Daisypath Anniversary tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Third Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Lilypie Angel and Memorial tickers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, April 26, 2014

Jaundice Bayi Baru Lahir


Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..

boleh dikatakan kebanyakan bayi baru lahir mesti kena juandice..pengalaman saya sendiri, kedua² orang puteri kesayangan saya mmg ada juandis lepas lahir. macam² petua juga saya amalkan ketika mengandung, tetap juga bayi dapat juandis.huhuu, kita hanya mampu berusaha selebihnya ALLAH sahaja yang menentukan, saya anggap ini adalah ujian ALLAH buat saya.

APAKAH JAUNDICE?
Senang cita, demam kuning la. Habis mata, kulit baby jadi kuning, disebabkan oleh bilirubin, yang terhasil apabila sel darah merah pecah. Bilirubin ialah tak larut air, jadi sebab tu bilirubin yang tinggi akan manifest di kulit. Bilirubin akan diproses di hati untuk menjadikannya larut air dan dibuang dalam najis dan air kencing.

JENIS JAUNDICE

  • Physiological
    •  paling biasa menyerang baby
    • Biasanya bermula selepas 24 jam dan berakhir lebih kurang seminggu dua

  • Pathological (disebabkan penyakit)
    • Biasanya bermula sebelum 24 jam
    • Masih tinggi walaupun sudah 2 minggu. Namun, ada je physiological jaundice sampai sebulan, kena buat test baru tau penyakit atau tak
SEBAB JAUNDICE?
Kita tau suda yang bilirubin adalah produk daripada sel darah merah. Jika banyak sel darah merah yang pecah, jadi bilirubin akan banyak dalam darah.
Sel hati baby belum matang, jadi mengambil masa untuk proses bilirubin
Apakah penyebab bilirubin berlebihan dalam darah?

  • Polycythemia – keadaan dimana hemoglobin baby terlalu tinggi. Biasanya baby ini adalah normal. Mungkin disebabkan oleh lambat mengepit tali pusat selepas lahir, twin-to-twin transfusion syndrome, ataupun mungkin masalah plasenta sebelum lahir, biasanya berlaku kepada ibu yang menghidap tekanan darah tinggi atau diabetes semasa mengandung
  • Cephalhematoma – pengumpulan darah di bahagian kulit kepala ketika baby keluar dari jalannya
  • Pendarahan dalam ventricle – ventricle adalah kaviti dalam otak yang menyimpan air tulang belakang (cerebrospinal fluids). Biasanya baby yang tidak cukup bulan mempunyai risiko ini.
Selain daripada itu, baby yang dehidrasi juga boleh kena jaundice, mungkin susu ibu tidak cukup. Ini dipanggil “Breast feeding jaundice”
Jangan tak tahu, susu ibu juga boleh menyebabkan jaundice kerana dalam susu ibu terdapat bahan yang merencatkan tindakan enzim keatas bilirubin. Jangan risau ya ibu-ibu, penyusuan boleh diteruskan.

PATHOLOGICAL JAUNDICE YANG BIASA BERLAKU
ABO imcompatibility – iaitu perbezaan jenis darah anak dan ibu yang mana antibody dihasilkan oleh ibu termasuk ke dalam system peredaran darah baby dan memecahkan sel darah merah. Biasanya berlaku kepada ibu berdarah O dan baby berdarah A atau B. Walaupun logiknya darah O selamat didermakan kepada semua jenis darah, namun masih belum ada yang dapat merungkai bagaimana ini berlaku.

Rhesus negative mother (rhesus ialah salah satu antigen dalam darah) – Biasanya tidak berlaku kepada anak pertama kerana ketika itu badan ibu baru menghasilkan antibody kerana berlaku percampuran darah anak dan ibu. Anak-anak seterusnya akan terjejas
Namun ini boleh diatasi dengan suntikan rhogam kepada ibu.

Masalah thyroid – hypothyroidism (kurang hormone thyroid)
Selain daripada itu adalah masalah pada system hati dan hempedu yang memerlukan pembedahan

TIPS TURUNKAN PHYSIOLOGICAL JAUNDICE

Masa anak sulung, Qhayra, saya kasi homopati, selama 3hari di hospital letak bawah lampu, terus turun, dan turun.. kiranya turun terus la xder naik²dah. qhayra pemilik jenis darah B. baca kisah Qhayra di SINI

berbanding, anak kedua, Dhiya, pemilik darah O kasi homopati, juandis naik lagi tinggi..huhuu tak sesuai gan Dhiya.  baca kisah Dhiya di SINI

masa dhiya kena juandis, macam² buat, mandi gan daun kucai la, kasi mandi gan air kelapa la, mmg tak turun², mungkin pemilik darah O bertembung darah saya jenis O. so mmg susa turun

letak bawah lampu adalah cara tebaik. biarpon kite kesian tgk anak kite, sampaikan kering kulit kan, tapi ianya sangat baik dan cepat kasi juandis turun, petua lain saya tak pasti sebabnya anak kedua saya sampai hari ke 30 pon still ada juandis. cerita lanjut baca SINI yerr..

BAHAYA JAUNDICE
Jika level bilirubin terlalu tinggi, boleh masuk dalam otak dan menyebabkan kecacatan, sebab tu kalau nampak anak kuning sikit terus bawak pegi klinik ya..
Jangan ambil mudah baby jaundice.

 rujukan : mr. google








Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, April 23, 2014

Integriti Memupuk Budaya Kerja Cemerlang

Untuk melangkah ke masa hadapan yang lebih cemerlang, negara kita harus bijak mengurus kejayaan, serta dengan tegas dan berkesan mengatasi pelbagai kelemahan dan kekurangannya. Cabaran besar yang perlu ditanganinya dalam usaha tersebut ialah pemantapan etika dan integriti.
 

Budaya ethika dan integriti adalah selaras dengan cabaran keempat Wawasan 2020  iaitu untuk membentuk sebuah masyarakat yang kukuh ciri-ciri moral dan etikanya, dengan warganya mempunyai nilai keagamaan dan kerohanian yang utuh, dan ditunjangi oleh budi pekerti yang luhur.

Etika:

Adalah himpunan nilai dan moral yang menjadi piawai bagi tingkah laku  individu, organisasi dan profesion. mengandungi adab, akhlak, peraturan, protokol, undang-undang, tatacara, pantang-larang, dan piagam.


bagi perkhidmatan awam, etika bermaksud tanggungjwab dan akibat tingkahlaku seseorang, atau profesian tyerhadap masyarakat.
seorang anggota perkhidmatan awam, berkewajipan memahami tanggungjawab terhadap peranan dan perilaku seseorang pekerja dalam kerajaan. merupakan panduan perilaku yang boleh atau tidak boleh dilakukan.


Konsep Nilai :

kepercayaan yang mendorong seseorang atau institusi bertindak mengikut pemilihan, y berasaskan nilai² utama masyarakat. Ilmu, kebijaksanaa, keadilan dan kesederhanaan antara nilai² utama. penerimaan dan penghayatan mengambarkan perilaku dan budaya.


Integriti:
Secara umumnya ialah kualiti unggul yang wujud secara keseluruhan dan padu pada individu dan organisasi. Integriti berkaitan erat dengan etika. Ia adalah berlandaskan etika dalam tindakan sehari hari.




" The quality of being honest and having strong principles the state of being whole and undivided" 
* oxford dictionary 2nd Edition 2003


 " kejujuran dan ketelusan, kesempurnaan keutuhan"
(kamus dewan - edisi 2000)

"perihal sifat individu dan organisasi yang sempurna berteraskan nilai murni seperti jujur, benar, adil, bertamggungjawab, telus, cekap dan bijaksana" Institut Intergriti Malaysia (IIM)

"...kualiti unggul yang wujud secara keseluruhan dan padu pada organisasi dan individu. integriti berkait rapat dengan nilai etika. ia adalah berlandaskan etika dan pencerminan etika dalam tindakan sehari-hari" Pelan Integriti Nasional (PIN).

Menurut Islam; Intergriti merupakan satu sifat amanah, jujur, ikhlas, bertanggungjawab, tegas, adil, cekap, rajin, bijaksana dan lain².

dalam akhlak Islam, ia bersesuaian dengan sifat² benar, amanah, setia, pegangan teguh, peribadi teguh, peribadi mulia, mukmin yang bertaqwa melalui SADDIQ, AMANAH, TABLIGH, FATANAH.

Budaya kerja
Merujuk kepada nilai, kepercayaan dan sikap nilai, kepercayaan dan sikap pekerja terhadap pekerjaan.
Integriti Bukan Isu Rasuah sahaja
Isu integriti bukan hanya terfokus kepada isu-isu rasuah sahaja, malah ia merupakan satu konsep yang lebih besar. Amalan budaya kerja juga menuntut integriti. Integriti dalam ketepatan waktu, integriti dalam menyampaikan maklumat, integriti dalam memberi perkhidmatan terbaik, integriti dalam berhubung dengan ketua jabatan, rakan sekerja dan juga kakitangan sokongan.


Budaya Kerja Dalam Organisasi
 
Budaya etika dan  integriti ini adalah amat penting dalam mana-mana organisasi kerana ia memastikan  perlaksanaan apa jua program  serta matlamat dicapai dengan baik serta beretika. 


Antara objektifnya:

1. Memberikan hala tuju dan  bimbingan pelbagai sektor supaya mereka dapat bekerjasama dalam usaha besar membina masyarakat yang bersatu padu, berharmoni, berintegriti, bermoral dan beretika;
2. Meningkatkan kesedaran, komitmen dan kerjasama pelbagai sektor dalam usaha peningkatan integriti supaya ia  menjadi budaya masyarakat dan diamalkan dalam semua bidang.
3. Menggalakkan semangat bertanggungjawab di kalangan anggota masyarakat serta mendorong perkembangan masyarakat sivil yang menjunjung prinsip integriti dan bergerak cergas menegakkan integriti;
4. Menyumbang kepada usaha pengukuhan asas moral masyarakat dan negara, dan peningkatan kesejahteraan hidup anggota masyarakat; dan
5. Meningkatkan daya saing dan daya tahan Malaysia dalam  usaha menangani cabaran abad ke-21 khususnya cabaran globalisasi dengan lebih berkesan.


Budaya Kerja Berkualiti


Bagi membentuk budaya kerja yang berkualiti dalam organisasi, beberapa ciri harus diberi perhatian;
i)  Orientasi warga kerja haruslah bergerak di atas landasan yang betul sebagai prasyarat bagi menjayakan budaya kerja cemerlang iaitu mesti ada komitmen, mempunyai kesedaran kualiti, bersedia menerima perubahan dan tiada batasan masa untuk cemerlang.
ii) Komitmen daripada segala lapisan warga kerja bagi meningkatkan kecemerlangan organisasi adalah dituntut.
iii)  Kerja yang hendak dilaksanakan perlu dilakukan dengan sepenuh hati atas kehendak organisasi dengan mengetepikan segala kepentingan lain khususnya kepentingan peribadi.
iv) Sesebuah organisasi mewujudkan 'mind-set' yang berorientasikan kecemerlangan supaya warga kerja lebih komited kepada matlamat utama jabatan.
v)Sentiasa menggalakkan warga kerja menghayati serta mempraktikkan amalan-amalan pengurusan yang boleh meningkatkan kecemerlangan organisasi.




PUTRAJAYA, 6 Sept 2007 (Bernama) -- Integriti bukan hanya satu nilai atau amalan yang perlu diamalkan setiap masa bahkan nilai murni itu mesti lahir dari sanubari setiap insan, kata Mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Mengapa penting integriti??

kpd negara : faktor penentu jatuh bangunnya sesebuah institusi pentadbiran, pemerintahan, kerajaan dan ketamadunan negara.
  
kpd masyarakat : menetukan kewujudan sesebuah syarikat bertatasusila ikatan hidup berdasarkan kesopanan, saling menghormati dan lestari.

kpd organisasi : memastikan penyampai perkhidmatan terbaik, pengamalan tadbir urus terbaik membina image dan keyakinan stakeholders dan pelanggan.

kpd individu : membina jati diri dan identiti diri dalam setiap individu.


PENUTUP
Budaya kerja yang unggul dan cemerlang menjadi asas kepada peningkatan dan kualiti produktiviti   sesebuah organisasi. Pembentukan budaya kerja berkualiti hanya akan tercapai sekiranya warga organisasi  mempraktikkan etika kerja dan sifat integriti yang menyeluruh dan positif.



****************************

ini adalah hal perbentangan saya ketika masuk
 ptandingan  "Cakap² Q" Anjuran Opisku Syurgaku..
ekceli saya gugel jew pasal ni.. tp lupa plak dr mana saya amek artikel ni..

so, xder pe nk post arini, saya post ttg ini y sudah berbulan lamanya didraf di blog saya..hehee :)
tak menang pon..dapat hadiah sagulhati jew..Alhamdulillah.




Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Kesinambungan Kisah Dhiya New Born

Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya.. 

sambung cerita entry LEPAS,
 kalo belum baca sila klik link yang boleh diklik tu..hehee :D

arini baru bekesempatan nak sambung cerita.

lepas je kite kasi dhiya hisap buah kurma tu, dhiya ok.. cuma dhiya macam tak kenyang.. still juga nk bunyi kan..tidor terganggu sebab tak kenyang. so nak tak nak, saya kena kasi juga dhiya gonggong susu kite..huhuu

u all tahu, bila susu kite tak keluar keseluruhan, nipple kite membengkak and ofkos sangat la sakit..nipple saya membengkak sampaikan luka dan dah macam ader sedikit bengkak bernanah.. sampaikan tak tahu camna nak cakap..luka yang sememangnya sakit itu berlanjutan hampir seminggu lebih, masa mengurut susu pon Ya Allah mmg teramat sakit.. tapi bidan cakap baby mmg kena hisap juga nak kasi kecutkan luka² itu.

nak tak nak, sakit sesangat pon mmg kena tahan lorrr, dah rasa cam nak nangis kot..pedih teramat. oleh kerana lubang² susu tu tertutup so, kena cuci sampai terbuka balik..mau taknya, dah 6tahun kot ia tidak berfungsi menghasilkan tenusu..hehee :D sekarang Alhamdulillah dah oke.. tak der masalah penyusuan, Alhamdulillah.

berbalik cerita dekat wad aritu, dalam jam 3ptg baru saya dapat balik. u all tahu sepatutnya saya dah boleh balik tengahari lagi, tapi pihak hospital terlepas pandang camna ntah, saya pon dah suh mr. papa tanya berkali² gan pihak hospital, diorg cakap tunggu doctor nak tandatangan bagai.. cer bayangkan dr jam 12.30am sampai jam 2pm hanya menjamah beberapa biji kurma dan air zam².. sesuai ke tuk orang yang perlukan tenaga setelah penat mempertaruhkan nyawa melahirkan amanah Allah *tudiaaa ayat..

bukanlah nak salahkan sapa², mmg dah naseb saya kan nak buat macam mana. dalam keadaan y belum makan tuh, saya minta mr. papa bawak saya berjumpa dengan nurse y incharge bahagian tu, so mr. papa menolak saya dgn menggunakan kerusi roda, then biar saya y bercakap sendiri gan pihak hospital. diorg cakap tunggu kejap, saya kata, saya tunggu dari pagi tadi lagi, skg saya belum makan apa², dan opkos mmg lapaq kot. barulah kelam kelibut nurse bancuh kopi n kasi saya cicah roti kering 4segi. masa tu mmg terketaq² saya makan sebabnya mmg lapar sangat la..

dah uruskan semuanya, baru dapat balik. balik dengan aman. jam 3ptg baru dapat makan nasi..uisshhhh mmg sangat² lapaq, mendidih perut ini..sabo jelahh.

keesokkan harinya (hari kedua), Dhiya tidur je, tak byk peel, nangis pon tak, ok, sekadar bunyi sikit, trus mama kasi susu. nurse klinik desa, datang cek, hari kedua minta gi klinik terdekat, amek darah, cek jaundis aka kuning bayi.

hari ke3, jaundis dhiya tinggi, hari ke4 admit warded. kuning terlalu tinggi, badan dhiya naik tompok² merah, mungkin badannya terlalu panas. abes satu badan merah² termasuk bahagian mukanya sekali.

  image sebelum admit warded..
image ketika di bawah cahaya lampu,
di Wad Melor 5D, Hospital Sultanah Bahiyah

sian dhiya. hari ke4 masuk, hari ke5 dibenarkan pulang, rekod jaundis dhiya turun.. hari ke6, cek semula di klinik Desa, juandis naik balik, hari ke6 lepas cek tu jugalah kena masuk wad semula. tapi ari ke6, saya terpaksa tinggalkan Dhiya tanpa teman, sebabnya, saya kekurangan susu, dhiya minum asek tak kenyang, so kerap la dhiya nak mengonggong di saya. so banyak masa terbuang bila dhiya asek dengan saya saja. hal ini akan myebabkan jaundis dhiya lambat turun, so nurse syorkan agar saya tinggalkan bayi dengan mereka, sebabnya, bila ibu temankan bayi di ward, nurse takkan kasi susu y disediakan oleh pihak hospital. 

nurse tu bagi saya dia amat prihatin, walaupon hati saya memberontak taknak tinggalkan dhiya, bila dia cakap gan saya cmtu, saya pon berfikir ada baiknya, biar mereka saja yang jaga, biarpon hati saya agak terguris dengan kata² beliau.. (biarlah rahsia apa y beliau katakan), so saya ambil keputusan tinggalkan saja dhiya.. keesokannya, pihak hospital call, yang dhiya dah boleh balik..kiranya satu mlm je tak temankan dhiya.

kes jaundis dhiya berlarutan hingga dhiya berusia 15hari. mmg cek je, still tinggi, so klinik desa buat surat refer pakar kanak² dekat HSB. hari ke16, jumpa pakar, pakar ambil sample darah bagai, 2minggu lepas tu dapat result, rekodnya ok. Alhamdulillah jaundisnya tak sampai menyerang otak sehingga menyebabkan kecacatan. bila saya tanya pakar, berapa tinngi jaundis dhiya, pakar cakap still 150 something, saya tanya ok ke, masih tinggi kan, pakar cakap dari rekod, jaundis tak menyerang otak. Syukur, Alhamdulillah.

jaundis kata doktor, akan menyerang mana² bayi yang ibunya, berdarah jenis O. saya pemilik darah O dan Dhiya juga pemilik darah jenis O, katanya bila bertembung O dengan O, jaundis mmg susah nak turun..huhuu, wallahulam, mungkin tak semua orang, macam saya. saya anggap ini adalah ujian ALLAH buat saya sekeluarga.

opsss, pada yang belum tahu apa itu jaundis atau nama saintifiknya "Jaundice" aka deman kuning. tapi kebanyakkan orang sudah ambil maklum penyakit ini kan..hehee :) baca lanjut tentang Jaundice di SINI oke.


image hari ke5 keluar wad
 
masa ini kaklong ciwi tak abes lagi..
asek berkepit jew gan adek kan..
hehee ^_^


sekian


PETUA SAYA MUDAH BERSALIN
PETUA KASI NAMA ANAK
TIPS PENYUSUAN EKSKLUSIF
TINGKATKAN PENGHASILAN SUSU DENGAN POWER PUMPING
TIPS BANYAKKAN SUSU

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, April 21, 2014

Anniversary Blog

Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..


juz want to wish hapi anniversary to my blog
dah 3yrs saya berblog..
Alhamdulillah.
 
 tgk², dah lebih 2hari lorrrr..
terlupa suda..

puan blog agak sibuk sampai tak sempat nak buka blog dehhh..
rupenya dah lepas 2hari..hehee ^_^

macam kejap je masa berlalu kan..



Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, April 16, 2014

KakLong Minta Bela Kucing


Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..


arini kaklong minta nak bela kucing
tahu kenapa, kes tgk cerita upin, ipin dan apin.

apin tuh kan merujuk pada kucing yang upin & ipin jumpa dan diorg bela kan..
kes tu dia minta nk bela juga..

saya tak benarkan,bukan apa, saya bukan tak suka kucing.
saya juga tahu, kucing adalah binatang kesayangan Rasulullah SAW.
 kalo kite bela dapat la pahala mengikut sunnah Rasulullah saw kan.

tapi korang paham la kan.
dengan ada anak kecik ini saya tak dan nk tengok
kalo nak bela kucing ni.. anak sendiri pon kadang tak dan nak jaga, ini kan pulok nak tambah menjadi makhluk lain selain anak..tak sanggup la saya..

insha ALLAH, mungkin satu hati nanti saya saya terbuka nak bela kucing. 
mana lah tahu kan..hehee

so, bukan kaklong, belum tiba masanya kaklong nak bela haiwan bagai.
kaklong sendiri pon belum pandai nak uruskan diri sendiri, mana mungkin nak bela binatang lain..

tunggu bila kaklong makin dewasa, masa tu baru kaklong berfikiran sebaiknya sama da nak bela kucing atau tidak.hehee,

insha ALLAH, mama izinkan.



menulis di kala kaklong berusia 5tahun 10bulan 2minggu dan 5hari
usia masih belum dewasa untuk mengetahui mana baik dan mana buruknya.
usia yang masih mempelajari selok belok kehidupan.
usia yang masih terlalu muda seperti rebung yang harus dibentuk dari rebung (kanak²) sehingga menjdi buluh (dewasa).
usia yng terlalu muda ibarat kain putih yang harus dicorakkannya mjadi warna² yang cantek dan menarik..

smg mama diberi kesempatan ALLAH menjaga, mendidik, memelihara amanah mama sebaiknya sehingga ujung usia mama. Mati itu pasti..Hidup, Insha ALLAH :)

sekian ^_^
 

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Monday, April 14, 2014

Muhasabah Diri Di Pagi Isnin

Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..

pepagi ini, aku agak tersentuh hati..
arini aku bertugas di kaunter koleksi undang².
seperti biasa rutin harianku, kalo tak duduk di kaunter koleksi undang², 
aku bertugas sebagai peronda, bertugas di kaunter keselamatan
 atau di kaunter utama.

bila nak turun lif di tepi lif tu, ada image yang sangat menyentuh hati aku sebagai seorang ibu, sebagai manusia malah sesiapa yang melihat gambar ini pasti akan tersentuh walhal image itu bukan sesuatu yang baru berada di situ..sudah lama ianya diletakkan di situ. cuma hari ini, lama² sekali aku menatap image tersebut.
menangis aku tanpa berlagu di pagi hari ini sambil aku membuat coretan di blog kesayangan. sekadar meluahkan rasa hati. melihat keadaan 2bradik ni, tak tau apa nak cakap.. sedihnya Ya ALLAH. BersyukurLah aku, anak²ku dan seluruh keluargaku berada dalam keadaan yang serba sempurna, ada tempat tinggal, makan dan pakai yang cukup lengkap, walaupon tak semewah mana. ntahlah, menangis aku kala aku menulis di sini sambil memikirkan nasib anak berdua di atas.

aku meringankan jari jemari ku mencari image tersebut di google. image ini dah agak lama, cuma harini naluri manusiaku sangat tersentuh melihat keaadan adik dan abang ini. bila aku search jumpalah aku di laman blog INI yang bertulis ;

"Seorang abang yang keletihan, barangkali lapar dan penat. Tiada tempat berteduh, hanya di tepi tangga kotor. Beralaskan kadbod nipis. Comotnya tak terkira. Namun dalam keadaan demikian, seorang abang masih memangku adiknya dalam dakapannya, tidak rela terbiar di tepi tangga. Lalu mereka tertidur bersama-sama..
Setiap hari dengan membaca pelbagai berita menyayatkan hati-buang anak, buang ayah, buang iman.. tiba-tiba apabila merenung gambar ini, saya bertanya dalam diri saya. Gambar ini hasil rakaman kamera gambar sesuatu yang benar-benar hidup, lukisan cat air atau lukisan dari hati yang mempunyai nilai hatibudi yang tinggi, kemudian dimanifestasikan dalam lukisan? Renung renunglah."

apa yang harus aku lakukan bagi membantu mereka??
sekadar doa yang mampu aku lakukan kala ini.
Ya ALLAH, Kau peliharalah anak berdua ini Ya ALLAH. Kau permudahkanlah urusan hidup mereka kelak Ya ALLAH. Kau lindungilah dan peliharalah mereka walau di mana jua mereka berada. Ya ALLAH, Kau murahkan rezekiMu kepada mereka Ya ALLAH, agar sempurna hidup mereka, Kau pertemukanlah mereka dengan keluarga angkat yang baik hati dan penyayang. Semoga mereka sentiasa diberi kesihatan yang baik dan berada dalam keadaan yang serba sempurna. Amin ya Rabbi. 

maaf atas penggunaan "AKU"
bila luahan rasa hati bermula, perkaatan "aku" lebih selesa :) 
 
 
renungan di pagi hari.
Salam isnin :)

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Friday, April 11, 2014

Teknik Memerah Susu

Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..

Memerah dengan tangan
  1. Memerah dengan tangan adalah pilihan terbaik jika perlu memerah susu pada hari pertama hingga hari ketiga selepas kelahiran
  2. Basuh tangan dengan bersih sebelum memerah
  3. Sediakan bekas yang bersih dan steril
  4. Lakukan pemerahan di tempat yang bersih, tenang dan selesa
  5. Boleh dilakukan dalam keadaan duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
  6. Buat sedikit urutan pada payudara dan rangsang/gentel puting payudara untuk memberi rangsangan (refleks oksitosin atau let-down reflex)
  7. Melihat gambar bayi juga boleh membantu menghasilkan refleks
  8. Tuam panas payudara beberapa ketika juga boleh membantu menghasilkan refleks penghasilan susu - buat pegangan “C” pada payudara, letakkan ibu jari di sebelah atas payudara berdekatan areola manakala jari telunjuk di bahagian bawah (utara dan selatan)
  9. Tekan payudara ke belakang ke arah dada
  10. Perah/picit dengan lembut menggunakan ibu jari dan jari telunjuk, picit selama 2 saat dan lepaskan
  11. Teruskan memicit sehingga susu keluar
  12. Perah ke dalam bekas yang bersih dan steril
  13. Buat berulang kali sehingga tiada lagi susu keluar
  14. Tukar posisi jari ke bahagian lain mengikut pusingan semua bahagian payudara (timur-barat, tenggara-barat laut, barat daya-timur laut)
  15. Ulang proses memerah sehingga tiada lagi titisan susu
  16. Tukar ke payudara yang satu lagi
  17. Urut kedua-dua payudara dan mulakan sekali lagi
  18. Perah setiap payudara 5-10 minit secara bergilir
  19. Setelah selesai memerah, sapukan beberapa titik susu ke atas puting dan keringkan puting payudara

 Memerah dengan Menggunakan Pam

Baca panduan penggunaan pam dan panduan pembersihan peralatan mengepam sebelum menggunakannya

  1. Basuh dengan bersih dan sterilkan peralatan mengepam
  2. Basuh tangan dengan bersih
  3. Duduk atau berdiri dalam keadaan yang selesa
  4. Rangsang puting payudara untuk menghasilkan refleks oksitosin (let-down reflex)
  5. Posisikan puting payudara ke dalam corong breast shield
  6. Mula mengepam pada kelajuan hisapan paling rendah (jika menggunakan pam elektrik/bateri)
  7. Boleh laraskan kelajuan hisapan mengikut keselesaan
  8. Pam kedua-dua belah payudara secara bergilir-gilir
  9. Masa mengepam antara 10-20 minit (berbeza mengikut individu)
 
Panduan-Panduan Lain

  1. Memerah susu ibu perlu dilakukan dalam keadaan tenang, selesa dan tidak menyakitkan
  2. Urutan dan rangsangan pada puting payudara perlu untuk mencetuskan refleks oksitosin (let-down reflex)
  3. Memerah dengan kerap adalah lebih berkesan untuk meningkatkan penghasilan susu ibu berbanding memerah dalam tempoh masa yang lama dalam satu sesi pemerahan
  4. Pilih pam yang sesuai sama ada pam manual, atau pam elektrik, atau pam elektik yang boleh menggunakan bateri, single pump atau double pump
  5. Pam yang baik adalah pam yang mampu meniru gaya hisapan bayi (mimic baby' s suction)
  6. Patuhi rutin mengepam setiap hari (3-4 kali dalam tempoh bekerja 8 pg – 5 ptg)
  7. Memerah susu pada waktu malam juga dapat meningkatkan penghasilan susu ibu
  8. Ibu juga digalakkan memerah susu pada sebelah payudara sambil bayi menghisap payudara yang satu lagi


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, April 8, 2014

Cara Penyimpanan Susu Ibu


Assalamualaikum 
sahabat² di Alam Maya.

arini kite nak kongsi sesuatu yang sangat penting bagi kaum² ibu yang berkerja tetapi memberikan penyusuan susu ibu sepenuhnya.. Amatlah penting untuk kite untuk mengetahui tentang cara penyimpanan dan pengendalian susu ibu.

Bagi ibu yang berkerjaya, Susu ibu boleh diperah dan disimpan untuk diberikan pada bayi. TAHUKAH ANDA Susu ibu mengandungi sel hidup? Sebab itu, susu ibu yang diperah perlu disimpan dengan kaedah yang betul untuk memastikan kandungan nutriennya terpelihara dan tidak musnah. Susu ibu sebenarnya mempunyai bahan anti-bakteria yang membolehkannya kekal segar dan tahan lama.

 Istilah² yang penting susu ibu yang diperah
  • EBM = Expressed Breast Milk
  • Fresh EBM = Susu yg baru diperah
  • Chilled EBM = Susu yg dah perah, disejukkan bhgn sejuk (bukan beku). chilled EBM akan membentuk dua lapisan, ia bukan basi
  •  Frozen EBM = Susu yg simpan dlm tempat beku
 Bekas peyimpanan yang sesuai 

Untuk menyimpan susu badan, pilih bekas yang disterilkan dan bertutup dengan rapat.
  • Gelas atau plastik keras adalah pilihan yang lebih baik untuk menyimpan susu bagi tempoh yang lama.
  • Beg sejuk khas juga boleh dibeli. Pilih beg sejuk beku yang tebal atau bahagian luarnya diperbuat daripada nilon. Breast milk storage liners yang memang dikhususkan untuk menyimpan perahan susu ibu

  • bekas plastik atau botol susu bebas BPA (Bisphenol-A)
  • bekas kaca atau bekas plastik berbucu keras (seperti Tupperware) 
  • Bekas dadih - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
Pastikan setiap bekas penyimpanan telah dibersihkan, disteril dan dikeringkan dengan sempurna sebelum digunakan.

Apabila susu telah disimpan di dlm bekas, pastikan setiap bekas ditandakan dgn label. 
  •   Tarikh Perahan (Guna susu yang terdahulu)
  •   Waktu perahan (Guna susu yang terdahulu)
  •   Kuantiti susu yang diperah
  •   Nama Bayi (untuk mengelakkan tertukarnya perahan susu ibu tadi jika ramai bayi di taska/ pusat jagaan harian)

Simpan susu dalam kuantiti mencukupi untuk 1 kali penyusuan untuk 1 bekas, contohnya 2 – 4 oz sahaja setiap bekas untuk mengelakkan pembaziran.



Tempat Penyimpanan








secara ringkas:

  • Pada suhu bilik tidak melebihi daripada 25 darjah C, selama 4 jam.
  • Dalam peti ais bersuhu 4 darjah C atau lebih rendah tidak melebihi 24 jam.
  • Dalam peti sejuk beku bersuhu -20 hingga -18 darjah C, yang tidak mempunyai kitar nyahbeku, selama tiga hingga enam bulan.
Simpanlah susu di bahagian belakang peti sejuk atau peti sejuk beku, jauh dari pintu sebab item yang disimpan di hadapan lebih mudah terjejas dengan perubahan suhu semasa anda membuka peti sejuk beku. 



PERINGATAN:

  • susu yang dah dicairkan tidak boleh dibekukan semula
  • susu yang dipanaskan tidak boleh disimpan sejuk semula

Tips dan Cara Penyimpanan

Di Pejabat


  • Simpan susu yg telah diperah di bahagian bawah peti sejuk dan bukan di bhgn beku. Ini bertujuan memelihara kehilangan antibodi akibat pembekuan (susu ibu yg dibekukan masih jauh lebih baik daripada susu formula kerana susu ibu mengandungi antibodi)
  • Jika tiada peti sejuk, simpan di dalam cooler bag yang diletakkan bersama pek ais
Di Rumah
  •  Simpan sebanyak yg boleh dibahagian bawah peti sejuk dan sedikit shj dibhgn beku.
  • Susu yg disimpan dibhgn bawah akan dibekalkan kepada bayi untuk bekalan hari esok.Susu yg disimpan dibhgn beku adalah untuk dijadikan stok beku perahan susu ibu.

Contohnya: Katakan anak anda 1 hari minum 4 botol susu perahan. Jika satu hari kita berjaya mengumpul 4 botol susu perahan semasa bekerja. Bila pulang ke rumah, simpan 3 botol susu perahan baru di bahagian bawah peti sejuk untuk kegunaan esok hari dan 1 botol lagi ke dalam bahagian beku. Sebagai ganti, keluarkan 1 botol EBM yang bertarikh paling lama dari bahagian beku ke bahagian bawah peti sejuk untuk dicairkan untuk kegunaan esok hari.

JANGAN BUAT!! JANGAN BUAT!!

  •   Jangan simpan susu perahan di bahagian pintu peti sejuk kerana suhu di bahagian pintu tidak stabil (kerana kekerapan membuka dan menutup pintu peti sejuk). sebaiknya simpan susu perahan di bahagian paling atas dan paling dalam kerana suhunya lebih stabil.
  •   Jangan penuhkan bekas sehingga ke penutupnya, tinggalkan sedikit ruang untuk membolehkan pengembangan berlaku apabila susu dibekukan


Sebagai tambahan kepada garis panduan, elok juga untuk kita mengetahui perkara yang berikut:

  • kita boleh mencampurkan susu yang baru dipam dengan susu beku jika ia didinginkan dahulu sekurang-kurangnya sejam, dan jumlahnya adalah kurang daripada jumlah susu yang telah beku.
  • Jika kita akan membekukan susu badan, lakukannya dalam masa 24 jam.
  • Susu yang dialihkan dari peti sejuk beku ke peti ais boleh disimpan sehingga 24 jam.

Susu segar mengekalkan lebih banyak ciri-ciri perlindungannya berbanding dengan susu beku, jadi sejauh mana yang boleh, gunakan susu yang disejukkan dan bukan susu beku untuk menyusukan bayi anda. Tetapi ingatlah bahawa susu badan yang dibekukan masih mempunyai lebih banyak khasiat kesihatan daripada susu formula.

Ingatlah, apabila hendak mengepam susu, cuci tangan terlebih dahulu dan pastikan pam buah dada dicuci, dibilas dan disterilkan dengan betul untuk mencegah sebarang bakteria dari membiak dalam susu tersebut. 




semoga semua panduan² ini dapat membantu kalian semua..
setiap ilmu yang diperolehi menjadi manfaat buat kite semua,.




rujukan :  incik google


Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Wednesday, April 2, 2014

Tingkatkan Penghasilan Susu Dengan Power Pumping

Assalamualaikum 
sahabat² di Alam Maya.


harini nak post tips penghasilan susu dengan Power Pumping. Dekat entry INI ada saya sebut tentang Power Pumping kan.. belum baca sila KLIK SINI untuk membacanya ya. Jum kite kongsi sikit apa kebenda POWER PUMPING tuh..


Apa itu Power Pumping?
Power Pumping merupakan teknik mengepam yang digunakan untuk membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia adalah teknik dan cara mengepam yang biasa tapi dalam cara yang agak unik. Ideanya adalah untuk meniru cara bayi menyusu dan secara tidak langsung ianya dapat meningkatkan lagi bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?
1. ibu yang kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu : mungkin akibat, drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam dan sebagainya.
2. ibu yang relaktasi/menyusukan  semula anak setelah berhenti menyusukannya.
3. ibu yang menyusukan anak angkat ; teknik ini digunakan untuk merangsang susu.

Macam mana nak buat Power Pumping.

  • Untuk single pump : pam dulu sebelah kanan 10 minit, kemudian beralih kiri selama 10minit, tukar pulak sebelah kanan 10minit, dan seterusnya bertukar² selama 10minit dan berterusan selama 1jam.
  • untuk double pump : pam serentak kedua² belah selama 10minit, rehat/stop 10minit, kemudian sambung pam lagi selama 10minit, rehat/stop 10minit, dan berterusan selama 1jam.
disarankan agar power pumping dibuat sehari sekali, antara waktu malam ke subuh kerana hormon susu pada ketika itu sangat tinggi.


Berapa lama masa yang diperlukan untuk mendapat hasilnya?

hasil boleh didapatkan dalam masa 1minggu. bukannya sekali buat terus okey, ianya ambil masa juga. Insha ALLAH dlm tempoh 1minggu, sehari sekali korang buat, hasilnya akan tercapai. walaupon pada hari pertama hasil pam setitik dua atau "pam angin" sahaja, teruskan jua misi tersebut sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.

berdasarkan pengalaman saya, pernah juga, masa Dhiya umur 4bulan, susu saya merudum sebabnya badan tak sihat selsema bagai, so badan automatik jadi letih dan lemah, saya try power pumping ini, selama 3hari berturut² antara jam 2 hingga 3 pagi. Alhamdulillah susu kembali normal.

kadang kala ia bergantung juga keadaan susu kita, macam saya susu ader cuma merudum, so nak pulihkan semula tu xder ambil masa sangat la, dalam 3hari pon dah mmg nampak hasilnya. Berbanding dengan mereka yang masih belum ada susu, dan baru mula nak hasilkan susu, mungkin ambil masa ler.. 

Apa²pon para ibu sekalian kena kuatkan semangat, banyak² bersabar dan jangan lupa berdoa, tawakal, jangan mudah putus asa dan berusaha agar segalanya dipermudahkan ALLAH swt, dan sentiasa dimurahkan rezeki buat anak² kite.. SesungguhNya DIALAH YA RAZZAQ, Yang Maha Memberi Rezeki.

 kepada ibu² yang berkerja seperti saya, kadangkala terlalu sibuk dan tak sempat nak mengepam, so amatlah disarankan membuat power pumping di malam harinya, Insha ALLAH, susu takkan berkurang, malah kalau selalu diamalkan susu akan bercambah lagi dari semasa ke semasa.


Selamat mencuba ^_^


 

PETUA SAYA MUDAH BERSALIN
PETUA KASI NAMA ANAK
TIPS PENYUSUAN EKSKLUSIF
TINGKATKAN PENGHASILAN SUSU DENGAN POWER PUMPING
TIPS BANYAKKAN SUSU

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)

Tuesday, April 1, 2014

Tips Banyaknya Susu

Assalamualaikum 
sahabat² di alam maya..

halo..haloo.. sihat yer semua?? 
Alhamdulillah muga semuanya berada dalam keadaan sihat sejahtera. 
setiap ibu, pasti berkeinginan nak susukan bayi kan.. begitu juga saya. niat dan azam saya nak susukan bayi tertanam selepas saya tak dapat susukan kaklong Qhayra. anak kedua mmg saya berazam nak susukan bayi saya sepenuhnya. Alhamdulillah hasrat itu berjaya dilakukan berkat izin Allah swt.

namun, tidak semua org bernasib baik kan?? ada juga ibu² yang tak dapat menyusu bayi mereka kerana kurangnya susu.. ada juga di kalangan ibu² menyatakan susu tiada. Di sini, ada beberapa tips yang boleh membantu ibu² sekalian memperbanyakkan susu. Insha ALLAH segalanya dengan izin-NYA.

1. "Roaming In" dengan baik sebaik sahaja bayi dilahirkan. ibu² disarankan agar bersalin Hospital Rakan Bayi. apabila bersalin di Hospital Rakan Bayi, sebaik sahaja bayi dilahirkan akan terus diberikan kepada kita, sekiranya bayi itu tiada sebarang masalah. elakkan penggunaan botol kerana ia akan menimbulkan kekeliruan kepada bayi.

2. Sentiasa berfikir susu kita mencukupi. Insha ALLAH. susukan lah bayi kita sekerap mungkin atau ketika mana di minta. sekiranya bayi meminta susu dalam setengah jam sekali, maka bagi je bayi hisap, jgn dicampur susu gan air masak atau makanan pejal 

3. jika bayi kerap tidor, maka kejutkan bayi anda 2jam sekali. sekiranya bayi tidor, ini masa yang sesuai kita manfaatkan dengan mengepam susu. Lebih kerap kita mengepam/kosongkan breast kite, lebih banyakk susu yang dihasilkan.

4. banyakkan minum air kosong atau air masak antara 2-3liter setiap hari. elakkan dari meminum air ais, walaupon air ais kosong.  utk memudahkan kite, saya sarankan agar gunalah bekas minuman yang siap sukatan, contoh spt yang saya gunakan botol dr brand tupperware sukatan 1liter. setiap hari saya akan habiskan hampir 2liter di pejabat. dirumah dalam 500ml cmtu. air antara komponen terbesar dalam pengahasilan susu. so jangan pandang remeh pengambilan air ya :)

 5. bagi ibu yang bekerja, mulalah mengepam seawal dalam pantang lagi, dan aktiviti ini akan diteruskan setiap 3jam sekali pada waktu pejabat. ibu² perlukan korbankan sedikit masa untuk mengepam. jika terlalu sibuk, pastikan ibu² mengepam 2x kali sehari. sesi mengepam 3x di pejabat adalah terbaik. saya akan mengepam antara jam 11am dan 4pm.

6. sekiranya, susu tiba² merundum, amalkan POWER PUMPING. Apa itu Power pumping..Sila KLIK..KLIK dan KLIK SINI untuk maklumat lanjut..

7. Jangan stress. emosi memainkan peranan penting dlm penghasilan susu. jika kite stress susu tidak dapat dihasilkan dengan baik. so bertenang lah sebaik² mungkin.. saya amalkan mengepam ketika dalam wuduk. selalunya selepas saya solat. kite akan terasa tenang dan bersih dalam keadaan wuduk kan. korang boleh try kalo tak percaya. 

8. Pemakanan seimbang amatlah penting. makan sesuatu yang berkhasiat agar susu yang terhasil juga berkhasiat, amallah supliment yang bersesuaian. sebelum ni saya ader juga amek supliment shaklee, ok juga. then saya stop, sebab kalo boleh taknak bergantung gan vitamin tu. bila stop ok jew, tak putusdan tak kurang pon susu, so saya berfikiran yang segala rezeki datang dr ALLAH. bukan supliment tu kan..hehee :D 
pada mereka nak amek supliment saya sarankan makan kurma jew, susu bercambah juga. Insha ALLAH. 

9. banyakkan membaca dan mancari ilmu penyusuan. semua ini dapat membantu kita dalam menjayakan penyusuan eksklusif.

10. banyakkan berdoa kepada YANG MAHA ESA, supaya dimurahkan dan dilimpahkan rezeki yang banyak untuk bayi kite.

semoga semua tips² ini dapat membantu kalian semua..
setiap ilmu yang diperolehi menjadi manfaat buat kite semua,.
selamat beramal.  

sekian ^_^

Thanks For Reading.Like Kalo Suke(!)