Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 19, 2013

"Contest" Carian Nama Bayi

Assalamualaikum semua..

maaf lama suda belog tidak berhapdate..bizi sesangat gan projek baru kat opis..so mmg xder masa nk hapdate blog la. rindu gan nak terjah belog kalian..insha allah ada masa nt sy ke umah kalian ya..oke tutup cite tuh..

berbalik kepada tajuk arini ekceli, buat pertama kalinya saya nak anjurkan satu contest y diberi nama "CONTEST CARIAN NAMA BAYI". saya masih xder idea nak kasi nama kt baby saya y bakal lahir tak lama lagi.. memandangkan saya maseh mencari2 nama yang sesuai.. apa kata kalo kalian bagi cadangan..

oke cara nak join contest ni.. mudah sahaja, kalian hanya perlu tinggalkan komen kalian di kotak komen di bawah.. nama bayi tersebut mestilah beserta dengan maksudnya skali.. ini bagi memudahkan saya tahu maksud nama tersebut.. tak perlu la saya tercari2 pulak maksudnya kan..

syarat-syaratnya; 
  • nama mestilah 2 perkataan
  • cadangan nama bayi perempuan mestilah bermula huruf Q or K.. K apabila dijawikan akan menjadi huruf Q juga. betul tak?? sila betulkan saya jika saya salah.. sila lihat contoh di bawah.
  • bagi nama bayi lelaki pulak mestilah bermula huruf N dan Q.
  • korang boleh beri cadangan sebanyak mana yang korang suka.. tiada had yerr.. heheee
  • tiada tarikh tutup selagi mana nama tersebut belum boleh menawan hati saya..hihii

nama perempuan 
contohnya : nurQhayra Qistina
saya nak double Q manakala 

nama lelaki pula
contohnya : NurQhayra Qistina
pangkal huruf mestilah N dan Q

perbezaan nama perempuan dan lelaki, pangkal huruf bg perempuan juga N sebenarnya cuma N tu saya nak letakkan NUR sama spt nama kaklongnya.. bagi lelaki pulok.. kalo boleh mmg nak letakkan NUR tapi macam xsesuai je so saya nak juga pangkal hurufnya N selain daripada NUR.. sebab itulah berbeza bg nama lelaki dan perempuan..

boleh faham kan maksud saya..
so dah faham bolehlah korang bagi cadangan gan saya.. 
sharing is caring..
mana tau nama2 yang korang kasi ada yang saya bekenan..hehee

ohya, Hadiah Istimewa disediakan bg nama yang menawan hati saya..
korang bolehlah hebah-hebahkan contest ini pada rakan blogger korang y lain.
harapan saya, muga-muga ader la nama y saya bekenan nanti..hehee
apa tunggu lagi.. sila lah bagi cadangan anda sekarang..
chewahhh ayat tak bley blahhh.. macam iklan dlm tibi pulok..hehehe..

semuga berjaya tuk kalian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

46 comments:

Deqla Manjew said...

amboiii ni kompem mls nk cari nama anak sendri siap buat contest bagai.. hakhak..ok nnti deqla try bg cadangan k.

Nurzakiah Hanum said...

good luck

Deqla Manjew said...

ok. nama baby pompuan dulu la deqla bagi eh..

Nur Qisya Qairina?
atau Nur Qisya Qasrina?
atau Nur Qisya Qaisara?
atau pun Qisya tu boleh tukar Qaireen..

maksud : Qisya : hidup dalam keadaan baik, Qairina : Kebaikan, Qasrina : Istana, Qaisara : Permaisuri, Qaireen : Kebaikan

hihihi.. deqla x pndai sgt.. try je bg cadangan je pun.. kalo suka amek , tak suka pun tak kesah.. tp kan, kenapa dq x kekalkan Qistina kat belakang.. biar yg berbeza nama dpn tu je.. huhu..

Deqla Manjew said...

nama anak lelaki pulak ye, kohkohkoh..

Nuwair Qayyim/Qayyum ok tak? haha...ssh bebenor la nama lelaki nih..atau Nuwair Qusyairi?

ehh dq nama lelaki ada la guna nama nur.. Nurhan.. ok kan.. xde la ketara mcm pompuan pun..

selain tu, nama lelaki huruf N kat dpn yg deqla jumpa Nu'man, yg deqla penah dgr pulak Nawfal.

maksud nama:
Nuwair ===Cahaya, Nurhan ===Cahaya raja, Nu'man ===Kebaikan, kenikmatan, Nawfal pulak x sure tp mmg ada maksud yg baik, Qayyim – Ketua, Qayyum – Abadi, Kekal, Qusyairi – Hujan


err.. dq pilih la memana eh.. kihkihkih.. deqla x hrp nk mng sgt pun.. just nk bg cadangan nama2 je yg deqla tgk ada maksudnya yg baik..deqla mmg suka cari nama baby sebnrnya. hihi.. ok la, selamat memilih ye. =D

Deqla Manjew said...

ehh ada lagi 1 cadangan.. hihi.. byk pulak komen deqla kan..hahahaha...

dq kenapa x letak muhammad kat dpn utk baby boy..? sebaiknya letak sbb muhammad tu lebih bermakna kalo nk dibandingkan dgn nama2 lain.. ok ini cadangan je ye.. hihi... pas tu belakang tu letak la nama yg dq nak.. N dgn Q tu..

izan mama mia said...

ada bc dlm bk,
x elok gn nama
Qistina
ehe
bgtau je
tgg arr nak p cari buku nama mia
dl,,, tq

- AZIE - said...

yg sy tahu, huruf K apabila dijawikan akan jadi huruf 'KAF'..

Cik Matahariku said...

wahh...buat contest bagai yea nk bagi nm anak..hehhe. CM hr tu br deliver bby gak, kwn yg tolong pilihkan nm.samalah kita.nama anak CM yang lelaki mula dengan Nur, ok je rasanya.CM mulakan dengan Nur Muhammad... anak mama yg bakal lahir nanti boy or girl?

nuha ahmad said...

sis sye berminat nak menyumbang idea hehe

anak perempuan : qaisara qarirah = permaisuriku yang lembut dan disukai.

anak lelaki : nurqayyim qawi= ketua yang gagah.

semoga sis sihat sihat selalu :)

rabiatul adawiyah said...

akak nama anak lelaki..:)

naufal qayum...

maksud naufal tu dermawan..
maksud qayum tu akak tahu kan??
law x silap kina kekal...:)

nama perempuan pulak

quratul qairulnisa'

makna kina tak pasti..insyaallah maknanya baik baik..'

hehehe...:)

Myra Jay said...

Ok, nanti nak google nengok.. ;)

Suka gak nama Qaireen :)

Mrs Velentine said...

nnt fikir k

Nisah Idham said...

nnti akak datang balik bersama dgn nama ye :)

CintaZulaikha said...

nti pikir2...

lia said...

nnt ahkak guggle2 yer ekekekeee

mama aryan said...

nanti akak cuba fikirkan ye..hehehe nama anak sendiri pun tak cari lg akak nih

Adlin Mohamad said...

salam kita try eyh hehhee
bagi nama bby girl sbb anak2 semua pompuan ..

1) Qireen (Kebaikkan) Amani (Cita2/ketenangan/keinginan/kesejahteraan)

2) Qairina (Kebaikkan) Zahra (Bunga)

Masha Meisters said...

hek3...terbaik punya mama ni :-)

Chic Na said...

wahhh siap contest lg.. kena fikir dulu lah.. hehe..

Masha Meisters said...

meh cik misi cadangkan nama...hehe

Lelaki
Najwan Qadir
najwan:kemengan
Qadir:berkuasa,berkebolehan
Naashif Qoid
Naashif:adil
Qoid:pemimpin

perempuan
NurQairina Qisya
Qairina:kebaikan
Qisya:hidup dalam kebaikan baik

Muhammad Irfan said...

Hai Salam Perkenalan :)

Yana Libra said...

wah2...kena google dulu ni..hehe

Solehah Shamsuddin said...

Wah susah jgk mau difikirkan ni. hehe nt solehah dtg lg ke sini ye :)

9n0L4 said...

name yg bermula huruf k, tak semestinya Q bile dijawikan. contoh, khairul-bermula huruf jawi kho. Huruf K ni jawinye huruf Kaf. Q huruf Qaf. kalau tak silap, ejaan jawi ni ade kaedah die. hee. akak pun sdg belajar. ;)

Cik Nur™ said...

alamak, susahnya..!
nama huruf Q ni macam terhadkan...

nanti nur fikir2kan yea...

Cik Aini said...

nti ai dtg komen blk dgn maknanya skali :)

Si Matatajam said...

Sat na M nak cari dulu..Pastu M mai balik sini

Tihara said...

insha Allah kalau sempat akak akan carikan nama tuk baby tomei ni :)

Solehah Shamsuddin said...

Salam. Akak, Solehah nak cadang nama kat akak ni.

Baby Boy : Nadeer Qayyum
Maksud : Kekal berseri-seri

Baby Girl : Nur Qalesya Qaisara
Maksud : Cahaya murni si permaisuri

ros_reeza said...

ok, nanti Ros datang laghi bawak nama yang baik2 ye :)

lelamaisara said...

nanti akak pk kan nama yng sesuai k....:)

Cendol said...

Cadangan utk nama anak lelaki,
1.najmi khair : bintangku yang baik
2.naufal karim : dermawan yg mulia
3.naufal Kadir ; dermawan yg berkuasa
4.nasir khairudin : penjaga agama yg baik

Utk baby perempuan,
1.nur Qarina Qhayra : cahaya pendamping kebaikan
2.nur Qarinah Qudwah : cahaya pendamping ikutan
3.nur qamarina qhayra : cahaya bulan kebaikan
4.nur qurratu'aini : cahaya penyejuk mataku

Lastly,nama yg memang hot sekarang ni..menyebutnya mesti rasa best tambah2 lagi bulan puasa ni..mula huruf N, nama keduanya mula dgn huruf K that is
Nasi Kandar ...hehehe
Gurauu je.semoga mama qhayra selamat bersalin ye

kayyana said...

alamak.. kene bukak bku nama blek la.. hehehe

kayyana said...

org letak je tp makna nanti org cr kmudian

perempuan
Nur Qaireen Qaisarah

lelaki
Nawal Qaiyyum

sekia, terima kasih =)

intanfirdaus247 said...

Salam DQ…Salam Ramdhan,…Maaf lama kak intan x singgah..kak intan jarang2 buka blog dah…oh wat contest ya…skrg x der idea la pulok..nnt la kak intan fikirkan..hehe…dah ada nnt kak intan mai sini balik

nik ros said...

nik bab nak bg nama ni tak pandai sgt. kita bg yg pandai la bg ..hehe

aReLaN said...

hahaha..alahi, nama anak sendiri pun pening kepala nak pikirkan. inikan lak nak pikirkan nama anak mama sorang ni. :P

are_lin@yu said...

inshaallah ada msa nti ayu try cr.hihi

NoEn said...

aish kene pk dulu ni...mcm susah je kriteria tu...hehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Assalamualaikum mamaqhayra

nanti msti ramai yg bg cadangan nama tuh

Salam Ramadhan & Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin :-)

LYAfrina said...

hihi..lya cuba ye :

girl:

Nur Qaisara Qasrina
Nur Kaisara Kasrina

Boy:
Naqqib Qayyum

dya bunga said...

nnti dya pk ye.. dya suka cri nama tuk baby ni..hehe

Busyra Bt Takiyudin said...

sy suka nama aisyah. sedap dan lembut.

N.Aima K said...

nama anak2 lelaki saya pn Nur ikut nama dadi diorang

intanfirdaus247 said...

Salam DQ..dengar dah melahirkan baby ya...nnt jgn lupa upload gamba baby tau..tahniah dari kak intan

wan nurul hezrina abd halim said...

aii singgah jenuk deqQ...rindu..sama2 alah totojer pun