Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, February 26, 2014

Petua Kasi Nama Bayi

Assalamualaikum semua..

harini terasa nak kasi petua sikit la untuk ibu bapa yang bakal menimbang cahaya.. saya dapat petua ini dari seorang sahabat,.

kata beliau, sekiranya kita nak kasi nama tuk anak kite,  pilih nama yang kite bekenan tu, then panggil baby kite nama tu, tengok respon dia, selalunya respon baby akan senyum, tandanya dia setuju nama tu, so saya pon try juga buat, panggil kali pertama, tiada respon, kali kedua juga tiada respon, kali ketiga mmg baby dhiya senyum..so mmg dia setuju dengan nama yang mnjadi pilihan kami..wallahu'alam.

setakat 5bulan menjaga baby saya, tiada sebarang masalah Alhamdulillah dengan izin Allah, nangis pon kurang walaupon dia sangat mgantok,. hanya sekadar rengekan tanda mau tido, bukan ler kata xbunyi langsung, tapi dia xbyk peel la..Alhamdulillah..

kadang² nama memainkan peranan tuk seseorang, nama yang membawa maksud mestilah baik kan. takkan nak pilih makna yang ntah apa² ntah..pemilihan maksud nama juga penting..sebutan nama tersebut mestilah lembut..sedap disebut baik perlakuan..insha allah..

itu serba sedikit yang saya tahu, sekadar perkongsian bersama..Masya Allah :D
Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great

Fiza Rahman said...

Owh...baru tau pasal petua tu ☺

- AZIE - said...

ada jgk yg cuba cara nie..sy dulu tnya ustaz..alhamdulillah nama skrg serasi dgn qisya

Deqla Manjew said...

owh gitu eh.. kalo sebut smua nama x gak senyum camne tu dq? hihi

Rai Ourkizuna said...

boleh try ni..hehe

lia said...

dan nama yg membawa maksud yg baik-baik belaka kan...

Chic Na said...

nama panggilan kat rumah pun boleh mempengaruhi anak2 kan..

Muhammad Taufiq said...

Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

Solehah Shamsuddin said...

Untung kak deqla. Pilihan namanya dipilih akak :)

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

betul tu kak,,kene tahu mksudnye bukan nama yg gleme saje kn=)

Cho Zila said...

orang dulukan memang ambik kisah tentang itu semuakan.. nama memang memainkan peranan kan.. orang dulu kan selalu nama dalam ic lain nama panggil lainkan.. katanya tak rasi..

mama aryan said...

betul tu..cari nama dgn maksud yg baik,pastu kita panggil pun dgn nama yg penuh..