Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, April 11, 2014

Teknik Memerah Susu

Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..

Memerah dengan tangan
  1. Memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari pertama hingga hari ketiga selepas kelahiran
  2. Basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
  3. Sediakan bekas yang bersih dan steril
  4. Lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
  5. Boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
  6. Buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)
  7. Melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
  8. Tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu - buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
  9. Tekan payudara ke belakang ke arah dada
  10. Perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
  11. Teruskan memicit sehingga susu keluar
  12. Perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
  13. Buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
  14. Tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
  15. Ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
  16. Tukar ke payudara yang satu lagi
  17. Urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
  18. Perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
  19. Setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara

 Memerah dengan Menggunakan Pam

Baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya

  1. Basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
  2. Basuh tangan dengan bersih
  3. Duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
  4. Rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
  5. Posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
  6. Mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
  7. Boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
  8. Pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
  9. Masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)
 
Panduan-Panduan Lain

  1. Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
  2. Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
  3. Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan
  4. Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
  5. Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (mimic baby' s suction)
  6. Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
  7. Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
  8. Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great

kayyana said...

time saya dulu nak perah pakai tangan sebab pam g antar servis saya tgk utube macam mana nak perah pakai tangan.. bila tgk utube baru faham.. saya rasa lebih bgus gune tangan.. lebih byk kuar susu dr gune pam. ehe.. tp makan masa yang lama la sebab tangan cepat lenguh tp susu tak abes kuar lagi

Mimi Azirah said...

Tips bagus utk ibu ibu yg menyusu

Yana Libra said...

byk tips ni kak :)

Cik Aini said...

nice sharing DQ :)
boleh mebantu di ms hadapan nih :)

Solehah Shamsuddin said...

Hehe solehah mmpu baca jela dulu :)

QasehnyaRania said...

sgt membantu kpd ibu yg menyusu bdan kan.
tima kasih berkoNgsi

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam MQ..
thanks sharing..
ilmu ni..kot2 tahun mendatang preggy plk.. hihihi...