Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, March 13, 2014

Alkisah Bersalin Buat Kali Kedua

Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..

acener nak stat cite ek..korang nak tahu part mana??
jap amek mood jap nak cite ni, nak kena previous semua saat dan detik menjadi seorang mama buat kali kedua..ehh boleh guna ek ayat ini?? acam tak sesuai jew..!! *lantaklah ada aku kesahh..!!

alkisahnya bermula begini..

berdebarnya kite menanti saat² melahirkan anak kite yang kedua ni..
due date 24 September 2013..
masa 1st baby kite awal 4hari dari tarikh due..

so yang kedua pon memang bajet dalam lingkungan tu lah kan..
sampai la saat di mana 4hari dari tarikh due bermakna dalam 20hb gitu lah.
kite ni dah get ready lah bagai..baju² baby mmg dah siap sedia dalam bonet keta, kali kedua ni, kite slow sikit buat persiapan perut kite 8bulan baru lerr nak pack barang masuk bakul.. tak sama masa 1st hokey, masa 1st mmg xder pgalaman so sangat berhati² lerr..masuk je 7bln mmg barang² baby siap sedia dlm keta..sangat berbeza dengan yang kedua, mau taknya, dah advance sikit kan..mulalah..tapi Alhamdulillah semuanya selamat.

 baby mmg taknak keluar lagi masa 20hb tu, hati mmg berdebar² tau, menanti saat melahirkan ni..macam² dalam fikiran.. menanti punya menanti, akhirnya saat yang dinanti sampai jua..kite selamat melahirkan Puteri Kedua tanggal 22 September 2013 hari Ahad jam 1.55am
 (2hari before due date)

syukur Alhamdulillah semuanya selamat..sakit saat melahirkan tu..masing² rasa. tak tau cmna nk cakap..Allah bagi ujian Sakit Bersalin setiap orang tak sama..habuan masing² sakit teruk, sakit sikit dan macam² la..tak perlu saya huraikan pjg², bagi mereka yang pernah alami diorg pon tak tahu nak cakap macam mana rasa sakit itu..sebab itulah "Allah meletakkan perempuan yang mati ketika brsalin dianggap syahid" nyawa bagai di ujung kuku dahh..

 sakit masa baby nak keluar jew, bila dah keluar tu fuhhhh legaaaa..hahahaa. Alhamdulillah, kali ini saya besalin mmg cepat, jam 1230am masuk labour room, tukar pakaian dan sebagainya, jam 1.55am dah bersalin..cepat tak..cepat kan??

saya ni jenis yang tak der tanda, trus rasa sakit, terus rasa contraction 5minit sekali..memula ingat sakit perut..then gi toilet lama menunggu tak juga keluar..hilang kejap sakit perut tu, then sakit balik..ermmm berkata² gan mr. papa, "dia dah ni..dia dahhhh.."
mr. papa paham apa yang dimaksudkan, sakit kejap then ilang, saya set timer, mmg berlaku 5minit sekali..confirmm..

masa tu, kiteorg baru sampai dari kampung, balik rumah kononnya, esok nak gi keja lagi lerr, balik dalam jam 10++mlm, siap bawak turun smua barang² keluar kereta, siap menganggkat cik Qhayra kite masuk bilik yang dah tido nyenyak dari dalam keta lagi..
*nasihat kakak saya, tak pyh balik, stay kat kampung, dah mmg menunggu hari je tu..tapi ingat tak besalin lagi..huhuu

saya pulak mmg dah siap iron baju keja tuk esoknya sebelum tidor..itu mmg rutin saya dari sebelum kahwin sampai sekarang.. keperluan² yang nak dibawa kerja sampaikan, keperluan sekolah anak² mmg disediakan sebelum tido.

dah siap semua, masuk tidor, tak sempat lena pon..tetiba ja rasa perut memulas.. jam 11.15 cmtu, contraction tu datang..

so, mr. papa angkat semua barang² masuk keta temasuk cik Qhayra sekali..terus menuju ke Hospital Sutanah Bahiyah.. tertanya² mana kami letak Qhayra?? ke langsung korang tak perasan..huhuu

cik Qhayra, maktoknya datang ambil dari HSB, sekitar jam 12.15am cam gitu..

opsss masa tengah contraction tu, saya banyak berjalan dr ruang tamu ke dapur, kemudian balik dapur ke ruang tamu..mmg byk berjalan. sampai hospital lak, mr. papa nak amek wheel chair, saya cakap tak payah, sebab saya nak berjalan..bila sakit myerang saya berhenti bejalan kemudia jalan semula..bila masuk labour room, diorg cek bukaan dah 6cm..cepat kan??hehee, Alhamdulillah..

dalam kite duk sakit tuh, nak tukar baju bagai, sempat lagi misi aka nurse tu cakap tudung kite lawa, siap tanya lagi beli ke buat??eeeee dlm ati aku tgh sakit ni dan lagi misi ni..mmg kelakar,.

Alhamdulillah, saya mendapat layanan y baik, walaupon hati takut² juga bersalin di goverment hosp..kebetulan hari yang saya bersalin, labour room kosong, tak ramai org..Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan.

klik..klikk..klikkkk..
sekian ^_^ 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

16 comments:

Masya said...

alhamdulillah allah permudahkan awak bersalin.. normal pulak tu... seronoknya

Nurzakiah Hanum said...

salam pagi
kunjungan pagi

mama aryan said...

alhamdulillah segalanya dipermudahkan...

akak awal dlm sebulan je dr dq ye...

akak pun anak ke 2 & 3 rilek sikit..berjalan je g labour room tu,pastu cek2 da 8cm...hehehe sakit tu mmg xleh ckp la mcm mana kan tp seronok je bila baby dah lahir...

are_lin@yu said...

alhamdulillah..anak adalah anugerahkan..sakit tu hanya yg pnh jd ibu ja yg tau.doakan ayu dpt mersai saat jd ibu jgk erk.huhu

Nazayiena Ayiena said...

Tahniah dah bersalin anak kedua dan dipermudahkan,lahir 22 sept.2014 ke 2013?

LYAfrina said...

salam DQ..sori bru smpat singgah..
1 entri ni je dulu ye.. sbb x sihat sgt...

alhamdulillah.. dh selamat bersalin..
hihi..sempat lg nurse tu tnya tudung.. mesti jenis minat shopping tu.. ye la DQ, kat gov pon OK.. sebenarnya..xleh salahkan hosp gov..cuma atas setiap individu y bertugas tu..lain org lain ragam.. kdg2 y swasta pon, ada perangai x OK tau.. semua bgntung individu tu terhadap amanah kerja dia.

lia said...

hik3 bole lagi misi tu nmpk tudung lawa eyh he3

kayyana said...

errrr.. awak salah tulis tahun ke? due date 24 september 2014? hihihi.. papepun congrates ye.. selamat berpantang.. hihi

nuyui a.k.a miss YUI said...

alhamdulillah sbb service baik =)

N.Aima K said...

lama tak melawat di sini hehe

Chic Na said...

oooo belajar something dr sini.. mmg kena byk berjalan eh sebelum bersalin? hihi.. Alhamdulillah tak lama DQ sakit.. bagus puteri dhia ye..

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
tak lama kan skit.pastu bila check jalan dh 6cm.

Yana Libra said...

cepat gak bukaan ye kak..sy baca blog org cam lama je..kena banyak berjalan lah walaupun sakit nanti ye..huhu~

Deqla Manjew said...

hihihi.. kalo tahun 2014 maknanya lom bersalin lagi..tp dah kuar plak baby.. cpt betulkan tahun kelahiran kat sini.! kang ada yg salah paham lagi.. :p

Mimi Azirah said...

nak senang bersalin memg kena rajin berjalan sana sini

Cik Aini said...

alhamdulillah..selamat sumanya..lawak la cik misi tu dia x palah x sakit kan..tnya byk plak..abis kita yg dok sakit ni rs grrrr ja kan..hahah