tegak dan mmg tak putus = LELAKI..errmmmm
7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..
ini pon TAK SURE, tapikan pregnant kali ini, saya lebih berseri berbanding kakLongnya dulu..masa kakLongnya, sangat la rasa hodoh muka ni..heheee = LELAKI

8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan
buku lali saya warna biasa saja,,nk kata putuh bersih xder la pulok, nak kata licin tu, mmg kulit pon xrapa nak licin..kihkih.. tapi yang pasti xder la pulak kehijauan tuh..muaahhaa..ader ke org kulit wana ijau..hikhik.= LELAKI
 
 9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..
ermmm, kalo pegang anak kakak yang baru lahir, gegurl, mmg dia taknak gan saya..then, semalam ader juga bapak sedara sebelah papa, anak paklangnya, bb boy, then pegang dia oke sja..errrrmm sah = PEREMPUAN




******************************
ngeh..ngeh..mmg sah la gegurl, semuanya banyak dapat gegurl..aritu pon  dah disahkan, memula jumpa doc masa 18w, doc cakap macam kakak dia..then 24w, skali lagi doc cakap nmpk burger dia..macam kaklongnya juga..heheee.

tak kisah la apapon yang penting, baby sihat tubuh badan sempurna akal dan fikiran..then, mama selamat melahirkan dia..AMEEN
Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

15 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

selalu dgr org tua ckp cmtula..hihi

fairus mohamad noor said...

haha..m3h same dgn yg no 2 tu,dr ank pertama smpai la yg no 3 ni..mmg dah bleh tau dah jantina..semua nipple timbul..so dpt lah 3 boy..kalo dpt yg no 4 pun dah tau dah..boy lagik..haha

Cik Nur™ said...

Senyum je Nur baca....mcm2 ptuakan.. :)

watyz said...

good luck!
semoga semua nya selamat.. amin... :)

* i folo u... :)

Kakzakie said...

Seronok pulak kakak baca tapi buat kakak semuanya dah berlalu tak ingat sebab anak-anak dah besar pun.

Tapi itulah betul yg penting sihat dan selamat.

mama aryan said...

tak tau la ye...tunggu je nanti,
tp memang ada petua yg ustaz fauzi tu bg kalu nak baby girl 3 bulan pertama tidur mengiring ke kiri,adik akak ada buat alhamdulillah rezeki dia dpt gigirl,tp bergantung pada rezeki jugakkan kan,apapun moga anak yg kita kandung ni dapat dilahirkan dgn selamat,sihat & sempurna pun dah cukup bersyukurkan

Aimaniman Ezaiza said...

yuupppp apa yg penting?

tak kisah jantina anak asal ibu dan anak sihat dan selamat...

Deqla Manjew said...

tp x semstinya betul kan.. mana la tau dq dpt baby boy pulak.. jadi la sepasang.. =)

are_lin@yu said...

wahh ada geng la qhayra pasni..hehe

QasehnyaRania said...

selalu jugak dengar orang2 yg berpengalaman cakap ceng gitu.

yang penting bb dan ibu selamat kan

Syima ~Mama Kyra~ said...

Dulu masa sy preggy KYRA..org kata muka sy berseri2..dpt girl =)

NoEn said...

tak kesah la kan laki ke pompuan janji baby n ibu sihat

Lily@MamaZaraZareef said...

Ada antaranye akak pernah baca jugak..mcm2 petua ada kan..tp ada yg kena,ada yg tidak..hehe..tp time zareef seawal 15mgu dah nampak bebird dia,so xdelah tertanya2 sgt kan..kekeke..nway,bg akak nk tentukan jantina bby paling mengena kalau kite plan bile nk conceive tu.either time subur or sebaliknye. Yg tu memang kenalah ngan anak2 akak..:-P

Chic Na said...

mana2 pun boleh kan asalkan baby sihat & selamat.. mesti teruja kan nk tunggu baby keluar..

Assa Iliyassa said...

Mse tao diri prgnnt..trus ckp ank lelaki..mgkn nk ank laki kot..suka tgk bdk laki..smpi skng ckp ank lelaki smpi ase nk mrh je n bengang je kalo org ckp ank prmpn..suami lak jns xbpe nk bik tao je..cm xkch n xbpe excited..pdhl ni ank sulung..lbh beremosi n mdh je nk menangis kdng tu..hehehe..brt naik mendadak..tp bila tgk cermin xnmpk pn gemuk sgt..hehe..xtao la npe..kne tggu lahir bru tao laki ke prmpn..hehe