Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, July 19, 2013

"Contest" Carian Nama Bayi

Assalamualaikum semua..

maaf lama suda belog tidak berhapdate..bizi sesangat gan projek baru kat opis..so mmg xder masa nk hapdate blog la. rindu gan nak terjah belog kalian..insha allah ada masa nt sy ke umah kalian ya..oke tutup cite tuh..

berbalik kepada tajuk arini ekceli, buat pertama kalinya saya nak anjurkan satu contest y diberi nama "CONTEST CARIAN NAMA BAYI". saya masih xder idea nak kasi nama kt baby saya y bakal lahir tak lama lagi.. memandangkan saya maseh mencari2 nama yang sesuai.. apa kata kalo kalian bagi cadangan..

oke cara nak join contest ni.. mudah sahaja, kalian hanya perlu tinggalkan komen kalian di kotak komen di bawah.. nama bayi tersebut mestilah beserta dengan maksudnya skali.. ini bagi memudahkan saya tahu maksud nama tersebut.. tak perlu la saya tercari2 pulak maksudnya kan..

syarat-syaratnya; 
  • nama mestilah 2 perkataan
  • cadangan nama bayi perempuan mestilah bermula huruf Q or K.. K apabila dijawikan akan menjadi huruf Q juga. betul tak?? sila betulkan saya jika saya salah.. sila lihat contoh di bawah.
  • bagi nama bayi lelaki pulak mestilah bermula huruf N dan Q.
  • korang boleh beri cadangan sebanyak mana yang korang suka.. tiada had yerr.. heheee
  • tiada tarikh tutup selagi mana nama tersebut belum boleh menawan hati saya..hihii

nama perempuan 
contohnya : nurQhayra Qistina
saya nak double Q manakala 

nama lelaki pula
contohnya : NurQhayra Qistina
pangkal huruf mestilah N dan Q

perbezaan nama perempuan dan lelaki, pangkal huruf bg perempuan juga N sebenarnya cuma N tu saya nak letakkan NUR sama spt nama kaklongnya.. bagi lelaki pulok.. kalo boleh mmg nak letakkan NUR tapi macam xsesuai je so saya nak juga pangkal hurufnya N selain daripada NUR.. sebab itulah berbeza bg nama lelaki dan perempuan..

boleh faham kan maksud saya..
so dah faham bolehlah korang bagi cadangan gan saya.. 
sharing is caring..
mana tau nama2 yang korang kasi ada yang saya bekenan..hehee

ohya, Hadiah Istimewa disediakan bg nama yang menawan hati saya..
korang bolehlah hebah-hebahkan contest ini pada rakan blogger korang y lain.
harapan saya, muga-muga ader la nama y saya bekenan nanti..hehee
apa tunggu lagi.. sila lah bagi cadangan anda sekarang..
chewahhh ayat tak bley blahhh.. macam iklan dlm tibi pulok..hehehe..

semuga berjaya tuk kalian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Sunday, July 7, 2013

Rezeki Mak Buyung

Assalamualaikum semua

kembali bersiaran.. tentang entry INI, maaf bukan sengaja keluarkan perkataan² yang tak elok gitu. bila keadaan dah terlalu tension, kepala serabut sampai dah tak tahu nak pikir, jadi macamtuh la.. rasa nk lepaskan geram dan beban yang ader tu.. korang mungkin pernah alami.. itu la pentingnya kesabaran yang tinggi dan iman yang kuat.. saya hanya hamba yang lemah lagilah jahil, mudah terperdaya gan bisikan syaitan dan hawa nafsu. iman mudah goyang,. itu dah tahap maksimum la kalo dah sampai keluarkan kata² gitu..maaf andai ada yang terasa entry ITU, agak kasaq.

panjang intro, rileks²kan minda, tenangkan jiwa, tengok picture mengidam mak buyung ini.. ALhamdulillah, apa y mak buyung ni teringin nak makan semuanya dapat, ada juga kadang² tu, rezeki datang tanpa diundang.
laici fresh n jambu kedut² from Bukit Gantang,
tenkiu Ayong

ader juga satu hari tu, member pesbuk upload pic laici fresh ini, masa tu dah trigin juga nak makan, tapi serius saya tak nak pandang lama² pic dia tu, coz area saya jarang sekali jumpa buah laici segar gini, selalunya saya makan laici dalam tin tu ja, punya takut teringin y susah nak dapat so, amek keputusan diam n tak tgk pic tuh.. kebetulan nk jadi rezeki, my sis col, dia bkursus di Perak, ondaway balik beliau singgah di Bukit Gantang, then beliau col tanya saya nak kirim apa².
saya bukannya jenis tau sangat ada apa kat situ, then, saya tanya dia, ada ape kat situ, dia cakap buah²an..selalunya mmg tahu ada buah jambu merah gan jambu kedut tu ja, tup² dia cakap ada buah laici bila saya tanya ada buah apa..hehee, terus kirim suruh dia beli lorrr..tunggu lagi..hikhik
  
ini buah durian Mardi, masa beli ini buah derian tak jenuh, kira dapat makan buah mardi ni sedap gilaaaaa..hehee, bila dah buah jenuh, terigin pulok nak makan derian kampung yang isi puteh, korang tahu ke cmna buahnya,? ok buah derian kampung sangatlah sedap, saya sangat la suke derian jenis kampung ni..isinya warna putih dan tak tebal, beza gan derian kahwen, isinya kuning dan tebal. seperti image di atas.
Alhamdulillah, dapat makan semua yang nak, derian isi puteh, saya beli gan opismate, dari dusun bapaknya, wahhh sangatlah sedap, rasa seperti ice krim..sedap sguh..tapi sayangnya lupa nak snap pic.
makan sampai muntah, penuh bonet keretaku hingga ke kusyen belakang..
makan jangan tak makan..

opsssss, bukan mak labu ni yang makan oke,
ini Ayong n Mak Sedara kite wat kenduri arwah ayah + kenduri nak sambut puasa.
ini pulokk, mee goreng basah Cik Yana, opismate buatkan
rezeki tanpa diundang
 ini pon rezeki tanpa diundang,
Cik Yanz, opismate y kasi.
 ini mmg terigin sangat nak makan,
mmg minta Angah tlg orderkan.
Mr n Mrs Pavlova.
sedap, rasanya seakan ice krim..hehee
bukan mkn abes sebiji pon, skadar nak rasa je,
last² cik Qhayra n papa y habeskan..
mmg betul, ramai y cakap manesssssss..
so, tak berapa elok tuk ibu mengandung.hihii    
 otak² ni mmg saya cari di awal kehamilan dulu,
dapat sekali makan pastu nak lagi, bila ke gerai tu asek tak buka je,
sekian lamanya, baru dapat balik..hahaa tapi keinginan nak makan tuh dah  tiada.. makan juga walaupon tak trigin oke sebabnya dah ader depan mata..hehee 
ini mmg diorder, kes tgk rakan pesbuk juga, promo raya, then saya minta la org yang sama saya order pavlova buatkan tuk sya.hehee AGAK² KORANG BERAPA BIJI YANG SAYA MAKAN?? kalo pandai cubalah teka..dalam ini ada lebih kurang 30biji..
 
 image by Instagram

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, July 2, 2013

Harini Sial


Assalamualaikum semua..

mmg agak sial arini..
komen korang yang berpuluh-puluh tu, aku terdelete
sangat la tak dak mood..
post entry ini terus log out..
menyampah betul.
bila kepala serabut gini la jadinya..
so, BW lepas semuanya oke..

sekian

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Buah Tangan Sarawak


Assalamualaikum semua.

Buah tangan daripada Sarawak. Angah, kakak saya yang nombor dua ada seminar kat sana, so, anak² buah termasuk anak saya sendiri, dapat la habuannya..heheee. tak nak celoteh panjang² tengok jew apa yang diorg dapat.. gambaq dibawa menceritakan segalanya.hehee
sangat teruja mereka mendapat habuan, posing bagai..ada lagi pic dalam simpanan saya, cukuplah sekadar satu keping nih tuk tatapan kalian..hehee.
nak mereben apa pon tak tau, ekceli tak dak modal nih..hehee, so nk stop di sini la..kihkih :) 

ohya, terima kaseh banyak² yer angah, atas ingatan yang diberikan, terima kaseh daun keladi, nanti beli lagi..huhuu ^_^

 image by Instagram


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, July 1, 2013

Maksud Nama Qhayra

Assalamualaikum semua

sesaja buka nuffnang, 
main klik sana..main klik sini..
tak tahu nk tengok aper.
terkelik button keyword 
tengok² ader juga yang search nama maksud Qhayra.

so terasa, nk share maksud nama cik Qhayra kite nih.
  nama penuh beliau NurQhayra Qistina binti Isran

Nur = cahaya
Qhayra = Kebaikkan
Qistina = Keadilan  

   Alhamdulilah, berdasarkan nama beliau, mmg dia seorang yang baik dan adil.
bab adil buktinya, dr baby (kecil), beliau mmg tak der pilih kasih or berat sebelah dengan kedua² belah keluarga, sebelah keluarga mama nya n papa nya. kiranya dua² belah dia oke, xder nangis² ler, kan kadang² budak² ader juga yag dia memilih kan..paham tak maksud saya.. cmana nk explain..hehee

ko buat² paham la ek..kite xtau nk cakap camna. nk kata cik Qhayra selalu balik umah maktok saja pon tidak, umah tok sebelah mama pon tidak..kalo ujung minggu cuti 2hari, 1malam akn tido umah maktok (sebelah papa), 1mlm lagi akan tido umah tok ton (sebelah mama). maybe peranan mama n papa dia juga la.. mmg kiteorg selalu cmtuh..hehee. 

bab baiknya pulak, bagi saya mmg Qhayra seorang anak yang baik.. bila saya larang dia dari buat sesuatu benda, mmg dia tak buat..bila main mainan nya or buka buku menulis, mewarna dan sebagainya, beliau akan simpan semula barang² yang dipunggah tu.. selalunya mmg saya latih dia begitu. Alhamdulillah, bg saya dia mmg anak yang baik.. 

so, itulah serba sedikit perkongsian saya tentang maksud nama, buah hati pengerang jantung, anak dara kesayangan hamba..NurQhayra Qistina.. mungkin ejaan nama kot agak susa sikit, tapi sebutan tetap sama :) banyak lagi cerita menarik tentang Qhayra, rajin²lah kelik tuk baca di SINI. 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)