Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, June 30, 2013

Hapi Bezday Angah


Assalamualaikum semua..

nak wish Hapi Belated Birth to my dear sis,
 Angah 29hb June 2013 semalam..
ekceli dah draf entry ni, cuma tak sempat nak publish..
sori yer angah..
lewat sikit.

smg panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki,
berkekalan n berbahagia hingga ke akhir hayat 
di sisi keluarga tercinta.
smg sentiasa diberkati dan dirahmati Allah swt
Ameen :)









Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, June 26, 2013

Baby Sirkulasi 2013

Assalamualaikum semua

semalam cuti, arini baru masuk keja.. sori lambat hapdate + lambat BW.. kihkih.. terus kepada tajuk utama, sebenarnya, sangat ramai tau yg pregnant tahun ini.. oke, yang saya nk share di sini, baru satu bahagian saya, bahagian Sirkulasi, belum lagi satu library.. kalo satu library ramai lagi tau.. lagipon diorg due lebih kurang saya juga..ujung tahun..

setakat lani nak share pic baby sirkulasi sahaja.. coz mereka semua dah deliver pon, saja nak tayang pic baby diorg..semua comel² belaka deh..jum kite layan pic shomel² bb diorg.. mereka semua adalah opismate saya, satu bahagian oke..
memula sekali, deliver 03.01.2013
bb gurl : Dayana Nur Azra berat 3.5kg
 bb kepada Shafizawatie.
kedua, boboy, deliver 16.03.2013
spesial pnya bb nih, coz lahir sama besday saya oke..
nama : Muhammad Aflieq, berat 2.78kg
bb kpd : Aziera
ketiga, deliver 12.05.2013
bb gurl : Aleesya Dania, berat 3.35kg
bb kpd : Chik As.
nak tahu cerita lanjut bolehla ke blog beliau.
keempat, bb gurl juga, deliver 19.06.2013
berat 2.78kg
nama Airis Liyana Sofea
bb kpd Cik Ton
 kalo ikutkan cikton deliver 2 julai, tapi disebabkan ada beberapa masalah y dihadapi so, doctor induce..apapon, Alhamdulilah semuanya selamat..

setakat lani bb boy baru sorang..kalo kalian perasan kitorg semua saling berganti.. y 1st bsalin, lum sempat masuk keja, zira deliver, then, begitula seterusnya..hehee smuanya dah slamat, Chik As n Cik Ton masih lagi dlm bercuti.. iskk berdebar pulok menanti my turn..eee hope semuanya dipermudahkan.. Ameen :)

Insha Allah, nanti saya hapdate Baby Perpustakaan Sultanah Bahiyah 2013. tapi kena tunggu semuanya deliver la termasuk org yang sedang menaip ni.. heheee ^________^
 

warga gsf pon ramai yang pregnant.. hehee, menanti penuh sabar, Kak Dieyana, Big Boss gsf Mama Arina, dan Kak MV.
hope kalian semua sihat sokmo ya :)  

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, June 24, 2013

BookMark From Busyra

Assalamualaikum semua


Alhamdulillah rezeki berblog, banyak adiah, pemberian kenangan yang saya dapat sepanjang berblog..buktinya kalian boleh baca di entry SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, SINI, dan banyak lagi, cuma dah tak larat nk view satu persatu n copy paste link kat entry ni..heheehee..ramai blogger yang ramah tamah..seronok berkenalan gan kalian semua..

gift kali ni berupa bookmark, saya dapat daripada pemilik blog Busyra Takiyudin, bersama nota yang kecik seperti image di ats..boleh klik image tuk tumbesarannya.. ekceli tuk dapatkan bookmark nih, bukannya join segmen blog beliau, cuma saya perlu komen je satu entry yang beliau buat, then komen lagi satu entry yang saya suke..hehehee..cam gitu lah..sy cuba, try test jew, tak sangka terpilih juga..itula namanya rezeki.hehee

Adek Busyra ni orang kedah juga,.cuma dia agak jauh sikit gan saya,.saya area Alor Setar --> Changlun, tapi beliau area Pendang..kitorg belum bkesempatan lagi nk jumpa..bila masanya saya pon xtau..insha Allah, kalo ader jodoh jumpa la kite..hehee

apapon terima kaseh banyak yer dik, atas pemberian dan tanda persahabatan kite di alam maya..insha Allah, smg persahabatan ini terus kekal hingga ke syurga :)

sekian ^_^ 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Sunday, June 23, 2013

Petua Mengetahui Jantina Bayi


Assalamualaikum semua.

kembali bersiaran..arini lewat sikit coz nite duty..ekceli, skg nih tengah bersemangat nak menyusukan bb sempenuhnya. so sibuk la jari jemari ku menaip tips penyusuan sepenuhnya, tips merangsangkan susu, tips penyimpanan susu dan lain² lagi lah yang berkaitan gan BrestFeeding ni..

hasrat di hati macam tuhla kan..tapi kite hanya merancang Allah jua yang tentukan..Insha Allah..penuh harapan segalanya yang terbaik tuk baby nanti.. agak sedikit ralat masa kaklong dulu, coz kaklongnya, kejap je BF then, belum abes pantang dah stop..ada la masalah yang dihadapi then, biasalah bb sulung tidak banyak terdedah macam sekarang..kalo boleh kali ini nak fully BF la..insha Allah.

oryte berbalik pada tajuk utama, sedang seronok gugel²..then, terjumpa petua ni..so saya pon nak share juga gan kalian semua..petua ni saya jumpa di SINI,.saya copy n paste oke, then saya edit mengikut keadaan diri saya..ngeh..ngeh..katanya :


1) Melihat kepada perut si ibu. Kalau perut ibu kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan, maka anak dalam kandungan tu lelaki. Kalau perut ibu bulat bundar / melebar ke tepi, itu kemungkinan anak perempuan
saya rasa perut saya tak tajam..bulat saja.. = PEREMPUAN
2) Melihat kepada nipple breast si abang atau kakaknya. Kalau nipple abang atau kakaknya terbelah..maka anak yang dalam kandungan tu anak pompuan. Sebaliknya, kalau nipple tu bulat / timbul maknanya anak dalam kandungan adalah lelaki. Ingat..nipple abang atau kakak kepada anak dalam kandungan tau. Bukan nipple ibu ataupun kakak atau abang si ibu..hehehe...
KakLong punya nipple mmg terbelah = PEREMPUAN
3) Melihat arah tidur si ibu. Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan.. maka kemungkinan anak yang dikandung adalah lelaki. Sebaliknya, kalau suka mengiring ke kiri..hah mungkin anak pompuan.
tidor saya di awal kehamilan melantang, sehingga sekarang, coz saya sakit di celah paha bila mengiring, skg ni ader sikit² mengiring kanan, kiri tak boleh mgiring sangat coz selalu sakit celah paha n tak selesa = TAK SURE
4) Merasa arah berat perut. Kalau si ibu merasa bahawa anak dalam kandungan suka duduk kat sebelah kanan..mungkin anak lelaki. Sebaliknya..kalau baby tu suka dok sebelah kiri..mungkin pompuan.
ini mmg TAK SURE la..huhuuu
5) Melihat perangai si ibu. Kalau si ibu semasa mengandung suka bersolek, bergaya.. hah kemungkinan anak dalam kandungan tu pompuan. Sebaliknya kalau malas nak bersolek, bergaya ni..anak lelaki la tu.
ini pon TAK SURE, sebabnya skg mmg suke mekap n bergaya, tetapi masa KakLong dulu, saya tak nak mekap langsung..tetapi perempuan..ini baby suke mekap pulok..errrmmm
6) Melihat garisan pada perut ibu. Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu terang dan tak putus-putus maka anak dalam kandungan tu kemungkinan lelaki tapi kalau terputus..kemungkinan pompuan.
ini pulokk, garisan saya terang, tegak dan mmg tak putus = LELAKI..errmmmm
7) Melihat pada wajah si ibu. Kalau wajah ibu berseri-seri orang kata anak lelaki tapi sebaliknya kalau muka tak berseri orang kata anak pompuan..sebab anak pompuan tu telah menarik seri wajah ibu dia..sebab tu muka ibunya tak berseri..
ini pon TAK SURE, tapikan pregnant kali ini, saya lebih berseri berbanding kakLongnya dulu..masa kakLongnya, sangat la rasa hodoh muka ni..heheee = LELAKI

8) Melihat kepada buku lali si ibu. Kalau kelihatan licin dan putih berseri, kemungkinan anak lelaki. Jika kelihatan kehijauan mungkin anak perempuan
buku lali saya warna biasa saja,,nk kata putuh bersih xder la pulok, nak kata licin tu, mmg kulit pon xrapa nak licin..kihkih.. tapi yang pasti xder la pulak kehijauan tuh..muaahhaa..ader ke org kulit wana ijau..hikhik.= LELAKI
 
 9) Melihat kepada response baby lelaki atau perempuan terhadap ibu yang mengandung. Katanya, kalau baby pompuan tu suka kat ibu mengandung ni..anak dalam kandungan kemungkinan lelaki. Tapi sebaliknya kalau baby pompuan tu tak suka kemungkinan ianya sama jantina dengan dia..pompuan. Begitulah sebaliknya..
ermmm, kalo pegang anak kakak yang baru lahir, gegurl, mmg dia taknak gan saya..then, semalam ader juga bapak sedara sebelah papa, anak paklangnya, bb boy, then pegang dia oke sja..errrrmm sah = PEREMPUAN




******************************
ngeh..ngeh..mmg sah la gegurl, semuanya banyak dapat gegurl..aritu pon  dah disahkan, memula jumpa doc masa 18w, doc cakap macam kakak dia..then 24w, skali lagi doc cakap nmpk burger dia..macam kaklongnya juga..heheee.

tak kisah la apapon yang penting, baby sihat tubuh badan sempurna akal dan fikiran..then, mama selamat melahirkan dia..AMEEN
Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Saturday, June 22, 2013

22 Jun 2013 : Dalam Kenangan | Besday Mommy Fieda


Assalamualaikum semua

harini 22 June 2013, betul kan..arini juga genap usia Arwah Ayah 54thn..dan hari juga dah 72hr dia pergi meninggalkan kami..rindu gan Arwah Ayah..hanya doaku sebagai pengubat rinduku padanya..setiap kali teringatkan arwah Al-Fatihah aku sedekahkan.. namun mampukah ia menghilangkan segala rinduku padanya.. hanya Allah Maha Mengetahui..

aku bersyukur ke hadrat Ilahi.. Ayahku telah selamat semuanya, kembali ke tempat abadi (1959-2013).. tentang dia, kita dah tahu selamat semuanya..tapi, kita masih hidup belum tahu arah tuju kite, keadaan kematian kite, dan sebagainya.. adakah bekalan yang dibawa cukupdan memadai?? takut bila mengenangkan semua tuh kan??ntahlahh..mudah²an kita semula tak leka mengejar dunia semata².biarlah ianya setimpal di dunia dan di Akhirat..mudah²an juga amalan kite diterima Allah swt. Ameen :)
gambaq kenangan ini semasa 1st time arwah ayah admit warded 
pada hari raya kedua tahun lepas, (2012)

kisah beliau admit warded tahun lepas saya kongsikan di SINI dan SINI. manakala kisah tentang ketiadaan beliau pula saya kongsikan di SINI, SINI, SINI dan SINI..saya belum bekesempatan lagi nk bercerita tentang kenduri tahlil 3mlm serta kenduri arwah beliau..hanya saya kongsi masa kenduri arwah 40hr saja di SINI. hehe insha Allah, andai ada kesempatan nanti saya kongsikan segalanya dengan kalian.

semuga arwah tenang dan bahagia di sana serta Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas arwah ayah saya, Abdul Razak bin Rokiah dan menempatkan beliau di kalangan orang² yang beriman,.ameen :)

*****************************************
SELAMAT HARI LAHIR 
kepada pemilik belog


tak lupa nak wish besday to mommy Fieda arini..tak sangka besday beliau sama gan hari lahir Arwah Ayah..so lepas ini, senang la nk ingat besday kak Fieda :)

semuga panjang usia da
sentiasa murah rezeki serta
 sentiasa dirahmati Allah swt
semuga akak berbahagia hingga ke Syurg
Ameen :)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Friday, June 21, 2013

Keyword Harini

Assalamualaikum semua


nahhh tempek dulu printscreen keyword yang dicari.

muahhaahha lawak kan..sabo jelahh.

eh nak tanya korang ader ke nama produk "Maharany" tuh di pasaran??
ini bukan kali pertama yang diorg search nama tuh..
selalu juga saya dapat keyword ini..huhuu



sekian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Thursday, June 20, 2013

Alkisah Cik Qhayra Yang Bijak


Assalamualaikum semua

hamboii harini rasa macam nak menulis pulok..selalunya satu hari satu entry jew kan..hehee, idea tengah mari nih..so cepat jari jemari ku menaip apa yang di fikiran.

cerita pada satu hari, tak ingat lorr masa dan tarikhnya, masa ondaway nak balik kampung, kaklong tanya "QNI" tuh apa mama?? mama jawab tak tahu la..opsss lupa nk cakap skg ni mmg kaklong sibuk nak mengeja apa² sahaja yang dia nak..tapi dia tak pandai so, mama or papa akan jadi mangsa yang dia nak suruh eja..contohnya, dia suruh saya eja 'tirai'..macam gitulah maksudnya.

dan lagi satu, dia akan tanya kite huruf yang dia nampak..contohnya "KFC" singkatan drpd 'Kentaki Fret Ciken" gitu la..pernah juga masa kiteorg ronda²  tengok umah kiteorg aritu, dia tanya "MPLE" tu apa..di sebelah kanan highway yang kiteorg lalu tuh ader kompleks UPP..tulisan kompleks UPP penuh, maksudnya panjangla perkatan diorg tapi, bila tulisan besaw² so, dia sempat nmpk huruf jelahh..mklumlah tak reti lagi mengeja apatah lagi membaca..

masa tu saya tak tahu lagi huruf yang dia tanya tuh dr perkataan koMPLEks..mama blur bila dia tanya 'MPLE' sebabnya di sepanjang laluan mana ada sigboard huruf tuh.. tengok² juga saya nih kat mana ada huruf tuh..tgk tak jumpa, last² jawapan saya "Tak Tau", then ondaway balik lepas tgk umah, saya tanya, perkataan tadi kaklong tgk kat mana?? dia pun tunjuklah, perkataan tu asal dr koMPLEks UPP..adoyoiii..lepas tu baru saya explain gan dia bahwa kena baca bukan amek huruf sahaja..huhuu, so dia pon oke.

bebalik kepada cerita "QNI" tuh, sekali lg tanya gitu, sepanjang jalan balik ke kampung mmg xpernah jumpa oke huruf² tu. bila dia tanya..dlm kepala saya "pulak dah budak nihh"..bukan apa tak tau nak jawab..so, jawapan mudah "mana ada huruf tuh, mama tak tau" senang..

dia cakap ada lah..saya pon tanya apadia dah ada..korang tahu apa jawapannya, dengan slumber dia jawab :
 Q = Qhayra
 N = Norashikin
 I = Isran
muahahaha, mama n papa tergelak, papa lebih gelak la coz saya macam terkena suda..huhuu.. sejak berumur 5thn dan exspeacily, nak jadi KakLong nih makin bijak pulok dia..cakap pandai dia tuh usah katalah kan..mmg kite kata gini, dia jawab gini..cmtuh..tak tahu nak cakap apa prasaan saya..korang yang anak² dah besaw sure paham gan prasaan saya ni..mungkin bangga, terharu, gembira dan sebagainya..

opsss lupa plak nk gtau, sekarang kalo di jalanan, saya akan suruh dia gtau plat no kenderaan yang melintasi kereta kami..Alhamdulillah, huruf² semua dah boleh kenal dan boleh tulis, cuma kadang² latah dia tuh ader juga la,.tulis terbalik..part tuh jadi juga tapi kadang² je..
kenangan scan 4D kaklong masa 7bln dlm perut mama..
V
V
V
V
V
V
V

sekarang sudah sebesar ini dia..
pantas masa berlalu,.

Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan.. skg ni, sejak nk jadi kaklong, selalu je nak tido gan papa..tak tahu la dia berasa hati ke apa..tapi tgk dia ok saja..kadang² mr.papa nih dia suke tido depan tv ruang tamu umah. saya pulok suka tido dalam blik.. so, cik Qhayra, dah boleh berenggang sikit la gan saya..kalo tak jangan arap la. asek bkepit bawak ketiak mama je. kadang² terfikir juga..takkan dia cepat hati sebab mama ada baby kot, iskk tak mungkin la..rasanya sebab nak tengok tv lebih..itu punca nak tido depan tv gan papa tuu..

pernah juga kalo dia tido gan saya, kakinya, mmg selalu je hentam perut saya nih.. selalunya, saya akan gtau dia, bila dia bangun.. diolog saya "kaklong, tendang baby semalam". dia senyum tanpa kata..mengkin sebab tuh sama kot dia taknak ganggu tidor saya.

bagi saya, elok juga la dia berenggang² gan saya sikit, bukan apa, memudahkan saya sekiranya berlaku emergency apa² yang memerlukan saya tinggalkan dia.. contohnya, masa saya admit warded nanti.. itu la yang dikatakan segalanya Allah permudahkan.. secara tiba² je dia jadi matang dan boleh diharap..hope bolehla dia jaga babynya gan baik nanti..Ameen :)

panjangnya entry saya petang ini..itu la jadinya bila idea mari..ngeh..ngehhh..

sekian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

1st Cek From Nuff

Assalamualaikum semua

cerita dah basi bak kata Deqla..tp tetap nk share kat sini..buat pertama kalinya, saya dapat cash out duit hasil berblog..hehee.. saya bukan blogger otai yang pandai menjana kewangan melalui blog..serius mmg tak reti..iklan cpuv pon tak pernah dapat lagi..

pernah dapat kat n3 INI, tapi lain pulok jadinya,,hahaa bukan rezeki kan..xper kalo dah memang rezeki kite tak ke mana kan..satu hari pasti akan dapat jua..yeahhhh
tempek gambo cek yang suda ditunai..ahakszz


selama 3thn berblog, inilah kali pertama cash out..be4 nih saya pernah juga nk cash out, then duk pending jew..tunggu punya tunggu last² dia masuk balik sebagai hasil kite kat nuffnag..saya pon tak tahu cmana nk cash out.. lama lepas tuh try buat lg inilah hasilnya baru berjaya..hihii, almaklumlah tak brapa nk pandai bab² nih..huhuu..opss ini bukan hasil dar CPUV oke, ini hasil dari CPC..tu yang tak banyak tuhhh,,huhuu

Alhamdulillah, cek ini sudah pon ditunai, dah abes suda dimakan..kahkah..n3 ni jer baru kuar siot.. sori la yek korang selalu ke blog kite baca entry yang dah basi..koh..koh..koh..

sekian ^__^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, June 19, 2013

Harini Check Up Bulanan


Assalamualaikum semua


kembali bersiaran, arini lambat sikit hapdate sebabnya, pagi tadi masuk kerja terus duduk kaunter dari jam 8 hingga 11pagi. then abes kaunter jer, terus ke klinik untuk check up bulanan..hehee

Alhamdulillah arini 26w 1days..check up arini ader merah pulok, HB rendah sikit 10.9. bulan lepas HB sangat oke. 11.9. kiranya check up 5bulan shj y xder tanda merah siott.. Alhamdulillah..sangat baik. di awal kehamilan lagi lah, masa 2 bulan, berat tak cukup, so merahhh. masuk 3bulan check up, berat  still tak cukup, then 4bulan HB pulok y sgt low 9.6 shaja..then, keesokkannya kena amek darah lagi skali, Alhamdulillah naik 11.7..

then, tekanan darah saya jenis rendah, baru saya tahu..misi tanya "tak pening² ke??" saya jawab tak..bukan apa bulan lepas punya check up, saya pitam kat klinik,. walhal semua rekod tulis pen warna biru oke..ini bermakna semua rekod elokla. bukan tak makan, makan tapi mungkin tak cukup tuk saya n baby..huhuu, seharian juga la pening, sy pon tak tahu, dlm masa y sama mmg saya tak lalu makan. rupenya, keesokkan harinya, saya demam..huhuuu.. dah tahu lah puncanya.. demam tuh sehari be4 besday KakLong ke 5thn. kalo yang belum baca, silalah kelik tuk membacanya..hehee

bab tekanan darah rendah tu, mmg setiap kali check up, hasilnya 100/60 or 100/70 sahaja..saya pon tak tahu tekanan darah yang normal berapa..hehehe xrapa nak bik tau..apa y penting saya rasa diri saya oke, xder pening²..hehee

ini dia wat hal pulok..vitamin mmg tak pernah tinggal, sebelum tido mmg saya akan makan..mmg sangat berjaga² dalam hal ini..dalam berjaga² pon jadi juga ek..hehee habuan la

opsss arini kan perut asek meragam jew, pagi tadi dah membuang skali. tgh arini skali pulokk..ermmm rasanya dek minum nestum semalam la..tau nestum apa..ekceli sy ada beli nestum 3in1 perisa coklat, dalam pek tersebut ada pek percubaan nestum jenis ginseng..kihkih..saya ingat 3in1 ginseng oke kot..saya pon minum..hehee, mungkin disebabkan itu kot.

tadi terasa nak tanya kak opismate, ginseng tuh kategori apa? then dia jawab jenis herba²..hahaa huhuu..hihiii gelak dulu..mmg sah kes minum nestum tuh..HB sy low arini pon kes ginseng juga la..adoyoiii sabo jelahhh.. lepas nih nak makan or minum apa² mmg kena berhati² la..

temujanji seterusnya
30/6/2013 : minum air gula
1/7/2013 : scan 28w 
4/7/2013 : jumpa pakar HSB
9/7/2013 : check up bulanan kt klinik desa.

pestime nak minum air gula, tak risau coz nk gi minum kt PKU, diorg kasi minum glukos ada 2perisa, anggur dan oren..yeahhh..segan kan nak ulang ke klinik 2, 3 kali..eerghhhh, leceh rasanya..tapi baby punya pasal, sabo jelahhh..baca alkisah pregnant saya yang lain..SINI dan SINI. hehee. oke lah korang..nanti kite hapdate lg yer..



sekian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, June 18, 2013

Alkisah 25week Suda Alhamdulillah

Assalamualaikum semua..

arini tak der keja..nak publish gambo masa kite mengandungkan anak kite yang kedua..boleh camtuh? ahaksszz..ciwi sungguh la..almaklumlah alahannya suda tiada, makanya seronok tak keruan asek nak bergaya n bergambo saja. 

seingat saya masa mengandungkan kaklong dulu, muka alahai sangatlah comot..bak kata org kedah "belemoihhhhh" tak dak dah..bayangkan bedak di muka langsung tak boleh nak pakai..lagi pakai bedak lagi lah rasa comot..apatah lagi nak mekap, pakai dah la kan..berbeza sangat dengan yang ini, kite asek nk menjaga kecantikkan saja..jaga muka, cuci muka, pakai toner, pakai krim malam dan siang..suke mekap², pakai pp merah dan suka wangi-wangian..rasa macam badan bucuk cikit je, gi mandi la..kiranya nak sentiasa bau wangi je..hihii..iskkk sgt la berbeza..huhuu
 23weeks 6days, maseh slim ooo..hehee
entry INI, suda saya cerita bagaimana alahan saya, nafsu makan saya dan sebagainya..arini nak kongsi sepanjang 25w. tak der la byk sgt, cuma selera makan macam kurang sikit..semasa di awal kandungan dulu, bau ayam pon tak boleh kan, bau pon xboleh, compom la tak makan..hehee, skg ni asek makan ayam goreng saja tau..kalo makan nasi kandar pasti dgn ayam goreng..then, selalu jew tak tahu nak makan apa..last² nasi ayam jadi pilihan. selera makan kurang sikit, selalu je mgalami masalah tak tau nak makan apa..then, selalu juga makan nasi goreng, sebelum pregnant, saya bukan jenis suka makan nasi goreng oke, selalu je kalo mkn nsik goreng perut masuk angin aka kembung..

bila dah mgandung, segalanya berubah, mana y tak suka jadi suka, cthnya nasi kandar mamak..hahahaa ini yang paling² lawak, smua org heran sebabnya, mmg sy xprnh mkn nasi kandar mamak..ini pertama kali dalam idup oke,. skg makin kurang dah nasi kandar, atas nasihat kawan², takut juga kan selalu makan pon, kang tak pasal lekat darah tinggi ke apa² pulok..hehee

24weeks, 
di kala kebusanan melanda aka tak der keja.muahahah

ekceli, pic masa ini saya puasa..hehee ganti puasa lol..ada 5hr nak kena ganti, so tgh berusaha la..Alhamdulillah semuanya selasai..2minggu lepas 3hr berturut² saya puasa bermula isnin sampai rabu..hari pertama oke, bangun sahur, makan roti gan susu..then, ari ke2 tak bangun sahur, tak sedar alarm bunyi, sedar² dah pukul 6..ini kes dah bangun jam 2pg coz kaklong nak buang air kecik..bila dah tido, harussss la tak jaga..tapi tak lapo sangat tau, coz hr pertama puasa saya berbuka gan nasi kandar mamak juga, makan banyak oke.so xder rasa lapo.then hari ke2 sy berbuka gan nasi goreng paprik, yang lansung tak berselera.,huhuu, saya makan sikit saja..masuk hari ke3, tak bangun juga sahur, kejadian y sama juga berlaku, letih ke hapa ntah, mmg tak dengaq bunyi alarm langsung..sedar² dah jam 6pg..uuwaaaaaa..

mmg sangat la tak larat hari ke3 tuh, tapi saya kuatkan juga semangat, bukan hapa dah niat kan..kalo niat puasa ganti mmg tak boleh bebuka kan..so nak tak nak, mmg saya puasa juga..then masuk keja je, perut berkeroncong tak mau² la..gan baby pon menendang² semahunya, barangkali memberontak kelaparan..hahaa..Alhamdulillah berjaya juga saya habiskan puasa saya haritu..hehee

atas nasihat kakak opis ini, dalam keadaan saya begini, dia bagi cadangan agar saya tak puasa direct..biar berselang seli xper.. so sy dengar la nasihat dia..puasa pon tinggal 2hr je lg, so hari khamis, minggu lepas saya puasa pulok, then minggu ni saya abeskan satu hari lagi..hehee Alhamdulillah selesai juga hutang puasa saya..

selalu juga saya bercakap² gan baby, kite belajar puasa yer, nanti satu bulan kite kena puasa..hehee..arap² tahun nih saya puasa penuh la..berharap sangat agar Allah berikan kekutan kepada kami..ameen :)
mmg xder keja. lokasi dlm toilet opis..ahaksss

ramai yang menegur, perut kecik, tak nampak..mmg diakui perutku sangatlah comel biarpon dah masuk 6bulan.lihat pic di atas sudah lahh..kena snap pic menyiring baru nak nmpk perutnya..hehee..mak kite pon tegur, katanya, "masa kaklong aritu besaq juga rasanya, hakni nmpk kecik pulok"..ermmm saya pon tak tahu lorr. tapi berat saya dah mencecah 50kg rasanya..last month timbang dah 49.4kg..esok nak check up bulanan, mesti naik 50kg dah..heheee..ntah saya pon tak tahu..

masa kaklongnya, berat terakhir sy sebelum bersalin 50kg sahaja..ha bezakan..ini baru 6bln dah 50kg..mmg sangat berbeza..hehee..beza sangat la beza. tapi kan bb gegurl juga..2org doc scan cakap "macam kaklong"..hehee inilah kan lain² mgandung lain² rasanya, biarpon jantina sama..hehehe

sekian ^__^ 

 image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, June 17, 2013

Wordless#15 : Akaun SSPN

Assalamualaikum semua

Alhamdulillah, 
dah buka Akaun SSPN tuk Cik Qhayra ^_^

maklumat lanjut sila kelik SINI

image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Sunday, June 16, 2013

Gift Hari Ibu From Cik Qhayra

Assalamualaikum semua..


 gift Hari Ibu tuk Mama

Sempena ari ibu yang lalu.. kak long balik je dr sekolah, terus jerit panggil "mamaaaaaa, selamat hari ibu.." ha tu dia..puaihhh..terharu mama.. of kos mama ucap "terima kaseh, kakLong mama" sambil cium dia.."muuaaahhhhhh". tertulis nama beliau di kad tersebut.itu mmg tulisan dia. tapi tulisan "selamat hari ibu" saya tak sute sapa yang tulis, cikgunya barangkali..sweet kan :)

tapi kan aritu dari opis lagi, mmg saya ada borak dah gan opismate, katanya japg balik mesti dapat kad ucapan hari ibu,.ha ternyata benar..bukan kad saja oke tapi ni dapat gift lagi.(image seperti di atas).fuhh, terima kaseh tak terhingga buat cikgu kak long.. kalo bukan kerana mereka, mana lah nk pandai ank mama yang sorang nih kan..hehee

 kek y dibeli ayong, puaih mkn..huhuu

2hr be4 tuh, dah belikan kek dah pon..kek tuh ayong y belikan..memula tuh, saya ank branak singgah fairy coz mr. papa nak beli donut..bila dah masuk kedai kek, besalah cik Qhyara kite nih, compom la nak beli kek kan..so mr. papa belikan dia kek yang kecik (image di bawah)..bila balik di kampung semua anak buah ader..errmm mana la nk cukup..saya pon tak tahu y anak buah, anak kakak y sulung, mmg gemar kek..compom la kek kecik mone tuh tak cukup..so nak tak, esoknya beli lain la..

dah kebetulan, hari ibu pulok, elok sangat la kan..hehee opssss, sebenarnya, hari ibu tak ader hari oke,. hari ibu adalah hari²..hehee, sebab tuh ayat atas kek tuh tertulis " Hari² Hari IBU"..hehee


ini dia kek kecik mone Cik Qhayra.

sekian ^_^
image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Saturday, June 15, 2013

BB1M : Rezeki Cik Qhayra

Assalamualaikum semua..

sememangnya entry saya banyak entry yang dah lepas aka tertangguh.. almaklumlah, aritu berhenti seketika berblog.. itu la padahnya, last² semua update entry yang lepas. tapi nak juga bercerita kan.. taknak juga ketinggalan nak kongsi gan kalian, n of kos tuk tatapan permata hati saya, Cik Qhayra, Insha Allah :)
 tempek pic baucer buku jap

Alhamdulillah, rezeki drpd Allah swt dapat baucer lagi.. masa tahun lepas dapat RM150, tapi saya tak hapdate apapon coz baucer tuh, saya kasi gan member coz dia penjual novel. dia beli novel guna baucer saya, then duitnya dia kasi gan saya..hehee. tahun ini dapat RM250. ermm byk tuh. puas juga membeli..

utk kali ini, mmg saya tak "jual" baucer tuh, sebabnya niat saya mmg nak beli buku² yang boleh membantu pembelajaran kak long.. Alhamdulillah, hasrat dan niat tersebut tercapai..suke la kak long mama..

mama ni lagi la suke kalo dia rajin nak belajar..mayb sebab mama sama sibuk belajaq, dia pon sama naik la..nanak kan time saya studi tuk final, ermm time tu la, dia mai menempek nak buat keja dia juga..kalo time saya wat asimen oke lagi kan, dia mai menempek pon.. ini time final, mula la saya naik serabut..hehee.. 

dugaan juga la bila kite studi time dah berumah tangga n beranak pinak.tapi Alhamdulillah, saya still maintain..tak sampai tahap "gila" lagi..hahaa kalo sampai tahap tuh compom berenti mengaji..hikhik..(Ya Allah, minta dijauhkanlah benda² cam gitu ek) opssss sekadar selingan..hikhik 
1st koleksi y saya beli

masa 1st beli tuh, saya abeskan RM100,. beli buku tuk cik Qhayra, ank buah saya..(image seperti di ats) bukan apa, nak bwk kampung nak main cikgu².. tujuannya, tak kasi diorg notty² kat kg, almaklumla bila bkumpul ramai² kan mulakan main tak hinggat dunia..puas la mama², umi, abi, ayah n tok ton nak mengepung..huhuu. itu tujuan saya. 

selain buku² tuk diorg, saya ada juga beli kertas exam, pencil case dan kertas A4 y berwarna-warni..bukan apa kes nak kasi cukup² gan belian baucer tuh..kalo tak rugi kan.. then, timbullah idea nak buat goodies box gan menggunakan kertas warna-warni tadi tuk sebeday kak Long tempoh hari..kalo nak tengok rupe goodies box tuh cmna.,sila lah ringankan jari utk kelik di SINI.hehee.

bila idea tu timbul, mulalah yang lain² pon nak buat sendiri, so, skali lagi ke kedai buku yang terima baucer beli pulok keperluan lain yang digunakan tuk wat topi, banner dan sebagainya. segalanya saya guna baucer buku..membeli keperluan tuk besday kak long, saya abeskan RM50. maseh ader lagi balen RM100.
tgk buku cik Qhayra kite, versi Malay, English n Arab

baucer buku tamat 31 Mei 2013..sehari sebelum abes tempoh tuh..saya n mr. papa kalut la mencari buku..ondaway balik kampung kami singgah di salah satu kedai buku di Alor Setar..dapat la belikan kaklong buku seperti image di atas..semua buku² ader vcd yang boleh dipasang..ermm senanglah dia nak belajar kan..yeahhh habes licin baucer mama tuk cik Qhayra..rasa puas hati sangat dapat abeskan baucer tuh tuk anak kite..

sedikit pon takdak rasa mnyesal or membazir, coz lepas ini adeknya pulok boleh guna buku² nih kan..Insha Allah..smg anak² mama n papa dapat belajar menjadi pandai dan berjaya di dunia dan di akhirat..harapan setiap ibu bapa di dunia kan..hehee..

sekian ^_^

image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Friday, June 14, 2013

WW#14 : RumahKu SyurgaKu


Assamualaikum semua

Alhamdulillah, hampir siap 
^_______________^

 image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Thursday, June 13, 2013

Hapi Bezday Ayong


Assalamualaikum semua


spesial wishes to my dear sis.




smg panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki,
berkekalan n berbahagia hingga ke akhir hayat 
di sisi keluarga tercinta.
smg sentiasa diberkati dan dirahmati Allah swt
Ameen :)



psttt...
ujung minggu nih, ader kot kek sebiji nohh..hehee
 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)